RTRS I BNTV: Amerikanci dolaze, a on u Grčku

Dok je RTRS potpuno ignorirao Dodikovu nedosljednost oko međunarodne vojne vježbe u Republici Srpskoj, Televizija BN se pretjerano bavila tim aspektom, zanemarujući sve ostale

RTRS I BNTV: Amerikanci dolaze, a on u Grčku

RTRS: Trajno u službi politike

  1. – 16. maj 2021.

IZBJEGAO OPOZICIJU: U pratnji novinarske ekipe RTRS-a, Milorad Dodik boravio je protekle nedjelje u Grčkoj na Delfskom ekonomskom forumu. Tako je izbjegao i neugodna pitanja koja mu je opozicija u RS-u postavljala nekoliko dana uzastopno u osvit bilateralne vojne vježbe Oružanih snaga BiH i američke vojske. A lidera SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH pitali su šta se promijenilo u odnosu na 2018. i 2019. godinu kada je kategorički tvrdio da na teritoriji RS-a neće dozvoliti održavanje vojnih vježbi u kojima će učestvovati pripadnici vojske bilo koje države članice NATO alijanse.

UGODNA DISTANCA: Umjesto toga, Dodik je s ugodne distance nastavio da šalje kontradiktorne poruke o tome kako RS ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH, ali da je i mirno razdruživanje opcija koja stoji na stolu. Kako pomiriti te dvije stvari, novinari javnog servisa RS-a ne pitaju.

Nisu se novinari Dnevnika 2 potrudili to pitanje postaviti ni tokom ni nakon sjednice Narodne skupštine RS, na kojoj su usvojeni zaključci o formiranju tima koji bi trebao pregovarati o budućnosti BiH. Oštricu izvještaja Ajdin Cikota usmjerio je na opoziciju koja zaključke nije podržala. Novinar je prenio neke dijelove diskusija opozicionih poslanika, ali i brojne tvrdnje onih iz vladajuće koalicije. U kojima se podvlači da je „poziv na dijalog odbrana interesa RS-a“, odnosno „da se opozicija tome protivi po nalogu mentora iz Sarajeva“.

ZAMJENA TEZA: U Dnevniku 10. maja, javnosti se u izvještaju kojim je najavljena sjednica entitetskog parlamenta po ko zna koji put prenose tvrdnje političara SNSD-a kako se od članica Evropske unije i diplomata SAD-a „šalju signali koji podržavaju dijalog koji predlaže SNSD“. Riječ je o gruboj zamjeni teza, odnosno proizvoljnom tumačenju poruka upućenih prije svega zvaničnicima RS-a, u kojima se pod dijalogom smatra konstruktivan rad na rješavanju otvorenih pitanja i postojećih problema u BiH, ali ne i o njenom raspadu.

BEZ ARGUMENATA O KAZANIMA: Zašto je namjera Grada Sarajeva da izgradi spomenik na Kazanima pokušaj prikrivanja zločina počinjenih nad Srbima? Nakon pažljivog gledanja izvještaja emitovanog 13. maja koji je sadržavao niz izjava predstavnika vlasti i institucija RS-a te članova porodica Srba stradalih u Sarajevu u minulom ratu, nismo uspjeli čuti nijedan argument koji bi navedenu tezu potkrijepio.

DAN VOJSKE: Povodom obilježavanja Dana Vojske RS, u izvještaju koji se bavio tom temom čuli smo i tezu da je „Vojska RS najmlađa vojna sila nastala na teritoriji BiH, te da su je stvorili srpski dobrovoljci“. Naravno, o naoružanju koje je JNA ostavila bosanskim Srbima nakon povlačenja iz BiH nije bilo ni riječi. Kao što je onda i krajnje neodbranjiva teza da su „paravojne muslimanske formacije napale kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici“. Dakle, voljeli bismo da se konačno i srpski mediji i političari dogovore da li je Armija BiH formirana prije Vojske RS. Pa ako jeste, onda nije ni takozvana, kako se u svim izvještajima ističe, niti su njene jedinice bile paravojne muslimanske formacije.

Ocjena: 1

BNTV: Sve o Dodikovoj prevrtljivosti

  1. – 16. maj 2021.

POGREŠAN AKCENAT: Fokus dnevnika emitovanih protekle nedjelje bio je na predstojećoj zajedničkoj vježbi Oružanih snaga BiH i Armije SAD-a koja će se održati na tri lokacije u našoj zemlji, među kojima je i poligon Manjača.

No, gledatelji su dobili malo informacija o samom karakteru vježbe, jer je u svim izvještajima akcent stavljen na Milorada Dodika i njegove promjene stava oko mogućnosti da trupe NATO alijanse izvode bilo kakve aktivnosti na teritoriji RS-a. Gledatelje se podsjetilo na Dodikovo kategorično „ne“ tokom 2018. i 2019. godine te činjenicu da je Predsjedništvo BiH, dakle i on, 2020. godine dalo saglasnost za ovogodišnju vojnu vježbu.

DEFILE I TUMAČENJA: Ima li se u vidu činjenica da je toliki prostor posvećen ovoj temi, ostalo je nejasno šta se, osim Dodikove prevrtljivosti, javnosti željelo poručiti. Pogotovo zbog bombastičnih najava vijesti: od reporterskog javljanja Karla Vrage koji je izvijestio da su „ovim putem defilovale američke trupe“, preko pominjanja „defilea američkih trupa kroz Banjaluku“, pa do toga da su „građani ogorčeni jer su trupe SAD-a defilovale Banjalukom“. Tako u tumačenju novinara BNTV-a defile predstavlja prolazak konvoja vojnih kamiona i cisterni s gorivom, kojim ni na koji način nije demonstrirana snaga američke vojske.

IZOSTAO ŠIRI UVID: U Dnevniku 12. maja preneseni su komentari na dan ranije održanu sjednicu Narodne skupštine, na kojoj se vodila rasprava o inicijativi i zaključcima vladajuće većine o pozivu Federaciji BiH i konstitutivnim narodima na dijalog o budućnosti BiH. Gledatelji su upoznati sa stavovima opozicije, koja nije podržala ovu inicijativu, no smatramo da je bilo potrebno čuti šta o njoj misle i politički analitičari, ali i stranke sa sjedištem u Federaciji BiH te zapadni diplomati, kako bi se dao širi uvid u temu koja je ponovo dovela do podizanja političkih tenzija u BiH.

NIŠTA O INZKU: Iz istog Dnevnika bilježimo ignorisanje činjenice da su se poslanici Narodne skupštine oglušili o zahtjev visokog predstavnika Valentina Inzka da se ratnim zločincima oduzmu odlikovanja koja su im uručena povodom 20-godišnjice osnivanja parlamenta ovog bh. entiteta. Ali, ima li se u vidu da se uredništvo informativnog programa nikada nije jasno ogradilo od ratnih zločina i zločinaca iz srpskog naroda, onda ne iznenađuje ni šutnja o odbijanju zahtjeva visokog predstavnika i osudi takvog postupka Ambasade SAD-a u BiH.

Ionako uznemirenu bh. javnost zbog Dodikovih konstantnih prijetnji raspadom BiH dodatno je zabrinula njegova izjava na obilježavanju godišnjice osnivanja Vojske RS u kojoj je istakao da se oružane snage RS-a mogu ponovo brzo aktivirati. No ni ta izjava, prema procjeni uredništva, nije našla mjesto u Dnevniku 12. maja.

Ono što je sve uočljivije jeste da osim šturih podataka o Covidu-19, o dešavanjima u Federaciji BiH nema nikakvih vijesti. Ovo je tim čudnije jer BNTV ima dopisništvo u Istočnom Sarajevu, čije novinarke redovno donose vijesti o aktivnostima državnih institucija u Sarajevu. Takva urednička odluka tim prije upada u oči ima li se u vidu da se gledatelji dnevnika redovno informišu o svim aktivnostima vlasti Srbije, pa čak se emituju i najave događaja.

Izdvojeno

Da li zbog uredništvu znanih razloga ili pak „lijenosti„ novinara da za mišljenje biraju više sugovornika o različitim temama, tek u prvoj polovini Dnevnika 11. maja poslanica PDP-a u Narodnoj skupštini RS Jelena Trivić bila je u izvještaju sa sjednice Narodne skupštine, zatim je komentarisala način trošenja javnog novca u RS-u, te na kraju dala mišljenje o politici zaduživanja Vlade ovog entiteta.

Ocjena: 2

Komparativna analiza

Bilježimo još jednu u profesionalnom smislu i više nego lošu nedjelju dnevnika RTRS-a i BNTV-a. Manipuliranje činjenicama, proizvoljna tumačenja poruka međunarodnih zvaničnika upućenih bh. liderima, pogotovo onim iz RS-a, uskraćivanje gledateljima informacija o bitnim političkim pitanjima, sadržajno su ozbiljni propusti obje medijske kuće. Sasvim očekivano, na RTRS-u je prešućena Dodikova nedosljednost glede internacionalne vojne vježbe, dok su na BNTV-u tom detalju posvetili previše pažnje. To su dvije krajnosti podjednake neprofesionalnosti i neodgovornog odnosa prema gledateljima.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Tema koja se bavila pregovorima Vlade i sindikata zdravstvenih radnika oko ponuđenog povećanja plata za pet posto, što sindikati smatraju ponižavajućim, posebno zbog otežanih uvjeta rada i povećanog obima posla u vrijeme pandemije.

 

Minus sedmice

RTRS

Ko je Radovan Karadžić, osim što je otac Sonje Jovičević Karadžić? Zašto mu se sudilo pred Haškim tribunalom i za koje je to ratne zločine osuđen? To su informacije koje gledatelji nisu čuli u Dnevniku 13. maja. Kao i nikad do sada. Umjesto toga, svjedočili smo tek tvrdnjama Karadžićeve kćerke i njegovih advokata da je odluka predsjednika Mehanizma za međunarodne sudove Carmela Agiusa da se Karadžić uputi na izdržavanje zatvorske kazne u Veliku Britaniju „ubistvo s predumišljajem“. Jer će u britanskom zatvoru biti „držan u tamnici i istovremeno pod stalnom prijetnjom velikog broja muslimanskih zatvorenika koji bi mogli da mu se osvete“.

BNTV

Oči cijelog svijeta uperene su u novi sukob Izraela i Palestine, pa je shodno tome i veliki broj agencijskih vijesti na osnovu kojih se može sačiniti objektivan izvještaj. No, u većini onoga što je gledateljima predočeno, Palestinci su „loši momci“ pa je stoga odgovor Izraela opravdan. Ovakvoj percepciji doprinijela su i javljanja počasnog konzula Srbije u Jeruzalemu Aleksandra Nikolića, koji je govorio isključivo o izraelskim žrtvama i brutalnosti akcija Hamasa.

 

About The Author