Bh. film koji nije napravljen da bi dijelio ljude, nominiran za Oscara

Dodjela Oscara zakazana je za 25. april, a svi koji su danas komentirali nominaciju slažu se da je i ovo već pobjeda filma

Bh. film koji nije napravljen da bi dijelio ljude, nominiran za Oscara

U vrijeme kada je svijet suočen s najvećom globalnom zdravstvenom krizom, bosanskohercegovački film rediteljice Jasmile Žbanić „Que Vadis, Aida?Kuda ideš, Aida?“ nominiran je za najveću filmsku nagradu Američke filmske akademije Oscar u kategoriji najbolji strani film (vanenglesko govorno područje).

Ekipa filma zahvalila je članovima Akademije koji su glasali za “Quo vadis Aida?”, majkama, ženama i drugim preživjelim Srebreničanima koji su im bili oslonac, podstrek i inspiracija, te mnogim prijateljima koji su im dali podršku.

Za njih je ovaj film i više od filma – to je podsjetnik da se genocid i ovaj u Srebrenici, kao i bio koji drugi koji se desio na ovom području u prošlosti – ne smije negirati i zaboraviti.

– Ovaj film nije napravljen da bi ljude dijelio i sukobio, nego naprotiv da bismo bolje razumjeli jedni druge – izjavila je rediteljica Jasmila Žbanić.

Taj film našao se među pet najboljih iz cijelog svijeta od 93 kandidata, a prvobitno se našao među 15 zemalja u užem izboru za nagradu Američke filmske akademije.

Za titulu najboljeg stranog filma “Quo Vadis, Aida?” će se boriti sa filmovima “Another Round”, “Better days”, “Collective” i “The Man Who Sold His Skin”.

“Quo Vadis, Aida?” premijerno je prikazan u septembru prošle godine, a od tada dobio je nekoliko  priznanja širom svijeta. Nagrađen je u Luksemburgu, Valenciji, Roterdamu, Goteborgu, Jerusalemu, Londonu, Savoli, Egiptu… Nedavno je nominiran i za dvije BAFTA nagrade u kategorijama Najbolji reditelj/ica i Najbolji strani film.

Pohvale su stizale sa svih strana, najugledniji filmski kritičari pisali su o filmu koji govori o najvećem zločinu, genocidu počinjenom proteklog rata u Srebrenici, a i danas su brojne reakcije stigle.

“Quo Vadis, Aida?: Život i smrt u Srebrenici” naslov je kritike koju je objavio New York Times, a koju potpisuje filmski kritičar A. O. Scott. Kako piše, bh. kandidat za Oskara mučna je i istinita priča o borbi prevoditeljice Ujedinjenih naroda za spas svoje obitelji od stradanja.

– U julu 1995. godine vojska bosanskih Srba, pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića, pregazila je grad Srebrenicu, koji su Ujedinjeni narodi proglasili sigurnim utočištem: Oko 8.000 muškaraca i dječaka ubijeno je, njihova tijela pokopana u masovnim grobnicama…tada su se mnogi na Zapadu pitali kako se to moglo dogoditi – kako se genocid dogodio u Europi jedva 50 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata. “Quo Vadis, Aida?”, zapanjujući film Jasmile Žbanić koji nikog ne štedi, pokazuje tačno kako. To nije isto što i objasniti zašto, iako zrnasta, sat po sat, blaga fikcija i dramatizacija događaja koji su doveli do masakra bacaju malo svjetla na to pitanje – zapisao je Scott.

Jude Dry iz IndieWirea napisao je da “Žbanić otkriva duboko ljudske žrtve nasilja i rata”, dok je Peter Bradshaw u The Guardianu napisao da je “nakon 25 godina došlo vrijeme da se ponovo pogleda horor Srebrenice, a Žbanić je to učinila  iskreno”.

Uloge u filmu tumače Jasna Đuričić kao Aida Selmanagić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Boris Ler, Dino, Emir Hadžihafizbegović, Edita Malovčić, Minka Muftić, Teun Luijkx, Ermin Bravo, Ermin Sijamija, Alban Ukaj i drugi.

Glavna glumica u filmu Jasna Đuričić oduševljena je viješću da je taj film dobio nominaciju, a kazala je da je dragocjenosti toga filma bila je svjesna od samog početka, znala je da ne može proći nezapaženo.

– Nominacija je i dokaz da nije važno gdje živiš, važno je samo kako radiš i da li vjeruješ u svoje snove. To jednostavno uvijek mora da se vrati lijepim. To govori i o tome da na Balkanu ima mnogo kvalitetnih ljudi, koji ravnopravno (rame uz rame) stoje sa čitavim svijetom. To nije prvi put dokazano, ali nije baš ni mnogo puta – kazala je.

Glumac Izudin Bajrović, koji u filmu glumi Aidinog supruga, ocjenjuje da je nominaciju film zaslužio prije svega svojim kvalitetom, ali i da je tema filma bitna, prebitna.

Istaknuti bh. glumac Emir Hadžihafizbegović, koji tumači ulogu srpskog oficira, kazao je da je “nominacija toliko važna i velika, pogotovo zbog tematike kojom se bavi film, a to je genocid u Srebrenici”.

– Mi još uvijek živimo Srebrenicu. Tamo se još uvijek lijepe plakati Ratka Mladića, postrojavaju se četnici u Višegradu. Nismo izašli iz narativa i ambijenta Srebrenice. Jedan bh. film ne može da se prikaže na jednom dijelu teritorije te države – smatra Hadžihafizbegović.

Danas je veliki dan za bosanskohercegovački film, umjetnost i ekipu filma “Quo Vadis, Aida?”, kazao je bh. reditelj Dino Mustafić, dodajući da će ova nominacija donijeti veliki broj gledalaca koji će ispratiti priču o tragediji i istini Srebrenice.

– Film je važan medij koji odgovornim umjetničkim dijelom poput “Quo Vadis, Aida?” doprinosi jednom boljem, pravednijem i humanijem svijetu – podvukao je Mustafić.

Predsjednica Udruženja filmskih radnika BiH Elma Tataragić istakla jeda je ovo veliki trenutak koji je Žbanić itekako zaslužila ovim filmom, a Bosna i Hercegovina je ponovo počastvovana što je među glavnih pet međunarodnih filmova, iako je država koja ubjedljivo najmanje ulaže u kinematografiju.

Bosanskohercegovački reditelj Srđan Vuletić izjavio je da film predstavlja vrhunsko filmsko ostvarenje, te da sama činjenica da je nominiran za Oskara za najbolji strani film među pet ostvarenja, predstavlja veliki uspjeh za ovu rediteljicu, ekipu filma i generalno za bh. kinematografiju.

Reditelj Haris Pašović ocijenio je da nije moguće objasniti dimenziju uspjeha nominacije filma dodajući da su Žbanić i producent Damir Ibrahimović vratili dostojanstvo u svijetu.

Iz zemlje bačene u blato krize zbog očajnog rukovođenja zdravstvenom krizom, migrantskom krizom, ekonomskom krizom. Mi smo nominacijama za Oskara i BAFTA-u ponovo postali ono što u biti jesmo – uspravni ljudi. Majke Srebrenice i Jasmila danas su slika koja obilazi svijet – kazao je Pašović.

Prošlo je 20 godina otkako je bh. reditelj Danis Tanović dobio Oscara za “Ničiji zemlju” izgovarajući zauvijek zapisano: „This is for my country, this is for Bosnia!“ (Ovo je za moju zemlju, ovo je za Bosnu!).

Dodjela Oscara zakazana je za 25. aprila, a svi koji su danas komentirali nominaciju slažu se da je i ovo već pobjeda filma.

Izvor: Fena

About The Author