Na istoku Ukrajine poginuo novinar AFP-a Arman Soldin, rođen u Sarajevu

Bio je iskusni novinar i reporter, a kao video koordinator u Ukrajini radio je od prvih dana ruske invazije

Na istoku Ukrajine poginuo novinar AFP-a Arman Soldin, rođen u Sarajevu
Foto: International Media Support / Ilustracija

Video koordinator agencije Agence France-Presse (AFP) Arman Soldin ubijen je u utorak popodne u napadu raketa na istoku Ukrajine, javili su novinari AFP-a koji su bili s njim.

Napad se dogodio oko 16.30 sati prema lokalnom vremenu u okolini Chasiv Yar, ukrajinskog mjesta blizu Bahmuta koji je svakodnevno na meti ruskih snaga.

Ovaj 32-godišnji novinar i državljanin Francuske, inače rođen u Sarajevu, bio je s još četiri kolege koji nisu zadobili povrede. Oni su bili sa ukrajinskim vojnicima kada su zahvaćeni raketnim napadom.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane uputilo je saučešće nakon smrti Soldina njegovoj porodici i kolegama, dodajući da je on posvetio život izvještavanju o istini u svijetu.

– Cijela agencija je slomljena. Njegova smrt je užasan podsjetnik na rizike i opasnosti s kojima se svakodnevno suočavaju novinari dok izvještavaju o sukobu u Ukrajini – kazao je generalni direktor AFP-a Fabrice Fries.

– Arman je bio entuzijasta, energičan, hrabar. To je bio pravi reporter na terenu uvijek spreman da krene uključujući i u najteže zone – rekla je direktorica AFP-a za Evropu Christine Buhagiar.

Direktor globalnih vijesti agencije Phil Chetwynd kazao je da Armanov briljantan rad sažima sve ono zbog čega su toliko ponosni na AFP-ovo novinarstvo u Ukrajini.

Nakon smrti Soldina oglasio se francuski predsjednik Emmanuel Macron navodeći da je novinar od prvih sati sukoba bio je na frontu kako bi utvrdio činjenice i obavijestio javnost.

Arman Soldin bio je iskusni novinar i reporter. Prethodno je radio za AFP u Londonu. Bio je video koordinator u Ukrajini od septembra 2022. godine i vrlo često je išao na front. Bio je u timu AFP-a koji je izvještavao i prvih dana ruske invazije.

Rođen je u Sarajevu i jedan je od prvih koji je iz Bosne i Hercegovine evakuiranih u Francusku 1992. godine. Imao je samo 12 mjeseci.

– Priče o izbjeglicama pogađaju me. Dolazim iz BiH, Sarajeva. Razumijem patriotizam, ali ne znam puno o ultranacionalizmu – rekao je za AFP u intervjuu na blogu krajem prošle godine, vođenom uz svijeće tokom nestanka struje u Kijevu.

Tečno je govorio francuski, engleski i italijanski jezik, ali njegovo bosansko porijeklo mu je pomoglo na terenu u Ukrajini.

– Spotaknem se s malo bosanskog. To je drugi slavenski jezik pa se malo razumijemo. Mnogo se žena zove Oksana, kao moja majka – govorio je Soldin u jednom od razgovora.

Soldin je 11. novinar koji je poginuo u Ukrajini od početka ruske agresije 24. februara 2022. godine. Radio je za novinsku agenciju AFP, od 2015. godine kao pripravnik, a poslije se pridružio njenom uredu u Londonu.

About The Author