BHT1 I FTV: Izbori u Hrvatskoj i zašto nas ne interesuju?

Začuđuje koliko je malo pažnje posvećeno lokalnim izborima u Hrvatskoj. Kod nas se često pretjeruje s temama iz susjednih zemalja, ali ovaj politički potres i hrvatsko skretanje ulijevo zaslužuju bolju obradu

BHT1 I FTV: Izbori u Hrvatskoj i zašto nas ne interesuju?
Foto: Dnevnik.ba

BHT1: Koje vijesti zaslužuju veću pažnju?

  1. – 17. maj 2021.

TREĆI U SVIJETU: Urednik Milan Đurović je u utorak u udarnu špicu stavio vijest da je BiH treća u svijetu po broju umrlih od posljedica izazvanih koronavirusom. Odmah iza udarne vijesti u kojoj Milorad Dodik pojašnjava da dijalog o razdruživanju nije isto što i secesija. Javne televizije su praktikovale više različitih pristupa izvještavajući o pandemiji, a klatno se klatilo od izvrsnih prikaza realnog stanja po bolnicama do zanemarivanja bitnih informacija. Kada je svojevremeno turistička sezona bila u jeku na Jahorini, niko se nije pitao koliko je pametno dopustiti dolazak stranih turista. BHT1 se u nekoliko pogodnih navrata libio upustiti u direktne prozivke odgovornih političara, kao što je ministrica Ankica Gudeljević. Sada, kada smo saznali da smo u samom vrhu neslavne tabele po stopi smrtnosti, izostao je prilog. Vijest je data kao kratka crta, bez da je iko upitan za mišljenje ili prozvan za odgovornost.

Ovdje treba biti pošten i stati i u odbranu medija i urednika, jer u našoj zemlji su izostali ne samo hrabriji medijski osvrti već i glasniji glasovi stručne kritike bez kojih je medijima teško graditi priču. U susjednoj Srbiji, epidemiolog Zoran Radovanović nekoliko je puta podvlačio crtu objašnjavajući dobre i loše poteze zdravstvenih vlasti. Na vijest da je naša zemlja u vrhu po broju umrlih, u nas je zavladao tajac nezainteresovanosti. U moru loših vijesti, to je samo još jedna loša koja nam je isporučena nakon visoke politike u kojoj se prijeti razdruživanjem koje nije secesija.

EKONOMSKE VIJESTI: Nedjeljni prilog (urednica Hatka Nezirević) o padu doznaka iz dijaspore za gotovo pola milijarde maraka u godini pandemije otkriva dubinu ekonomske krize kroz koju prolazi BiH. Doznake građana koji žive u inostranstvu čine 8,5% BDP-a, a ekonomisti su objasnili da pristigla sredstva najvećim dijelom odlaze u finalnu potrošnju. Ekonomske vijesti zaslužuju pažnju, a posebno relevantne brojke kao što je saopštena. Još samo da dospiju i u najavnu špicu.

ŠTA SU PRIORITETI: Visoka politika je opet dominirala sadržajem tokom cijele sedmice, ali su urednici (Milan Đurović i Anel Nurković) u sadržaj znali uvrstiti i odlične i korisne priloge, kao što je onaj o hemijskom otpadu u Mostaru ili o putovanjima u doba COVID-a. Šteta samo što u redanju prioriteta takvi prilozi dospijevaju tek kada se izredaju najave o razdruživanju ili druge dnevnopolitičke razmirice. Dnevna politika s pravom ima mjesto u Dnevniku 2, ali gledatelji vape za prilozima iz svog okruženja i žele da oni budu jednako bitni ili jednako snažno akcentirani.

OCJENA: 5

 

FTV: Kad se brojkama donese priča

  1. – 17. maj 2021.

 

BROJKE KOJE GRADE PRIČU: Prema procjenama koje donosi FTV, epidemija gotovo da nije usporila odlazak mladih Krajišnika, pa je MUP USK-a u prošloj godini izdao približno isti broj uvjerenja o nekažnjavanju radnicima koji odlaze na rad u inostranstvo. Istovremeno, urednik Sanjin Bećiragić upozorava i na demografsku strukturu nezaposlenih jer, prema službenoj evidenciji, bezmalo polovina lica koji traže posao u Unsko-sanskom kantonu stariji su od 45 godina. Sve to urednik Bećiragić daje kao priču u danu kada Milorad Dodik prijeti vojskom i mobilizacijom. Raduje to što novinari i urednici sve više obraćaju pažnju na brojke kojima grade ili potpomažu priču.

GLAS MLADIH: Da egzodus Krajišnika nije iznimka, FTV nas podsjeća dajući u Dnevniku 2 glas mladima koji su komentarisali posljednja politička previranja u zemlji. Svi su saglasni da su teme iz dnevne politike fasada kojom se održava politička elita, kao i da među sobom ne razgovaraju o razdruživanju, otcjepljenju i drugim sličnim stvarima. Bilo je zanimljivo slušati glasove mladih iz različitih dijelova BiH koji su jednako precizno prepoznali podvale dnevne politike.

PITANJA KOJA TRAŽE ODGOVORE: Pred posebnom parlamentarnom komisijom koja istražuje stanje u pravosuđu svjedočio je novi predsjednik VSTS-a Halil Lagumdžija (utorak, Maida Muhović). Data je njegova izjava o radu agencija za sprovođenje zakona, kao i dvije izjave parlamentaraca iz Naše stranke i PDP-a. Pravosudne afere i najavljene reforme nisu bliže pojašnjene, a gledaoci su mogli naslutiti iz prikazanog da su opozicioni parlamentarci zadovoljni(ji) radom novog rukovodstva VSTS-a. No, u čemu se sastoji najavljena reforma? Ko koči promjene u pravosuđu? Šta kažu drugi akteri? Pitanja koja bi mogla biti povod za neki drugi prilog.

IZBORI U HRVATSKOJ: Božo Skoko je izvijestio gledaoce  o rezultatima lokalnih izbora u Hrvatskoj, a u fokusu je pobjeda zeleno-lijeve koalicije Možemo  ili, kako se prenosi, katastrofalno loš rezultat HDZ-a u Zagrebu. Za razliku od FTV-a koji je, iako ne posebno opširan, donio prilog o izborima u susjeda, BHT1 (urednica Blažica Krišto) je samo u kratkoj vijesti saopštio da je prvi krug ostavio situaciju neizvjesnu, i da je koalicija Možemo zadala udarac konzervativnim snagama. Na kraju se još zaključuje da je prema ocjeni premijera Andreja Plenkovića HDZ pobjednik izbora.

OCJENA: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA: U sedmici u kojoj se dnevna politika uglavnom reciklirala već poznatim pričama o razdruživanju, prijao je predah u kojem su javne televizije pažnju posvetile drugim temama. Da li i koliko mladi odlaze iz BiH, te je li zatajila novčana pomoć iz dijaspore? I FTV i BHT1 su donijeli ove priče, i to u solidnim prilozima u kojima se nije nagađalo ili pretpostavljalo. Date su brojke mladih koji odlaze, ali i podatak koliko su se smanjile doznake izvana.

Začuđuje koliko su obje televizije malo pažnje poklonile lokalnim izborima u Hrvatskoj. Istina, kod nas se često i pretjeruje sa pažnjom koja se daje Srbiji i Hrvatskoj, ali u hrvatskim medijima i šire govori se o pravom malom političkom potresu. Zagrebački Index piše o jednom od najgorih poraza HDZ-a, a uspjeh zeleno-lijeve koalicije iznenadio je i najveće skeptike. Etablirane stranke se nisu proslavile, a izbore je obilježio veliki broj novih lica i političkih pojava. Sve to nije bilo dovoljno da zainteresuje naše urednike da se zapitaju da li Hrvatska skreće ulijevo.

 

Plus sedmice

BHT1

Više solidnih priloga o svakodnevnim problemima sa kojima se suočavaju građani, poput onog o hemijskom otpadu u Mostaru.

FTV

Ugodno je bilo slušati glas mladih u Dnevniku 2 koji su pozvani da daju svoje mišljenje o permanentnim političkim krizama.

 

Minus sedmice

BHT1

Vijest da je BiH treća po smrtnosti od koronavirusa nije iskorištena za duži prilog ili tematski pristup.

FTV

Pravosuđe traži posvećenije priloge u kojima će biti mjesta za više aktera ili mišljenja.

 

About The Author