IZ ANALITIKE U ESTRADU: Kako sam postao menadžer Mevlida Jašarevića

IZDVAJAMO

Još uvijek očekujem da se desi nešto, kako je najavio Dnevni list. Bol koji osjećam zbog toga što nisam poznat u hrvatskom dijelu Federacije, zbog napadanja i kritikovanja Dodika, neopisiv je. Očekujem poziv Metalike da preuzmem njihove poslove i silno sam se zabavljao pišući ovaj tekst.

IZ ANALITIKE U ESTRADU: Kako sam postao menadžer Mevlida Jašarevića

Puhalo je ponovo “uzburkao” javnost. Ovaj put očekuje se izjašnjavanje Federalne uprave policije…

Elem, te subote 11. novembra 2017. godine tvitnuo sam:

“Prekljuce sam razgovarao sa Mevlidom Jasarevicem, da tim Mevlidom. On radi neke crteze koje prodaje da bi mogao da posalje novac zeni i kcerki. Ako je neko zainteresovan da kupi te crteze neka mu pise na KPZ Zenica. Obecao sam mu da cu ovo napisati i moram odrzati obecanje!!!”

Seciranje tvita

Šta na osnovu ovog tvita možemo zaključiti?

 • Da se ne piše preključe, već prekjuče.
 • Da ne koristim afrikate kada pišem tvitove.
 • Da sam u četvrtak 9. novembra razgovarao sa Mevlidom Jašarevićem.
 • Da Mevlid Jašarević crta i želi da prodajom tih crteža prikupi novac koji bi poslao svojoj porodici.
 • Ako je neko zainteresovan za kupovinu tih crteža treba da mu se lično obrati u KPZ Zenica.
 • Da sam mu obećao da ću ovo napisati i da sam to obećanje ispunio.

Onda se 13. novembra u mostarskom Dnevnom listu pojavljuje tekst “Srđan Puhalo menadžer Mevlida Jašarevića”, koji potpisuje M. Osmović. Sam uvod je veoma intrigantan:

“Jedna poruka preko Twittera izazvala je bezbroj priča u Sarajevu, a time i prostore za gotovo nevjerovatne kombinacije koje imaju veze sa aktuelnim rukovodstvom Republike Srpske, političkim igrama i nagodbama na relaciji Sarajevo-Banjaluka i ‘nevidljivim dogovorima’. Što se iza svega krije moglo bi se saznati narednih dana.”

Nakon ovakvog uvoda, naravno da sam nastavio čitati tekst, jer nije mala stvar kada tvoj tvit, još ne znamo tačno koji, može da izazove sve što je napisano u prethodnom pasusu.

Crteži u Zenici

U ovom dijelu teksta saznajem da sam poznat u nekim dijelovima Federacije, poznat i slavan zbog kritika i napada na Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i Republike Srpske. Ovdje me već preplaviše emocije, napokon sam saznao kako se osjeća jedan nosač aviona ili interkontinentalna balistička (zamalo ne napisah balijska zbog dijela Federacije u kojem sam poznat) raketa. Jer to je jedino oružje kojim se mogu adekvatno napasti Dodik i Republika Srpska. Onda novinar Osmović navede tvit u cijelosti.

Naravno, uzbuđenje raste, imamo Puhala napadača na Dodika i Republiku Srpsku, imamo tvit i to je pratio sljedeći naslov pasusa.

Teroristički napad

Ispod pasusa ide konstatacija da se u banjalučkim i sarajevskim krugovima ovo tumači kao “gotov posao ‒ Puhalo je postao menadžer Mevludina Jašarevića”.

Potom slijedi opis terorističkog akta koji je Bošnjak iz srbijanskog grada Novog Pazara Mevlid Jašarević onomad počinio ispred američke ambasade u Sarajevu, za šta je osuđen na 15 godina robije.

Skrenuo bih pažnju bošnjačkim i srpskim patriotama na isticanje etničke pripadnosti Mevlida Jašarevića (Bošnjak) i srbijanskog državljanstva, čime se ove dvije etničke grupe opažaju kao rasadnici islamskih terorista, što bi trebalo prijati egu hrvatskih čitalaca Dnevnog lista.

Onda u tekstu dolazi do jednog potpuno šizofrenog i ničim izazvanog Osmovićevog mentalnog skoka:

“Zanimljivo je da su prije nekoliko dana pojedini sarajevski ‘žestoki momci’ objavili svoje fotografije s najsavremenijim snajperskim naoružanjem, što bi moglo predstavljati određene poruke.”

Imamo li u vidu prethodni tekst, poruke mogu biti sljedeće:

 • Sarajevski “žestoki momci” žele da postanu policajac koji je snajperom ranio Mevlida Jašarevića, koji je, napominjem, u trenutku napada na Ambasadu SAD-a u Sarajevu imao AK-47.
 • Influenser na društvenim mrežama Puhalo je šifrovanom porukom naredio sarajevskim “žestokim momcima” da se slikaju sa snajperskim naoružanjem i fotografije postave na Instagram, Facebook i Twitter.
 • Puhalo je postao menadžer i sarajevskim “žestokim momcima”.
 • Otkad je Puhalo postao menadžer Mevlida Jašarevića odmah ga je prekrstio (kako ovo čudno zvuči za jednog selefiju) u Mevludin.
 • Da bi novinar Osmović pod hitno trebao posjetiti psihijatra.

Na kraju teksta se kaže: “Na sve ovo Federalna uprava policije još se ne izjašnjava niti, makar koliko je javnosti poznato, ne poduzima nikakve mjere.”

Ovaj pasus sugeriše sljedeće:

 • Da bi MUP Federacije BiH trebao da organizuje prodajnu izložbu crteža Mevlida Jašarevića.
 • Da bi MUP Federacije BiH trebao da pohapsi profile sarajevskih “žestokih momaka” na društvenim mrežama.
 • Da bi MUP Federacije BiH trebao da posjeti novinara Osmovića i zamoli ga da ode na vanredni sistematski pregled.
 • Da bi MUP Federacije BiH trebao da angažuje Puhala kao menadžera.

Epilog

Još uvijek očekujem da se desi nešto, kako je najavio Dnevni list. Bol koji osjećam zbog toga što nisam poznat u hrvatskom dijelu Federacije, zbog napadanja i kritikovanja Dodika, neopisiv je. Očekujem poziv Metalike da preuzmem njihove poslove i silno sam se zabavljao pišući ovaj tekst.

#VasGlas #VasaPrica

About The Author