FAKE & SPIN: Silovanje kojeg nije bilo

IZDVAJAMO

Sve u svemu, pokušaj silovanja Bišćanke – što i dalje nije službeno zabilježeno, roštilj divljih pataka uz obale Une – koji niko nije vidio, ili plan evropskog geta za migrante u BiH, uz stvaranje atmosfere straha, samo su neki od najsvježijih primjera medijskih fake & spin vijesti o migrantima i teorija zavjera koje nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa stvarnošću. Nesumnjivo da će se slične medijske konstrukcije nastaviti pojavljivati i u sljedećem periodu, iako se stvarni problemi bh. građana sasvim sigurno ne kriju kod migranata i njihovom najvećem grijehu – da što prije pokušaju pobjeći iz zemlje s tri predsjednika, od sva tri naroda, ali i svih ostalih. 

FAKE & SPIN: Silovanje kojeg nije bilo

Izbjeglice siluju Bišćanke, roštiljaju unske patke i to je tek uvertira u gradnju centralnog evropskog geta, nove prijetnje bošnjačkoj opstojnosti. Tako izgleda krajiška stvarnost kroz lupu neprovjerenih i netačnih vijesti

Izbjeglice i migranti nalaze se u fokusu izvještaja bosanskohercegovačkih medija posljednjih nekoliko mjeseci, a ova tematika polako izmješta u margine interesa javnosti druga važna pitanja poput ekonomije, nezaposlenosti, reformskih procesa ili iseljavanja stanovništva. Kao direktna posljedica ovakvog izvještavanja nastaju vijesti upitnog sadržaja, a nerijetko i potpuno lažne informacije.

Portal Krajina.ba objavio je 15. jula članak pod naslovom “HOROR U ULICI 502. VITEŠKE BRIGADE U BIHAĆU: Migrant pokušao silovati Bišćanku”, a tvrdnje i navodi izneseni u ovom tekstu poprilično su uznemirili javnost u Bosanskoj krajini. Članak su, nadalje, bez dodatnih provjeravanja i intervencija, preuzeli brojni portali u Bosni i Hercegovini.

Na početku “izvještaja”, neimenovani autor na ovom portalu tvrdi da “grad Bihać u posljednja 3-4 mjeseca ima problem sa migrantima”, da su se “dešavale krađe, provale, napadi na građane Bihaća”, no da su migranti “sad prešli svaku granicu i pokušali silovati 36-godišnju Bišćanku, majku dvoje djece”.

Već u prvoj rečenici teksta, evidentna je njegova obojenost, jer kada nekoj osobi konstatiramo da je “prešla svaku granicu”, obično smatramo da smo već duže vrijeme tolerisali njeno nedolično ponašanje i postupke koji nisu u skladu s našim ili općeprihvaćenim normama i principima i da je “kap prelila čašu”. Kada autor ciljanog teksta navodi da su migranti u Bihaću “prešli svaku granicu”, a pritom pominje krađe, provale i napade na Bišćane, evidentno nastoji ukazati da “imamo posla” sa skupinom koja je sklona devijantnom ponašanju i, kao takva, neprihvatljiva je ostatku društva.

U članku autor potom navodi da je “u ulici 502. Viteške brigade u Bihaću oko 23:30 sati, došlo do pokušaja silovanja 36-godišnje majke dvoje djece iz Bihaća”, te konstatira da je “redakcija Krajina.ba portala došla do svih informacija vezanih za ovaj nemili događaj”. Zatim se prenosi svjedočenje žene koju je migrant navodno pokušao silovati.

Svjedočenje žene

Ona govori da nije primijetila da je neko bio ušao u stan jer je spavala. Nakon toga je navela da je “migrant ušao u sobu, skinuo se” i “krenuo prema krevetu”, nakon čega se ona probudila. Istakla je da ga je pokušala izbaciti iz sobe, no da je bio jači od nje i da ju je vratio na krevet, držeći je za ruke. Naposljetku se uspjela otrgnuti iz ruku, kako je navela, monstruma, i pozvala pomoć. Konačno, u stan je stigao muž koji je savladao migranta i zadržao ga do dolaska policije.

Dan poslije objavljivanja članka na portalu Krajina.ba, Uprava policije MUP-a USK na svojoj službenoj stranici, donosi izvještaj o navedenom događaju, u kojem se spominje da se 13. jula policiji u Bihaću javio 38-godišnjak navodeći da je u stanu zatekao lice stranog državljanina – migranta.

“Prijavitelj je nakratko napustio stan te ostavio otvorena vrata od stana, što je iskoristio migrant te ušao u unutrašnjost istog. Supruga prijavitelja B.A. rođena 1982. godine koja se nalazila u stanu, primijetila je nepoznato lice i istog počela odgurivati da izađe iz stana. U tom trenutku u stan se vraća prijavitelj koji je uspio lice izvesti ispred zgrade i zadržati ga do dolaska policijskih službenika. Utvrđeno je da se radi o licu R. Y. rođen u Afganistanu, kojeg su preuzeli policijski službenici”, navodi se u službenoj informaciji.

Kao što je primjetno, u policijskom izvještaju se nigdje ne navodi pokušaj silovanja, već neovlašteni upad migranta u stan u ulici Viteške brigade u Bihaću.

Glasnogovornica MUP-a USK agenciji Srna je nakon toga potvrdila da “slučaj neovlaštenog upada ilegalnog migranta iz Afganistana u stan u Bihaću policiji nije prijavljen kao pokušaj silovanja”.

Naknadno izmijenjen članak

Nakon očitovanja MUP-a USK, članak na portalu Krajina.ba u određenoj je mjeri izmijenjen, pa se u dostupnoj verziji ističe da je “NAVODNO došlo do pokušaja silovanja 36-godišnje majke dvoje djece iz Bihaća” i takvi navodi reducirani su nekoliko puta u tekstu. Ipak, originalni tekst koji je prenijelo nekoliko drugih portala, poput USN  ili mojusk.ba, ne spominje “navodni pokušaj silovanja”, već “pokušaj silovanja”, što je ogromna razlika.

No tu se ne završava priča oko navodnog pokušaja silovanja u Bihaću.

Uprkos tome što je MUP USK 16. jula službeno demantovao medijske napise o pokušaju silovanja, Dnevni avaz je u printanom izdanju od 17. jula na naslovnici objavio: “Migrant pokušao da siluje majku dvoje djece”, s nadnaslovom “Horor u Bihaću – izbjeglička kriza izmiče kontroli” (članak dostupan i u online verziji).

U prve dvije rečenice teksta navodi se sljedeće:

“Ilegalni migrant iz Afganistana neprimjetno je 13. jula, oko pola sata prije ponoći, ušao u stan u Bihaću, u ulici 502. viteške brigade, u kojem živi bračni par s dvoje djece, te je pokušao silovati njihovu 36-godišnju majku, dok oca nije bilo u kući. Kako je potvrđeno iz MUP-a USK, slučaj je policiji prijavio upravo otac, odnosno suprug napadnute žene, a sva je sreća da se on vratio u kuću nekoliko minuta nakon što je 30-godišnji Afganistanac ušao u stan.”

Kao što vidimo, autori članka ponovo iznose jasnu i nedvosmislenu tvrdnju da je “ilegalni migrant” iz Afganistana “ušao u stan” i “pokušao silovati” ženu. I ne samo to, čak se pozivaju na MUP kao izvor informacija.

“Kako je potvrđeno iz MUP-a USK, slučaj je policiji prijavio upravo otac, odnosno suprug napadnute žene.”

Uz vješte jezičke akrobacije, autori nastoje ukazati na to da su za svoju (re)konstrukciju događaja dobili potvrdu u MUP-u iako je MUP USK dan prije toga pojasnio da je navedeni “slučaj” samo registrovan u policijski dosje, no u njemu nema ni pomena o “pokušaju silovanja”.

Osim toga, kao neslužbeni izvor informacija Avaz navodi već pomenuti tekst na portalu Krajina.ba, tako da ostaje nejasno zbog čega je na naslovnicu stavljena službeno demantovana vijest stara dva dana, čiji je primarni autor regionalni portal iz Krajine.

Roštiljaju patke

Avaz je petog jula objavio još jedan članak koji migrante u Bihaću dovodi u izrazito negativan kontekst.

U tekstu pod nazivom “Migranti roštiljaju patke na Uni, Bišćani zgroženi” iznose se tvrdnje da se migranti “međusobno sukobljavaju”, stvaraju “atmosferu straha”, “upadaju” u dvorišta lokalnog stanovništva, suše veš u centru grada, pale vatru po gradu, a “otkriveni su i kako love divlje patke i potom ih roštiljaju”.

“Hobi” migranata Avazu su navodno potvrdili “anonimni Bišćani” koji su istakli da patke love i jedu migranti iz Afganistana.

“Namame ih kruhom da izađu iz vode na obalu i tako ih hvataju. Onda nađu mjesto gdje će zapaliti vatru, pa ih bace na roštilj. Čuli smo da to rade isključivo migranti iz Afganistana. Mi naše patke s Une nismo jeli ni u vrijeme najveće gladi. Ovo se mora pod hitno zaustaviti i treba ih spriječiti da to rade”, naveo je neimenovani sagovornik.

Vijest je odjeknula širom BiH, ali i regije, uprkos tome što se kao sagovornici u tekstu navode neimenovani građani  – “izvor” informacija kojem novinari često pribjegavaju kao opciji za argumentaciju teško dokazivih teza i tvrdnji.

Na satiričan način, ovu temu je obradio Adis Nadarević u kolumni za Al Jazeeru Balkans, zapisujući da je “razumljivo da su izvori ove vijesti željeli ostati anonimni, iz opravdanog straha od nemilosrdne osvete afganistanskih patkoždera, koji redovno čitaju bosanske dnevne novine i prate šta se o njima piše”.

On, dalje, postavlja i nekoliko sasvim logičnih pitanja: “Zar ne bi isto tako bilo razumljivo da je neko u današnje doba, kada svi u džepovima imamo kamere visoke rezolucije, uhvatio barem kakav mutan video na kojem par likova opušteno ćaskaju na tečnom paštunskom dok glođu batake unskih patkica? Ili makar snimio fotkicu migranta koji čerupa tu zlosretnu živinu? Ili da je neko pokazao barem pepeo na poprištu veselog migrantskog roštilja.”

Pomalo nevjerovatnu interpretaciju migrantske krize u Krajini iznio je Fatmir Alispahić u emisiji “Defter hefte” emitovanoj prvog  jula na MTV Igman.

Sirijci dolaze

On je utvrdio da “narod ne zna” da se na prostoru Velike Kladuše i Unsko-sanskog kantona planira realizirati “plan evropskog geta za migrante”, koji znači “potencijalnu opasnost uvoza Sirije među Bošnjake”. Alispahić je rekao da među “onima koji dolaze iz Srbije sa nekim ciljem, ima i mnogo onih koji bi mogli biti plaćeni, potplaćeni i instruirani da naprave belaj Bošnjacima, da izazovu sukob, da ponukaju Bošnjake na samoodbranu”. Čak i on konstatira da sve to djeluje kao “teorija zavjere”, no potom se pita “zar se nad Bošnjacima nisu ostvarile mnoge teorije zavjere”.

“Već sada je u Velikoj Kladuši psihoza straha, već sada ljudi u Velikoj Kladuši ne izlaze vani i ne dopuštaju svojoj djeci da izlaze vani jer Velikom Kladušom hodaju horde alkoholičara i narkomana među migrantima”, tvrdi Alispahić.

Ovakve tvrdnje, naravno, daleko su od stvarnosti, a građani Velike Kladuše i dalje se slobodno kreću svojim ulicama, kaldrmama i avlijama, kao što su se uvijek i kretali. Predsjedavajući Općinskog vijeća Velike Kladuše Fikret Bašić, prilikom posljednje posjete Dragana Mektića, kazao je da u ovom gradu “nema velikih sigurnosnih problema”, što je, vjerovatno, i najbolji opis realnog stanja na terenu.

Sve u svemu, pokušaj silovanja Bišćanke – što i dalje nije službeno zabilježeno, roštilj divljih pataka uz obale Une – koji niko nije vidio, ili plan evropskog geta za migrante u BiH, uz stvaranje atmosfere straha, samo su neki od najsvježijih primjera medijskih fake & spin vijesti o migrantima i teorija zavjera koje nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa stvarnošću. Nesumnjivo da će se slične medijske konstrukcije nastaviti pojavljivati i u sljedećem periodu, iako se stvarni problemi bh. građana sasvim sigurno ne kriju kod migranata i njihovom najvećem grijehu – da što prije pokušaju pobjeći iz zemlje s tri predsjednika, od sva tri naroda, ali i svih ostalih.

About The Author