Facebook će označavati postove o Covid-19 vakcinama

Lažne tvrdnje i zavjere oko vakcine protiv koronavirusa dobile su zamah na platformama društvenih mreža tokom pandemije

Facebook će označavati postove o Covid-19 vakcinama

Facebook, kojeg su zakonodavci i istraživači kritizirali zbog dopuštanja širenja dezinformacija o vakcinama na svojim platformama, saopćio je da je počeo dodavati oznake objavama koje raspravljaju o sigurnosti vakcina, a uskoro će označiti i sve objave o vakcinama.

Kompanija za društvene medije objavila je da će u Sjedinjenim Američkim Državama pokrenuti alat za pružanje informacija ljudima o tome gdje mogu dobiti vakcine protiv Covid-19 kao i informativni sadržaj za Covid-19 na Instagramu.

Lažne tvrdnje i zavjere oko vakcine protiv koronavirusa narasle su na platformama društvenih mreža tokom pandemije.

Facebook i Instagram koji su nedavno pooštrili svoje politike i dalje su platforme na kojima se promoviraju lažne tvrdnje o vakcinama i lako ih je pronaći pretraživanjem ključnih riječi.

Glavni direktor za proizvode Facebooka Chris Cox rekao je u intervjuu da je kompanija lažne tvrdnje shvatila “vrlo ozbiljno”, ali kaže da postoji “ogromno sivo područje ljudi koji imaju nedoumica“.

– Najbolje je u toj ogromnoj sivoj zoni omogućiti korisne informacije koje mogu biti dio razgovora i obaviti to u saradnji sa zdravstvenim stručnjacima – dodao je.

Kompanija je saopćila da označava postove na Facebooku i Instagramu koji raspravljaju o sigurnosti vakcina Covid-19 tekstom u kojem se navodi da vakcine prolaze testove sigurnosti i učinkovitosti prije odobrenja.

U postu na blogu navedeno je da otkako su u februaru proširili popis zabranjenih lažnih tvrdnji o koronavirusu i vakcinama uklonili su dodatnih dva miliona sadržaja s Facebooka i Instagrama.

Facebook je rekao da je također primijenio privremene mjere, uključujući smanjenje dosega sadržaja od korisnika koji opetovano dijele sadržaj koji su provjerivači činjenica označili kao lažni.

Izvor: Reuters

About The Author