Izvještaj EP-a o špijunskom softveru Pegasus ukazuje na umiješanost kompanija iz Sjeverne Makedonije

Mađarski proizvođač špijunskog softvera Cytrox započeo je kao start-up u Sjevernoj Makedoniji

Izvještaj EP-a o špijunskom softveru Pegasus ukazuje na umiješanost kompanija iz Sjeverne Makedonije

Poseban odbor Evropskog parlamenta istražuje špijunski softver Pegasus i Predator nakon što su telefoni istaknutih političara, novinara i građanskih aktivista u većini evropskih zemalja, kao i u represivnim afričkim režimima, nezakonito zaraženi tim softverom.

Njegova moć je ogromna jer je mogao izvući svu komunikaciju, fotografije, datoteke, video materijale i dokumente s mobilnog uređaja bez znanja vlasnika. Ako se koristi izvan zakonskih granica, predstavlja neovlaštenu špijunažu građana koja se može koristiti za ucjene, zastrašivanja, manipuliranje izbornim rezultatima i drugo.

Sjeverna Makedonija spomenuta je u izvještaju Evropskog parlamenta, u njemu se govori o programerima takvog softvera, a spominje se i Mađarska. Ne samo da je mađarska vlada kupila i koristila Pegasus već je služio i kao domaćin drugim proizvodnim kompanijama.

Black Cube, izraelska privatna obavještajna agencija kojom upravljaju bivši zaposlenici Mossada, izraelske vojske i izraelske obavještajne službe, bio je uključen u brojne javne hakerske kontroverze, uključujući one u Sjedinjenim Američkim Državama i Rumuniji, a otkriveno je da su povezani sa špijunskim softverom NSO grupe i Pegasusa.

Nakon ogromnog pritiska javnosti vezanog uz činjenicu da je NSO angažirao Black Cube za ciljanje svojih protivnika, bivši glavni izvršni direktor NSO-a Shalev Hulio priznao je da je angažirao Black Cube barem jednom na Kipru.

Black Cube uključila se u Mađarsku tokom izbora 2018. godine, a za to su vrijeme špijunirali razne nevladine organizacije i osobe koje su imale bilo kakve veze s Georgeom Sorosom i izvještavali Viktora Orbana kako bi on njihove radnje pretvorio u klevetničku kampanju.

Na meti su bila advokatica i članica vodeće nevladine organizacije za ljudska prava mađarskog Helsinškog odbora Marta Pardavi. Informacije proizašle iz praćenja tih pojedinaca i nevladinih organizacija pojavile su se ne samo u mađarskim državnim medijima, već i u Jerusalem Postu, stoji u izvještaju.

Dodatna veza s Mađarskom je Cytrox Holdings ZRT koji je registriran na adresi u Budimpešti. Cytrox je izvorno osnovan u Sjevernoj Makedoniji i stvorio je špijunski alat Predator prije nego što ga je kupio WiSpear, koji je sada dio Intellexa alijanse koju vodi Tal Dilian.

Članica Evropskog parlamenta Sophie in ‘t Veld predstavila je nalaze izvještaja kazavši da sve zemlje članice Evropske unije imaju takav softver dostupan iako to ne žele priznati. Dodala je problem je bio u tome što su softver zloupotrebljavale zemlje članice EU, što predstavlja ogromnu prijetnju demokratiji na cijelom kontinentu.

Službena svrha bila je presretanje kriminala, terorizma i droge, no problem je nastao kada se softver koristio izvan tih ograničenja. Drugim riječima, kada se dogodi zloupotreba špijunskog softvera, koja derogira pravo na privatnost, ona potkopava demokrat, ušutkuje opoziciju i utiče na slobodno novinarstvo i civilno društvo, a služi i izbornoj manipulaciji.

– Skandal sa špijunskim softverom nije nacionalni skandal, on je u velikoj mjeri evropski skandal. To direktno utiče na institucije EU-a jer su na meti zastupnici Evropskog parlamenta, komesari, dužnosnici Komisije i ministri. S druge strane, počinitelji također sjede u Evropskom vijeću. To također utiče na integritet izbora i donošenja odluka u EU – kazala je.

Istaknula je da Evropa nudi izvrsne uvjete za industriju, uključujući slabu provedbu pravila. Stoga je Evropa omogućila izvoz špijunskog softvera u Libiju, Egipat, Bangladeš i druge demokratije gdje se koristio protiv branitelja ljudskih prava i novinara.

Ovaj izvještaj posebno je važno jer vlade širom Evrope ne pokazuju interes za saradnju, kao ni programeri softvera. Predloženo je nekoliko mjera među kojima je moratorij, a korištenje špijunskog softvera mora se regulirati u skladu sa sudskom praksom, sudovima za ljudska prava, Venecijanskom komisijom…

Portal za istraživačko novinarstvo PRIZMA, koji vodi BIRN Makedonija, krajem 2021. godine izvijestio je o ulozi makedonske informatičke kompanije Cytrox u globalnom skandalu sa cyber-špijunažom koju su tada objavili Facebook i nevladina organizacija Citizen Lab.

Prema tom članku, Cytrox je bio dio milijunske grupe koja je nudila softver i tehnologiju za obavještajne operacije. Grupom su upravljali biznismeni s ozbiljnim vojnim iskustvom u Izraelu dok je makedonska veza bio tridesetogodišnji Ivo Malinkovski, u to vrijeme menadžer Cytroxa iz Skoplja.

Izvori koje je BIRN konzultirao saznali su da je Ivin otac, Ilija Malinkovski, učestvovao u pregovorima za ulaganje u Cytrox u fazi pokretanja. I dok Ivo Malinkovski nije odgovarao na novinarska pitanja, otac se javio mailom negirajući bilo kakvu upletenost u Cytrox.

Izvor: Advox Global Voices

About The Author