RTRS I BNTV: Šta je bitnije, milioni za Dodika ili novac za inkubatore u porodilištima?

Budžet entitetskog predsjednika tako je besramno visok da nijedna priča o novcu u Republici Srpskoj ne može proći bez poređenja

RTRS I BNTV: Šta je bitnije, milioni za Dodika ili novac za inkubatore u porodilištima?
Foto: Klix.ba

 

RTRS: Stenografski zapis Dodikovih misli i izjava

  1. decembar 2022. – 2. januar 2023.

IMOVINA I ENTITET: Zakon o nepokretnoj imovini koji je usvojila Narodna skupština RS-a, i koji je identičan onom kojeg je u septembru prošle godine osporio Ustavni sud BiH, tema je koja je obilježila posljednje dane 2022. godine. Milorad Dodik ponovo je poslao iste poruke: da se RS svoje imovine neće odreći, da „RS nema namjeru dijeliti imovinu sa BiH“ i da bi svaki pokušaj njenog oduzimanja značio i kraj BiH.

Sve je već viđeno, uz uobičajene fraze o „nezadovoljstvu političkog Sarajeva“ i „reagovanjima OHR-a na istoj matrici“.

Cijela saga oko „odbrane prava na imovinu koja je na teritoriji Republike Srpske“, ali i konferencija za novinare koju je Dodik održao sumirajući godinu iza nas, još je jedna potvrda sveg licemjerstva na kojem se formira i trebala bi da funkcionira vlast u BiH.

SAD I TWITTER: Kako RTRS ne odustaje od bilježenja svake Dodikove izjave, a sada ni od njegovih komentara na Twitteru, tako je i spomenuto obraćanje novinarima bilo puki stenogramski zapis. I nastavak prakse da se nijedna izjava predsjednika RS-a ne propituje. Time se javnosti nastoji poslati poruka o ekonomskoj stabilnosti i prosperitetnosti RS-a. O kontinuiranom zaduživanju entiteta, inflaciji i neminovnoj recesiji, u dnevnicima nema ni riječi.

SVE NAJBOLJE: Da od Milorada Dodika, ali i uredništva Dnevnika 2 RTRS-a možemo uvijek vidjeti da mogu i gore od svega već viđenog, uvjerili smo se 30. i 31. decembra. Najprije se radilo o odgovoru na novogodišnju čestitku ministra vanjskih poslova Rusije u kojem Dodik želi sve najbolje bratskom, ruskom narodu. Dan kasnije prenosi se izjava Vladimira Putina koji vojnicima poručuje da će „odbraniti otadžbinu“. O granatiranju ukrajinskih gradova, uništavanju infrastrukture te milionima ukrajinskih civila bez struje i grijanja, u dnevnicima javnog servisa ni riječi.

FALSIFIKATI I ODBRANA: „Perfidni pokušaji rasrbljavanja“ tema je iz Dnevnika 2 emitovanog 29. decembra. Ukratko, Gvozden Šarac prenosi tvrdnje srpskih povjesničara s obje strane Drine koji navode, uz ostalo, da je Tvrtko Kotromanić srpski kralj, srpski su i stećci, ali sve se čini da se „istorijske činjenice falsifikuju i daje im se predznak ‘bosanski’“. Teška je to ironija ima li se u vidu da već tri decenije svjedočimo bezočnim  falsifikatima na kojima vlasti bosanskih Srba, uz zdušnu potporu svojih podobnih intelektualaca, nasilno stvaraju povijest Srba na prostoru BiH, vežući je za događaje i ličnosti koje s ovom državom nemaju nikakve spone.

ZAGAĐENJE: Da su Banjaluka i Sarajevo koncem decembra bili najzagađeniji gradovi u BiH, više nije vijest. Naravno da je bitno da se o tome javnost informiše, ali očekivali smo i korak više. Odnosno otvaranje pitanja kako stati u kraj sve većem zagađenju zraka i šta  nadležne vlasti namjeravaju poduzeti kako bi zaštitili zdravlje građana.

Ocjena: 1

 

BNTV: Pravo pitanje

  1. decembar 2022. – 2. januar 2023.

KAKO SE RASIPAJU MILIONI: Kao što smo naveli, RTRS je, kao poseban dio brige za građane, izvijestio o donatorskoj večeri na kojoj je prikupljen novac za nabavku transportnih inkubatora. Uredništvo Dnevnika BNTV-a otvorilo je pitanje postoje li za vlast RS-a prioriteti u raspolaganju javnim novcem. I u vezi s tim, šta je bitnije: desetine miliona za budžet Milorada Dodika ili pak utvrđivanje prioritetnih izdvajanja za dobrobit građana.

I JOŠ O DODIKOVIM MILIONIMA: Identično pitanje otvoreno je i u izvještaju o sjednici Narodne skupštine na kojoj je donesena odluka o povećanju plata  za pet posto zaposlenim u javnom sektoru čija su primanja niža od prosječnih u Republici Srpskoj. Novinari izdvajaju diskusije opozicionih poslanika koji ukazuju na disproporciju, prema kojoj je za te namjene u budžetu predviđeno 16 miliona KM, odnosno manje od četvrtine budžeta kabineta predsjednika RS-a.

ISTI ZAKON: Bez velikog uvoda, u Dnevniku 27. decembra donesena je vijest da je usvojen novi Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske u identičnom obliku kao i onaj koji je van snage stavio Ustavni sud BiH. Gledateljima je prenesena izjava premijera RS-a Radovana Viškovića koji lakonski navodi da očekuje da Ustavni sud BiH i taj zakon poništi, pa da RS ponovo donese isti i da će to „trajati dok nekome ne dosadi“. Upravo ta izjava entitetskog premijera jedna je od ključnih slika politike aktuelne vlasti u RS-u.

ORUŽJE I RJEŠENJE: Odnosi Beograda i Prištine dominirali su u bloku vijesti iz regiona. Od srpskog „zveckanja oružjem na granici s Kosovom“ do „miroljubivog rješenja još jedne krize“, odnosno uklanjanja srpskih barikada na sjeveru Kosova, oslobađanja uhapšenog srpskog policajca i garancija Zapada da pripadnici kosovske policije neće ulaziti u opštine sa srpskom većinom.

OTKUD MILIJARDE? Na kraju godine, još jedna vijest koja je, ukoliko je tačna, itekako šokantna za građane BiH. U Dnevniku 29. decembra emitovan je dio intervjua ekonomistice Svetlane Cenić za N1 u kojem je, pozivajući se na strane izvore, kazala da je imovina Milorada Dodika procijenjena na 3,5 milijardi KM.

Izdvojeno

BNTV je šestu godinu zaredom okončala kao najgledanija TV stanica na području Republike Srpske.

Ocjena: 5

 

Komparativna analiza

BNTV u Dnevniku posljednjeg dana 2022. godine gledateljima nudi satiru koja je do kosti ogolila način rada i ponašanja predstavnika vlasti Republike Srpske. RTRS za kraj godine prenosi poruku Milorada Dodika „Srbima i ostalim“, koje je umjesto čestitki dočekala odluka o povećanju cijena struje i novog talasa rasta cijena ostalih roba i usluga. Predsjednik im je poručio da RS trebaju „voljeti koliko i vlastite živote“. O tome kako će preživjeti, nije rekao ništa.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Tema koja je otvorila pitanje zašto pad cijena goriva ne dovodi do pada cijena roba i usluga. Anketa urađena u više gradova BiH pokazuje koliko su građani nezadovoljni politikom cijena i činjenicom da vlasti na svim nivoima ništa ne čine kako bi im olakšale život. Izdvojili smo izjavu jednog od ogorčenih građana koji je istakao da „kada zec bude magarac, i BiH će biti država“.

Minus sedmice

RTRS

Do detalja, u maniru klasične propagande i hvalospjeva, novinari su gledatelje izvijestili o donatorskoj večeri u organizaciji Milorada Dodika na kojoj su prikupljena sredstva za nabavku transportnih inkubatora za porodilišta u Republici Srpskoj. Inkubatori su, o tome nema rasprave, od životnog značaja za novorođenčad kojoj je neophodna hitna medicinska skrb. Ali, ne možemo se ne osvrnuti na licemjernost i Dodika i RTRS-a. Jer na donatorskoj večeri skupljalo se milion maraka, dok istovremeno Dodikov budžet kao predsjednika RS-a za 2023. godinu iznosi 56,5 miliona KM. Dodatni komentar smatramo nepotrebnim.

BNTV

Nijedan izvještaj.

 

About The Author