FTV I BHT1: „Quo vadis, Aida?“, ili kako smo zaboravili da se radujemo uspjesima?

Istorijski uspjeh filma Jasmile Žbanić nije dobio dovoljno pažnje. BiH je mala zemlja i sada saznajemo da je jedan od njenih filmova među pet najboljih u svijetu. Urednicima bi se oprostio koji minut više, ili poduži razgovor s kritičarima

FTV I BHT1: „Quo vadis, Aida?“, ili kako smo zaboravili da se radujemo uspjesima?
Foto: The Guardian

FTV: Kada minutaža obilježi Dnevnik 2

  1. – 15. mart 2021.

KO I KAKO DONOSI ODLUKE? Otkako je epidemija počela, građanima se rijetko obraćaju ljekari ili naučnici iz tzv. kriznih štabova, a najčešće su ulogu komunikatora preuzimali ministri ili njihovi pomoćnici. U susjednim zemljama javnost već napamet zna imena stručnog dijela kriznih štabova, pa su doktori Predrag Kon i Alemka Markotić svojevrsne TV zvijezde u Srbiji i Hrvatskoj. Otud je bilo neobično što nam je FTV priredio studijski razgovor (utorak, urednica Maida Muhović) sa epidemiologom Sanjinom Musom, koji čini stručni dio federalnog kriznog štaba. Gost je znalački govorio o vakcinama, ubrzanom širenju novih sojeva, ali i o pogoršanoj situaciji u Kantonu Sarajevo. Dobro je da se daje prilika stručnjacima da progovore, ali ako je gost član štaba koji donosi odluke od kojih zavisi usporavanje širenja virusa, onda ga je voditeljica Aida Mujan morala priupitati i ona manje ugodna pitanja. U susjednim zemljama, u kojima spomenuti stručnjaci često gostuju u TV formatima, odavno se priča da postoje razilaženja između struke i politike u pogledu mjera kojima se suzbija epidemija. Da li i kod nas postoji taj jaz? Je li federalni štab morao ranije odgovoriti na ubrzano širenje virusa? Ko donosi konačnu odluku u štabu i kako se odluke donose? Ko je dopustio sezonu na skijalištima? Uloga medija je da demistifikuju krizne štabove, načine donošenja odluka i da javnosti daju odgovore na ključna pitanja – ko i kako donosi odluke u krizi koja ne jenjava?

CIJEPANJE UMJESTO CIJEPLJENJA: Urednik Sanjin Bećiragić zna donijeti sočne političke priče, sve sa atraktivnim naslovima koji privlače pažnju TV publike. Nove najave Milorada Dodika o otcjepljenju Republike Srpske svima su zvučale groteskno, pa su i mediji koji mu daju veliku pažnju teško mogli (o)držati vijest kao udarnu. Medijski zakoni su neumoljivi. Ako sto puta zaprijetite i to ne ispunite, vi više niste vijest već cirkusant. Bećiragić je prilog o Dodikovom obraćanju Narodnoj skupštini RS ispratio domišljatim naslovom i igrom riječi aludirajući da umjesto o cijepljenju mi slušamo o cijepanju. Ipak, koliko god humoristične i dopadljive najave jesu dobrodošle, određena doza ozbiljnosti mora biti sastavni dio informativnog programa. Nepriličnim se činila najava najava u kojoj je Dodik predstavljen kao kao „lider SNSD-a, a u slobodno vrijeme predsjedatelj Predsjedništva“.

KAD MINUTAŽA SVE OBJASNI: Napetosti između kantonalne vlasti u Sarajevu i federalne vlasti su više nego očigledne, pa umjesto da se dogovara zajednička borba protiv neprijatelja koji ne poznaje političke i ideološke razlike, podmeću se stupice i igra se omiljeni sport. Prebacivanje odgovornosti. Prvi zahtijevaju veći upliv Federacije, drugi prigovaraju da je parcijalni lockdown besmislen. U ambijentu neumjesne političke borbe, koja nije ništa drugo do prizemni politikanski obračun, FTV u Dnevniku 2 (ponedjeljak, Maida Muhović) daje prostor suprotstavljenim vlastima. Naizgled je sve u redu jer prostor dobija i jedna i druga strana. Prvo je emitovan intervju s kantonalnim premijerom Edinom Fortom, a onda studijski razgovor s direktoricom KCUS-a Sebijom Izetbegović. Bez ulaženja u sadržinu i način vođenja razgovora, prikazaćemo ovdje minutažu koja govori sama za sebe.

Dužina emitovanog razgovora s premijerom Edinom Fortom: 3 minute i 26 sekundi.

Dužina emitovanog razgovora s direktoricom KCUS-a Sebijom Izetbegović: 12 minuta i 21 sekunda.

 

Drugi razgovor ne samo da je pojeo političkog protivnika nego je i minutažom progutao sav ostali sadržaj u Dnevniku 2. Sagovornica je u izdašnoj minutaži dobila priliku da u nekoliko navrata kritikuje poteze kantonalne vlade, veličajući svoj doprinos. Bio je to primjer kako se nejednakom minutažom suprotstavljenih strana može narušiti balans neutralnosti.

OCJENA: 3

 

BHT1: Dodik u drugom planu

  1. – 15. mart 2021.

VIJEST KOJA VIŠE NIJE UDARNA: Slično kao i FTV, BHT1 vijest o Dodikovim secesionističkim prijetnjama donosi tek u petnaestoj minuti (Anel Nurković). Prvi čovjek SNSD-a teško da više može dobiti priču o referendumu kao medijsku ekskluzivu. BHT1 je prenio stavove opozicije, kao i mišljenja članova Predsjedništva. Svi su saglasni da se radi o podvali u čije ozbiljne namjere više niko ne vjeruje.

ŠTA (NE) KAŽE OPOZICIJA? U četvrtak (Blažica Krišto) BHT1 izvještava da je Predsjedništvo vratilo Savjetu ministara na doradu Nacrt budžeta, ali u prilogu ne saznajemo više informacija. Šta je tačno sporno? Šta na to kažu drugi politički akteri? Šta vele opozicionari? Ništa od toga nismo saznali, ali se negdje u bespućima Dnevnika 2 pojavila kritika Nermina Nikšića na račun nabavke vakcina. Ima li lider SDP-a šta da kaže o budžetu koji nije usvojen? Istina, to što se opozicija slabo čuje zasluga je u prvom redu samih opozicionara, ali i mediji bi morali češće isprovocirati ih da podijele svoje mišljenje sa javnošću.

SOLIDAN RAZGOVOR: Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto bio je gost Dnevnika 2 u petak (Milan Đurović), a najviše interesovanja je izazvalo djelomično vikend zatvaranje kantona. Solidan razgovor od direktnih pitanja i još direktnijih odgovora. Premijeru Forti se mora priznati da nije izbjegavao odgovor na neugodna pitanja, i da je bio za naše prilike neobično direktan i precizan.

QUO VADIS, AIDA? Urednik Anel Nurković otvorio je Dnevnik 2 izvanrednom viješću da je film „Quo vadis, Aida?“ nominovan za Oscara. Emitovan je i kratki razgovor s redateljicom Jasmilom Žbanić, koja je podijelila prve utiske. Obje televizije su u udarnoj špici ispratile veliki uspjeh domaćeg filma i priznate redateljice, ali je prevladao utisak da je vijest zaslužila posvećeniji i ozbiljniji pristup. Ne dešava se svaki dan da neki naš film bude među nekolicinom najuspješnijih filmskih ostvarenja globalno. FTV je bio još skromniji od BHT1, pa su tek na kraju Dnevnika 2 donijeli prilog s kratkim izjavama.

OCJENA: 4

KOMPARATIVNA ANALIZA: Istorijski uspjeh Jasmile Žbanić i filma „Quo vadis, Aida?“, koji se našao među samo pet ostvarenja nominovanih za nagradu Oscar za najbolji strani film, dobio je nepunih šest minuta u Dnevniku 2 na obje javne televizije. Istina, sve je bilo praćeno naslovom u udarnoj špici i izjavama redateljice, ali nemoguće je oteti se utisku da je to opet nedovoljno. BiH je mala zemlja u kojoj se s mukom snimi nekoliko filmova godišnje, a sada saznajemo da je jedan naš film među pet najboljih u svijetu. Netom prije toga da je dobio dvije BAFTA nominacije. Urednicima bi se oprostio i minut više, pa i malo egzaltiranosti ili poduži razgovor sa filmskim kritičarima.

 

Plus sedmice

BHT1

Isto kao i FTV, i BHT1 je na terenu i donosi vijesti o epidemiji koja se ponovo razbuktala.

FTV

Bez obzira na izrečene kritike, FTV je iscrpno pokrivao vijesti o epidemiji prateći situaciju širom zemlje.

 

Minus sedmice

BHT1

U političkim prilozima o bitnim temama često izostane glas opozicije.

FTV

Razgovor na ulici s kantonalnim ministrom zdravlja Harisom Vranićem snimljen je tako da gledatelji nisu mogli vidjeti lice sagovornika. Sve vrijeme sagovornik se tek nazirao, a voditeljica je bila u prvom planu.

 

About The Author