BHT1 I FTV: Konačno dobra obrada vijesti iz svijeta

PLUS SEDMICE

BHT1
Pokrivanje njemačkih izbora. Raduje što je vijest prepoznata kao udarna.
FTV
Urednički omaž Edine Šečerović njemačkim izborima. FTV je bio na visini zadatka.

MINUS SEDMICE

BHT1
Mnoge priče ne budu ispričane do kraja. Ako se već pokrenulo spekulisanje o obavještajnim sukobima sa susjedima, onda je trebalo ići dalje od onog što nam je ponuđeno.
FTV
Prilozi o političkim trzavicima u našoj zemlji nisu objektivno intonirani. S namjerom ili bez nje, akteri priloga, najblaže kazano, nemaju ravnopravan tretman.

BHT1 I FTV: Konačno dobra obrada vijesti iz svijeta

Njemački izbori bili su toliko bitna vijest da su i na našim javnim televizijama dobili zasluženu pripremu. Specijali, javljanja iz Berlina, posebni osvrti, sve je to bilo dijelom uredničke obrade

 

BHT1: Objektivnije o političkim trzavicama

19. – 25. septembar 2017.

BERLIN U CENTRU PAŽNJE 1: Njemački parlamentarni izbori nisu prošli neopaženo u programu naših javnih televizija. Adela Malkoč već u subotu, dan prije glasanja, otvara Dnevnik 2 pitanjem ko će činiti vladajuću koaliciju u najmoćnijoj evropskoj ekonomiji. Dan poslije, novinarka bh. programa DW-a, Zorica Ilić, sumira prve rezultate izlaznih anketa objašnjavajući koliko je opasno to što su sada ekstremni desničari treća politička snaga. Voditeljica Zana Džubur priupitala je Ilić i o odnosu Njemačke prema Zapadnom Balkanu, ali razgovorom je dominirala prijetnja koju u Bundestag unose radikalni nacionalisti. Poslije duže vremena, vijest iz svijeta je pristojno obrađena, u skladu sa svojim značajem. Interesovanje za sudbinom Angele Merkel i njenih konzervativaca raslo je kako se bližio dan D, a ako se uzme u obzir uticaj zvaničnog Berlina na ovdašnji region, urednički pristup bio je više nego opravdan. Ne bi se pogriješilo i da je pristup bio još posvećeniji.

AFERA ILI NE? U petak (urednica Blažica Krišto) se nagađalo o postojanju obavještajne afere i sukobu između naše zemlje i Hrvatske, ali ono što je nedostajalo priči je više informacija o tome kako se stvar posmatra kod susjeda. Ako je već sve pokrenuto pisanjem Nacionala, onda se, npr., njihov članak mogao citirati ili detaljnije predstaviti.

IZDVOJENO:

BHT1 se u četvrtak (urednica B. Krišto) bavila političkim igricama oko parlamentarne većine, ali ne upuštajući se u pristrasno intoniranje. Za razliku od FTV-a, koji je suprotstavljene stavove SBB-a i SDA tumačio kao prljavu igru prvih, državna javna televizija to je lagodno riješila isticanjem kako se dve stranke uzajmno optužuju, čime je sačuvala odmjeren pristup.

OCJENA: 6

FTV: Kada će prestati intoniranje političkih priloga?

19. – 25. septembar 2017.

BERLIN U CENTRU PAŽNJE 2: U trci ko je pratio njemačke izbore revnosnije i iscrpnije, pobjedu ipak odnosi FTV-ova urednica Edina Šečerović. Ona je u subotu pripremila tematski specijal koji se sastojao od profila glavnih rivala, odnosa BiH i Njemačke, sve sa izjavama naših parlamentaraca i uopštenim pregledom predizbornih očekivanja. Na dan izbora isto je upriličen razgovor s novinarom DW-a (Benjamin Pargon), a naslovna vijest je već bila da je Merkelova osvojila novi mandat. Odlična priprema. Temeljno, informativno i pregledno.

KAD INSTITUCIJE ZAĆUTE: Nedjeljni dnevnik (E. Šečerović) donosi nam priču u kojoj se kritikuje rad Institucije ombudsmana, i to kako pojedinačnim iskustvom nezadovoljne stranke, tako i stručnim komentarima Centra za javno pravo. Ombudsmani su odbili prokomentarisati slučaj i kritike, čime su nepovratno narušili kredibilitet i ugled institucije koju predstavljaju jer prilog u kojem su prozvani nije odisao kritizerstvom, već razumnom kritikom koja je, istina, bila oštra, ali je djelovala opravdano. S novinarskog aspekta, ispoštovane su sve strane i uredno je spomenuto da su prozvani odbili stati pred kamere. Kad god predstavnici nekih institucija odbijaju stati pred javnost, to treba i navesti.

INTONIRANJE I NAVIJANJE: FTV je i ranije znao obući stranački dres, pa ta praksa više ne iznenađuje. Ovoga puta na tapetu je bila inicijativa parlamentarca Sadika Ahmetovića koji je predložio da predsjedavajući Denis Zvizdić skupi potpise podrške u zakonodavnom tijelu. Urednica Amra Zaklan intonira izvještaj u korist Zvizdića i SDA, dajući im više prostora, ali i bojeći vijest dodatnim objašnjenjima koji nisu bili samo u službi informisanja javnosti. Na primjer, Ahmetoviću se dodaje opisna odrednica “koji je skoro promijenio politički dres”, dok se SBB proziva jer, kako se veli, podržavaju ono što im je u stranačkom interesu. Odnosno rade ono zbog čega, između ostalog, postoje političke stranke. Istovremeno, pismo potpredsjednika SDA se čita uz ekranski prikaz, ali i citira na ključnim mjestima kada se poentira. Na jednom mjestu se parlamentarci čak izruguju zbog nepoznavanja propisa, jer su predložili inicijativu koja je, kako se to ponavlja, prema ocjeni Zvizdića, ismijavanje vladavine prava.

IZDVOJENO:

Zerina Ćosić Vrabac nas je navikla na priloge sa istraživačkom pozadinom poslije kojih ste bogatiji za saznanje više. Ovog puta nam je odmjerenim pripovjedačkim umijećem saopštila kako ne izvozimo crveno meso u EU, dok kod nas završava meso koje Evropljani odbijaju jesti. Njeni prilozi uvijek traže odgovore i pitko su ispričani, i ne zadovoljavaju se polovnim zvaničnim informacijama. Novinarka čiji je rad vrijedan pažnje gledatelja.

OCJENA: 6

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Njemački izbori bili su toliko bitna vijest da su i na našim javnim televizijama dobili zasluženo izdašnu pripremu. Specijali, javljanja iz Berlina, posebni osvrti, sve je to bilo dijelom uredničke obrade. To bi se trebalo valjda podrazumijevati, ali nakon mnogobrojnih gafova u obradi svjetskih aktuelnosti, kvalitetna obrada dođe kao prijatno i neočekivano iznenađenje. S druge strane, u obradi domaćih tema opet je do izražaja došlo stranačko navijanje ili neobjektivno intoniranje vijesti u Dnevniku 2 FTV-a. Sukobima iz Parlamenta nije se pristupalo s ciljem da se što potpunije informiše gledateljstvo, već s namjerom da se pojedinci i pojedine stranke predstave kao nedužni ili manje krivim.

About The Author