Zastupnici u Evropskom parlamentu zatražili donošenje zakona o SLAPP tužbama protiv medija

Izvještaj odbora ističe nedostatak zakona protiv SLAPP tužbi u državama EU-a

Zastupnici u Evropskom parlamentu zatražili donošenje zakona o SLAPP tužbama protiv medija
Foto: Medtecheurope.org

Evropski parlamentarci zatražili su donošenja zakona na nivou Evropske unije o većoj zaštiti medijskih djelatnika od tužbi čiji je cilj ušutkivanje i zastrašivanje novinara i civilnog društva.

Prošle sedmice izglasan je izvještaj u kojem se Evropska komisija poziva na davanje prijedloga za smanjenje takozvanih strateških tužbi protiv učešća javnosti takozvanih SLAPP tužbi.

Roberta Metsola, potpredsjednica Evropskog parlamenta, kazala je da će to uključivati stvaranje fonda EU-a za podršku žrtvama takvih tužbi.

– Ovdje je ključno pitanje ravnoteže. Ciljamo na one koji zloupotrebljavaju naš pravni sistem kako bi ušutkali ili zastrašili – navela je u saopćenju.

Izvještaj je dobio 63 glasa za, devet zastupnika bilo je protiv i 10 suzdržanih.

Glasanje je uslijedilo nakon što su novinari koji su stajali iza Pegasusovih otkrića o državnom telefonskom špijuniranju osvojili prvu nagradu Daphne Caruana Galizia, nazvanu po malteškoj istraživačkoj novinarki ubijenoj krajem 2017. godine zbog svog izvještavanja.

Caruana Galizia je imala najmanje 47 građanskih i krivičnih tužbi za klevetu protiv nje u vrijeme njenog atentata.

Izvještaj odbora ističe nedostatak zakona protiv SLAPP tužbi u državama EU-a, koji postoje u državama poput Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Uočeno je da su SLAPP tužbe u EU -u “često neosnovane, neozbiljne ili se temelje na pretjeranim tvrdnjama”. One nisu osmišljene za dobivanje sudskih sporova, već kao dokaz sile, stoji u saopćenju.

– Ključna značajka SLAPP tužbi je njihova sklonost prebacivanju rasprave iz političke u pravnu sferu – navodi se u studiji parlamenta EU-a, ističući kako su takve taktike zastrašivanja ometale slobodu medija i slobodu govora u korist moćnika.

To znači da će se mediji koji kritički izvještavaju i nevladine organizacije u EU-u vjerovatnije suočiti s takvim tužbama nego u drugim svjetskim regijama.

Na primjer, EUobserver nedavno su tužili belgijski milioneri i irački milijarder zbog priča o sumnjivim ruskim vezama s iznajmljivanjem privatnih aviona institucija EU-a i kampanjom dezinformacija u slučaju Caruane Galizie. Također im prijeti tužba Lilye Lukašenke, snahe bjeloruskog predsjednika.

Takvi slučajevi pokrenuti su i protiv drugih medija u Bugarskoj, Belgiji, Francuskoj, Italiji, Poljskoj, Portugalu, Rumuniji, Sloveniji i Španiji.

Prošle je godine slovensko istraživačko vijeće Necenzurirano pogođeno s 39 SLAPP tužbi. Najmanje 13 od tih tužbi podnio je Rok Snežić, porezni stručnjak i neslužbeni finansijski savjetnik slovenskog premijera Janeza Janše. I sam Janša poznat je po tome što je zastrašivao novinare na internetu.

Izvještaj Odbora Evropskog parlamenta dobio je oko 430 amandmana. Nacrt će sada biti na dnevnom redu plenarne sjednice u novembru usred zahtjeva da Evropska komisija također donese direktivu kako bi se osiguralo da SLAPP tužbe ne narušavaju slobodno izražavanje i vladavinu prava.

Izvor: EUobserver

About The Author