RTRS prati Dodika u kreiranju krize

Na sceni je pokušaj raspirivanja sukoba u BiH, u režiji Milorada Dodika. RTRS ga u stopu slijedi na tom putu, odbijajući glasove razuma koji upozoravaju na posljedice

RTRS prati Dodika u kreiranju krize
Foto: BHRT.ba

RTRS: Opasni saučesnici

  1. – 17. oktobar 2021.

NASLJEDNIK LOŠEG UČITELJA: Na identičan način na koji je Radovan Karadžić krenuo u krvavo rasturanje BiH, pod motom želje Srba za ostankom u Jugoslaviji, danas to čini Milorad Dodik. Srpsku republiku BiH trebala bi zamijeniti „samostalna RS u BiH“, sve uz tvrdnju da „oružani sukob nije opcija“.

Ukoliko opozicija u RS-u ostane dosljedna, SNSD i Dodik neće dobiti podršku za vraćanje nadležnosti sa BiH i RS. Dovoljno da se kroz izvještaje koji su se bavili ovom temom provuče da lidera PDP-a Branislava Borenovića „instruira britanska obavještajna služba“, te da opozicioni stavovi korespondiraju sa stavovima SDA.

Na to se ponovo vežu izjave Dodika, koji „zna“ da ima podršku za svoje nakane unutar Evropske unije, samo je „ozbiljan političar“ pa o tome ne želi da javno govori. Jedini zaključak jeste da ono što novinari RTRS-a mogu „progutati“, bespogovorno i bez ikakvih pitanja, malo ko može.

PRODUKCIJA KRIZE: Koji je tu „suverenitet RS-a garantovan Dejtonom“, Dodik ne govori, a novinari RTRS-a ne pitaju. I ponavlja se sve ono čemu su građani BiH svjedočili kada je u pitanju danas javni servis RS-a, a na početku rata u BiH Srpska RTV. Koji postaje svojevrsni saučesnik u produkovanju krize s nesagledivim posljedicama po cijelu zemlju. Brutalnu političku propagandu Riste Đoge zamjenjuju samo sofisticiraniji oblici. Ali „princip je isti, sve su ostalo nijanse“.

JEDNOSTRANI IZVJEŠTAJI: „Navodna kosovska policija“ i „navodna akcija borbe protiv šverca u srpskim radnjama“ – podvlači se u izvještaju o dešavanjima u Mitrovici 13. oktobra. U pravilu, i ovaj, kao i svi izvještaji o dešavanjima na Kosovu, jednostrani su i izostavljaju šta kažu kosovske vlasti.

Umjesto toga, gledateljima se nudi još jedan u nizu monologa Aleksandra Vučića, koji, svjestan da je nemoćan da upotrijebi vojnu silu na Kosovu, ponovo u  cijeli slučaj uvlači bh. entitet RS. Koje to „velike sile spremaju velike pritiske i planiraju da do proljeća ukinu RS“ i kako će se to „pasti na leđa Srbije“, Vučić ne objašnjava. Niti ga je imao ko da pita. Mada je sasvim jasno da je riječ o tendencioznom istupu koji samo ide naruku Miloradu Dodiku u njegovom nastojanju razaranja BiH.

KRAJ AFERE: Premijer RS-a i RTRS aferu „Kisik“ proglasili su okončanom 30. septembra. Na drugoj strani, opozicija, čelni ljudi Agencije za lijekove BiH i građani ne dijele to mišljenje. Stoga je vlast RS-a, u namjeri da odbrani upotrebu industrijskog kisika u liječenju, donijela odluku da zabrani Agenciji za lijekove djelovanje na teritoriji RS-a. Sve to pod plaštom navodnog nedostatka na tržištu medicinskog kisika.

RAZVLAČENJE NESVRSTANIH: Da su živi, Tito, Nehru i Naser bi s negodovanjem gledali na što su se sveli Pokret nesvrstanih i jubilej povodom 60-godišnjice njegovog osnivanja. No, tema je to za povjesničare i politologe, a mi se referiramo na izvještaj emitovan u Dnevniku 11. oktobra, u kojem je centralna figura bio Milorad Dodik, koji je „svojim obraćanjem omogućio da se čuje glas Republike Srpske“. Pod zastavom BiH i potpisan kao član Predsjedništva BiH, Dodik o državi iz koje dolazi nije birao ružne riječi. I ponovo je zazivao pravo na secesiju od „zemlje koja je pred raspadom jer Srbi u njoj pate“.

Od Dodika očekivano, no kontradiktorno s uvodnim dijelom izvještaja i govorom Ilhama Alijeva, predsjednika Azerbejdžana, zemlje koja trenutno predsjedava Pokretom nesvrstanih, iz kojeg je izvučena poruka o potrebi „očuvanja  teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država kao temelja kojim se sprečavaju sukobi u svijetu“.

O samom Pokretu nesvrstanih i njegovim osnivačima tek jedna rečenica na kraju izvještaja.

Izdvojeno

U boljem, uspješnijem bh. entitetu, koji se priprema za „samostalnost u dejtonskoj BiH“, nema drugih problema za građane do poskupljenja kupusa, čiji je urod podbacio zbog suše.

Ocjena: 1, niže od toga nemamo

 

BNTV: Pravo ogledalo Republike Srpske

  1. – 17. oktobar 2021.

TEŽAK ŽIVOT GRAĐANA: Poskupljenje goriva, enorman rast cijena životnih namirnica, sve veći broj građana koji se zadužuje pod gotovo zelenaškim uvjetima kod mikrokreditnih organizacija kako bi sastavili kraj s krajem – stvarnost su građana Republike Srpske. I to su teme kojima su se bavili novinari Dnevnika 2, a koje su na najbolji mogući način, bez intervencije ili komentara, ukazale na to kako vlast ovog bh. entiteta malo haje za istinske probleme onih u čiju se zaštitu kune.

VLAST PROTIV RADNIKA: I dok su Miloradu Dodiku, Željki Cvijanović i Radovanu Viškoviću usta puna brige za srpski narod, tamo gdje vlast može da to dokaže na djelu – pomoć izostaje. Primjer su radnici tvornice MOFAS koji mjesecima, uzaludno, protestuju da bi dobili zarađene plate i spasili od propasti tvornicu, koja ima sve osnove da nastavi s radom. Ali Vlada RS, iako ima dio vlasničkog paketa u MOFAS-u, s radnicima ne želi razgovarati (Dnevnik 2, 14. oktobar).

NAJBOLJI U GUBICIMA: I dok i ono malo privrede koja bi mogla stvarati novi dohodak tone u propast, javna preduzeća u Republici Srpskoj najbolja su u proizvodnji gubitaka. Od Elektroprivrede do Šuma Srpske, iz godine u godinu situacija se ponavlja. Ekonomski analitičari upozoravaju da je jedan od ključnih problema političko kadroviranje, a Vlada iz godine u godinu formira komisije za reformu javnih preduzeća čiji su rezultati rada ravni nuli.

AFERA „KISIK“: Za razliku od aktuelne vlasti, za uredništvo Dnevnika 2 afera „Kisik“ nije okončana. Gledatelji su stoga i u protekloj nedjelji bili informisani o svim pokušajima aktuelne vlasti da istu zataška, prebacujući odgovornost na opoziciju i direktora Agencije za lijekove BiH. Čija je, bit će, „krivica“ samo nastojanje da se za medicinsku potporu u liječenju pacijenata koristi medicinski, a ne industrijski kisik.

Ocjena: 6

Komparativna analiza

U režiji Milorada Dodika, na sceni je pokušaj novog kovanja sukoba u BiH. RTRS u stopu ga prati na tom putu, odbijajući da i na trenutak ozbiljno čuje glasove razuma koji upozoravaju na posljedice takve politike. Na drugoj strani, BNTV je upravo fokusiran na one koji upozoravaju kuda bi Dodikova politika mogla odvesti Bosnu i Hercegovinu i da Republika Srpska iz procesa/pokušaja rasturanja države ne može izaći neokrnjena.

 

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Nakana Milorada Dodika da se u Narodnoj skupštini RS usvoji set odluka o vraćanju nadležnosti sa BiH na RS, politička je tema broj jedan u cijeloj BiH. Za razliku od RTRS-a, uredništvo Dnevnika BNTV-a je najvećoj političkoj krizi u BiH pristupilo krajnje racionalno, informišući javnost o svim posljedicama takve politike kroz stavove onih koji smatraju da bi zbog hazarderskih igara aktuelne vlasti najveću cijenu mogli platiti RS i njeni građani.

Minus sedmice

RTRS

Evidentno je da Milorad Dodik neće odustati od namjere da, ne birajući sredstva, uvuče BiH u krizu čije je posljedice teško sagledati. I da neprijateljima označava sve koji se tome protive, a posebno opozicione lidere u RS-u. Svojim izvještavanjem, RTRS ga u stopu prati na tom putu a da pritom ne žele biti svjesni svoje odgovornosti za sve što bi se moglo desiti.

BNTV

Jednostrano izvještavanje o sukobu kosovske policije sa srpskim građanima u Mitrovici, u kojima se čuje samo srpska strana i svjesno plasira teza kako je akcija kosovske policije bila čisti hir u cilju zastrašivanja i maltretiranja Srba u tom gradu.

 

About The Author