Facebook posjeduje četiri najpopularnije aplikacije

Bez obzira na skandale najpopularnije aplikacije su Facebook, Facebook Messenger, WhatsApp i Instagram, a sve su u vlasništvu iste kompanije

Facebook posjeduje četiri najpopularnije aplikacije
Foto: Pixabay

Analitička firma App Annie otkrila je podatke o najviše preuzimanim aplikacijama i igrama u posljednjih deset godina, a dominirali su mikrotransakcijske igre i društveni mediji i telekomunikacije, ali Facebook je, doslovno, posjedovao ovo desetljeće jer su u njegovom vlasništvu četiri najpopularnije aplikacije.

Prvo mjesto na listi najpopularnijih aplikacija za uređaje s Androidom i iOS-om zauzima Facebook, potom slijedi drugoplasirani Facebook Messenger, trećeplasirani WhatsApp te Instagram na četvrtom mjestu. Sve četiri aplikacije su u vlasništvu kompanije Facebook.

To i nije toliko čudno, pišu mediji, jer su društvene mreže zapravo dominirale životima ljudi, ali upozoravaju da je rezultat popularnosti Facebooka čudan imajući u vidu da su protiv te kompanije istragu pokrenula Federalna trgovačka komisija (FTC)  zbog optužbi o antitrustu.

Kritičari tvrde da Facebook nema većih konkurenata u prostoru aplikacija za društvene mreže, zato što je kupio konkurenciju, ali ako se utvrdi da Facebook krši zakone o zaštiti tržišne konkurencije, FTC bi mogao prisilno razdvojiti firmu od Instagrama i WhatsAppa.

U top pet aplikacija ušao je Snapchat, šesti je Skype, sedmo mjesto pripada aplikaciji TikTok, dok je UC Browser na osmom mjestu. YouTube je tek deveti na listi, a Twitter zaokružuje top 10.

About The Author