RTRS I BNTV: Kako izvještavati o referendumu?

Plus nedjelje

RTRS
Tema posvećena razlozima zbog kojih se mali broj poljoprivrednih proizvođača u Hercegovini odlučuje na brendiranje svojih proizvoda kao autohtonih.
BNTV
Tema novinarke Bojane Vinčić u kojoj je analizirala, uz stavove ekonomista, koliko su tačni navodi predsjednika, premijerke i ministra industrije o ekonomskom napretku RS-a, rastu GDP-ja i padu nezaposlenosti. Jasna su bila pojašnjenja ekonomista kako zapravo i statistikom može da se manipulira kada se podaci selektivno prikazuju javnosti.

Minus nedjelje

RTRS
Serija izvještaja emitovanih u dnevnicima 19., 20. i 22. septembra koji su se odnosili na povlačenje odluke Narodne skupštine RS o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. Izostale su brojne informacije, od toga da je vlast svjesno 26 mjeseci odlagala njeno objavljivanje u Službenom glasniku RS, preko toga ko je objavljivanje zahtijevao, do potpune zamjene teza kako povlačenje iste u parlamentu nije isto što i odustajanje. A bilježimo i prešućivanja reakcija opozicije.
BNTV
Prevelik vremenski prostor koji opozicija ima u dnevnicima (primjeri reakcija na Dodikov opoziv odluke Narodne skupštine RS o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH). Tim prije jer gledaoci ne stiču širu sliku pitanja koja se problematiziraju, već samo svjedoče verbalnom ratu opozicije s vlasti u RS-u.

RTRS I BNTV: Kako izvještavati o referendumu?

Jedan događaj i dva dijametralna načina izvještavanja. Genezu suspenzije odluke o referendumu vidjeli su gledaoci BNTV-a, a sve bitne činjenice RTRS je prešutio

 

RTRS: A sad – suspenzija!

18. – 24. septembar 2017.

RELATIVIZACIJA ODLUKE: Kada se već određena odluka ne može prikriti od javnosti, onda ju je potrebno predstaviti tako da se relativizira. Ovo je najkraći opis onoga što je uredništvo Dnevnika 2 Javnog RTV servisa RS gledaocima prezentiralo o namjeri predsjednika RS-a Milorada Dodika, a potom i lidera vladajuće koalicije u ovom bosanskohercegovačkom entitetu, da suspendira odluku Narodne skupštine RS o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

U Dnevniku 19. septembra (urednik Momčilo Ostojić) emitovana je izjava predsjednika RS-a o tome da će odluka o referendumu, bude li objavljena u Službenom glasniku RS, biti suspendovana. Urednici/novinari gledaoce ne podsjećaju niti problematiziraju činjenicu da je ista donesena 15. jula 2015. godine i da je, suprotno zakonu, u nečijoj ladici ležala 26 mjeseci. Umjesto toga, emituju Dodikovu izjavu u kojoj kaže “bolje je da stoji u ladici pa kad zatreba da se objavi“. RTRS se potrudio i da do građana dođe poruka entitetskog predsjednika  da “ne treba niko da se brine”. Ko se i zašto treba brinuti, niko ne pita?

PREŠUĆENE REAKCIJE: Suspenzija odluke Narodne skupštine o održavanju referenduma nije odustajanje, poruka je predsjednika RS-a koju u prvi plan izvještaja o ovoj temi stavlja urednica Dnevnika 20. septembra Nada Arlov. Potom slijedi ponovo Dodikova izjava u kojoj odgovornost za nju prebacuje na opoziciju, jer “nema konsenzusa o referendumu unutar RS-a”. Zašto je i na čije insistiranje, nakon 26 mjeseci odgađanja, odluka o održavanju referenduma o državnim pravosudnim institucijama objavljena u Službenom glasniku RS, informacija je koja je prešućena. Kao što su prešućene i toga dana brojne reakcije lidera opozicionih stranaka o istoj.

TRUMP I REPUBLIKA SRPSKA: Toj temi posvećena je pažnja i u udarnom dijelu Dnevnika 22. septembra. Povod je bila izjava ambasadorice Sjedinjenih Američkih Država u BiH koja je u Banjaluci poručila da odluku treba, ne suspendovati, nego anulirati. Ta rečenica američke ambasadorice bila je dovoljna da novinarka Maja Blagojević otvori prostor za reakcije kako Dodika tako i članova SNSD-a, vladajuće stranke u RS-u. Milorad Dodik po ko zna koji put tvrdi da  američka ambasadorica izlazi iz svog mandata i postupa suprotno izjavama predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na zasjedanju Generalne skupštine UN-a koja se tih dana održavala. Šta je to Trump rekao, nije emitovano. No ono što sigurno jeste, a što se krajnje neprimjereno i neprofesionalno željelo insinuirati gledaocima, jeste da se u najmanju ruku u svom obraćanju bavio odnosima SAD-a i RS-a. Koji su, eto, potpuno suprotni onome što njegova ambasadorica u BiH radi ili izjavljuje.

RAT I MANIPULACIJE: RTRS je objavio rat BNTV-u. U nedjelji iza nas emitovana je serija izvještaja o tome kako su lokalne zajednice u kojima jeste ili je bio na vlasti SDS iz svojih budžeta finansirale/finansiraju BNTV. Iako je cijeli postupak obavljan transparentno, pa su na osnovu tih podataka i napravljeni novinarski izvještaji, kroz sve se nastoji javnosti predstaviti da se radi o nezakonitim radnjama. Kao najdrastičniji primjer manipulacije izdvajamo izvještaj Milice Đurđević (Dnevnik 22. septembar; urednik Momčilo Ostojić), koja navodi da je odluka o izdvajanjima za BNTV u cilju promocije aktivnosti te lokalne zajednice donesena u skladu s preporukom komisije za javne nabavke. No potom izlazi s tvrdnjom da se novac izdvaja nauštrb drugih korisnika lokalnog budžeta i kao primjer navodi osnovno obrazovanje i nevladine organizacije nastale iz minulog rata iako nisu, shodno zakonima, predviđeni za finansiranje iz lokalnih budžeta.

Ocjena 1

BNTV: Sve Dodikove nedosljednosti

18. – 24. septembar 2017.

NEUMOLJIVA PODSJEĆANJA: Vijest dana 19. septembra u Dnevniku bila je izjava predsjednika RS-a Milorada Dodika o povlačenju odluke Narodne skupštine RS o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH iz 2015. godine. Ekipa Dnevnika pripremila je prilog u kojem je emitovana izjava predsjednika RS-a da referenduma biti neće, a potom gledaoce podsjetila na obrazloženje Dodika o razlozima njegovog održavanja, na raspravu iz Narodne skupštine RS (15. juli 2015. godine) tokom koje je premijerka RS-a navodila da referendum nije antiustavan. Gledaoci su mogli čuti i stavove opozicije koja je prilikom glasanja ostala suzdržana, odnosno njihova upozorenja o posljedicama takve odluke. Dobar način ukazivanja na nedosljednost politike Dodika i vladajuće većine RS-a.

Ipak, zamjerku upućujemo na preduge reakcije čelnika opozicionih stranaka (priredila novinarka Dragana Rašević), koji su ovu odluku iskoristili za još jednu u nizu osuda Dodikove politike u RS-u.

ANALIZA LIKA I DJELA: Iz istog Dnevnika izdvajamo i izvještaj sa savjetovanja o Zapadnom Balkanu održanom u britanskom Domu lordova. Poseban akcent stavljen je na analizu “lika i djela” Milorada Dodika od strane bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Paddyja Ashdowna.

RUŠENJE DIGNITETA: Odustajanjem od provođenja referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, uredništvo Dnevnika nastavilo se baviti i 20. septembra. Razlog je bio sastanak čelnih ljudi vladajuće koalicije u RS-u. Gledaocima je malo novog ponuđeno, jer većina toga donesena je dan ranije uz reakcije opozicije, osim izjava s Dodikove konferencije za novinare. Jedini pomak su stavovi analitičara koji slučaj posmatraju iz, kako su naveli, perspektive rušenja digniteta institucija RS-a, odnosno parlamenta ovog bh. entiteta.

VERBALNI SUKOBI: Istoga dana, 20. septembra, u Banjaluci su održani i protesti s kojih je nekoliko stotina građana zatražilo smjenu Vlade i odlazak s funkcije predsjednika RS-a Milorada Dodika. Tim događajem otvoren je Dnevnik, a novinarka Nevena Dević fokus je stavila na izjave okupljenih građana koji su govorili o razlozima dolaska na proteste, što je dalo “životni” duh cijelom izvještaju.

Verbalni sukobi pozicije i opozicije svakodnevna su politička slika RS-a i smatramo da držanje u fokusu te isprazne retorike iz dnevnika u dnevnik nije potrebno. Na ovo ukazujemo zato što su međusobne optužbe vlasti i opozicije oko toga ko je kriv što referenduma o državnim pravosudnim institucijama neće biti nastavljene i 21. septembra i ponovo zauzele vrijeme u samom vrhu Dnevnika. A ista praksa nastavljena je i 22. septembra.

Izdvojeno

O dešavanjima u Federaciji BiH, ukoliko nisu top vijesti za crnu hroniku, gledaoci Dnevnika BNTV-a nemaju priliku ništa saznati. Dosta dugo nije bilo ni informacija o dešavanjima u Brčko Distriktu. Stoga je pravo “osvježenje” bilo imati uvid u probleme koje u Brčkom prati nemogućnost političkog dogovora oko rekonstrukcije luke, a zbog kojih bi mogla propasti sredstva evropskih fondova već izdvojena za taj projekt.

Ocjena 7

Komparativna analiza

Jedan događaj i dva dijametralna načina izvještavanja obilježili su nedjelju iza nas. Riječ je o odluci vrha vlasti RS-a da se suspenduje odluka Narodne skupštine RS o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. Genezu ove, slobodno možemo reći, političke farse u režiji vladajućih stranaka u RS-u vidjeli su gledaoci BNTV-a. Sve bitne činjenice vezane za istu RTRS je prešutio.

About The Author