Izvještaj pokazao da raste govor mržnje raste na Twitteru

Rast govora mržnje odmah nakon što je Musk preuzeo kontrolu

Izvještaj pokazao da raste govor mržnje raste na Twitteru
elon_musk_royal_society

Elon Musk, vlasnik Twittera prošle sedmice kazao je da su se “dojmovi govora mržnje” na Twitteru smanjili za jednu trećinu otkako je on preuzeo kompaniju, ali ukupna količina govora mržnje na platformi porasla je u istom vremenskom periodu, pokazalo je istraživanje Centra za suzbijanje digitalne mržnje (CCHD).

U prosjeku su se dnevno na Twitteru pojavljivala 1.282 tweeta s uvredama protiv crnaca prije nego što je Musk preuzeo vlast, taj je broj skočio na 3.876 nakon što je on kupio kompaniju. Tokom sedmice još više je porastao na prosječno 4.650 tweetova dnevno.

Uvrede protiv transrodnih osoba porasle su za 62 posto otkako je Musk kupio Twitter, na prosječno 5.117 tweetova dnevno, pokazao je izvještaj. Podaci su prikupljeni pomoću Brandwatcha, analitičkog alata za društvene medije, a uključuju tweetove iz cijelog svijeta na engleskom jeziku.

U tweetu sredinom novembra, Musk je rekao da će tweetovi puni mržnje biti “maksimalno demonetizirani” kako korisnici ne bi vidjeli sadržaj osim ako ga ne potraže. No čak i ako se broj pregleda smanjio, izvještaj je pokazao da je angažman na govoru mržnje porastao.

Prosječan broj lajkova, odgovora i retweetova na objave s uvredama bio je 13,3 u sedmicama koje su prethodile Muskovom preuzimanju, a od tada prosječni angažmani na sadržaju mržnje skočili su na 49,5, stoji u izvještaju.

– Elon Musk je svim vrstama rasista, mizoginista i homofoba poslao znak da je Twitter otvoren za poslovanje, a oni su reagirali u skladu s tim – rekao je Imran Ahmed, izvršni direktor CCDH-a.

Musk je otkrića opisao kao “krajnje lažna”, odgovarajući na priču New York Timesa o studiji. Musk je također obećao sedmično objavljivanje podataka i utvrdio da dojmovi o govoru mržnje – koliko je puta sadržaj pregledan – opadaju.

Otkako je krajem oktobra preuzeo kormilo Twittera, Musk je uništio timove za povjere i sigurnost odgovorne za moderiranje, čak i nakon što su zagovornici građanskih prava izrazili zabrinutost oko toga kako bi sadržaj pun mržnje mogao cvjetati na Twitteru.

Barem se neki sadržaj pun mržnje uklanja. Kanye West, sada poznat kao Ye, suspendiran je s Twittera zbog dijeljenja slike svastike. Musk je tweetao da je suspenzija bila zbog kršenja govora mržnje.

Izvor: The Verge

About The Author