FTV I BHT1: Zdravstvena kriza izrodila se u politički brodolom, mediji to moraju pratiti!

BHT1 je izgledao pospano i nezainteresovano. Uredničke pripreme su izostale, a dnevnici su im anemični i nezanimljivi. FTV je donosio oštre i atraktivne naslove, ne štedeći političare, ali su kiksali u intervjuu s Bakirom Izetbegovićem

FTV I BHT1: Zdravstvena kriza izrodila se u politički brodolom, mediji to moraju pratiti!

FTV: Oštro prema odgovornima, mlako prema Izetbegoviću

  1. mart – 5. april 2021.

VISOKA UMJESTO REALNE POLITIKE: FTV (urednik Sanjin Bećiragić) donosi razgovor sedmice sa Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA, koji je dobio solidnu minutažu od nekih sedamnaest minuta. Bećiragić je na taj dan (subota) sve vijesti u udarnoj špici, bez obzira na sadržaj, ispratio pitanjem zašto nema masovne imunizacije i kada će započeti. To je izgledalo efektno i atraktivno. U duhu javnog medija koji poziva na odgovornost. Nakon prozivki za masovnu imunizaciju koja nije započela, i priloga u kojem su gledatelji saznali da se uprkos epidemiji ne smanjuju troškovi za službena vozila, u studio dolazi lider vladajuće stranke. Najmanje što smo očekivali je da se razgovor vodi o zdravstvenoj i ekonomskoj krizi, kao i o poraznim rezultatima vladajućih većina koje tvori SDA, ali više od pola intervjua bistrila se visoka politika. Je li EU previše mekana prema SNSD-u i HDZ-u? Šta nam je sve kriva međunarodna zajednica? Kakav je odjek pisma Željka Komšića čelnicima EU? Hoće li Republika Srpska biti nezavisna, pa i Herceg-Bosna? Izetbegović je ugodno ćaskao moralnim slalomom u kojem je dijelio lekcije svima osim sebi. I onda, konačno, u drugom dijelu razgovora, voditeljica Nikolina Veljović priupitala je gosta o vakcinama i cijepljenju. No, uvod koji je napravila („Mislim da ćemo se složiti da je vlast pala na ispitu cijepljenja?“) odmah je omekšao daljni tok dijaloga. Ambijent je bio previše intiman i prijatan, pa su i letimična podsjećanja voditeljice da je SDA dio vlasti koju kritikuje njen predsjednik bila bez većeg efekta. Razgovor je u dijelu koji se odnosio na imunizaciju otkrio štošta toga, pa smo dobili i priznanje gosta da on daje instrukcije šefici diplomatije koja je na društvenim mrežama ismijana zbog politike prosjačenja i hurma-diplomatije. Ipak, voditeljica nije iskoristila te momente i umjesto atraktivnog, dobili smo uspavani intervju koji je bio više po mjeri gosta nego gledalaca.

NASLOVI I PROZIVKE: FTV je tokom cijele sedmice donosio atraktivne i dobro osmišljene udarne naslove otkrivajući lice onih koji su najviše odgovorni za korona-krizu. Zoran Tegeltija i Vjekoslav Mandić dospjeli su u špicu (utorak, Maida Muhović) izjavama da ne osjećaju nikakvu odgovornost. FTV u srijedu donosi podatak da je BiH prva u regiji i osma u svijetu po smrtnosti od Covida-19.

KULTURA IZA SCENE: Urednik Bećiragić se pitao kako i u kojim uslovima rade kulturni radnici u vrijeme epidemije. Kultura se odavno u informativnim emisijama ne posmatra kao sastavni dio svakodnevnice, ili kao složena oblast u kojoj se prelamaju politike i razni interesi, već nam se izručuje usputno u revijalnom maniru. I obavezno na kraju Dnevnika. Sada smo od kulturnih djelatnika čuli koje su to nevolje sa kojima se susreću, ali i kako radi nezavisni kulturni sektor, koji pokazuje znake žilavosti. Zanimljiv je i podatak da je u stvaranju filma „Quo vadis, Aida?“ Jasmile Žbanić naša zemlja finansijski sudjelovala sa svega petnaest posto. Kulturu ne čine samo prilozi o uspjesima i nagradama, već i sve što prethodi i sav ambijent u kojem djeluju umjetnici.

 OCJENA: 5

BHT1: Što vrijedi za Sarajevo, ne vrijedi za Mostar

  1. mart – 5. april 2021.

ŠTA SE DEŠAVA U MOSTARU? BHT1 za vikend (Anel Nurković) donosi priču o Mostaru u kojem se epidemiološka situacija ozbiljno pogoršala, a incidenca zaraze je u ovom dijelu zemlje trenutno među najvišima u Evropi. Uprkos tome, u naslovu stoji da mjere postoje, ali da se ne poštuju. Zvaničnici iz HNK-a uglavnom ponavljaju da inspekcijski organi trebaju raditi svoj posao, i da ne postoji potreba za oštrijim mjerama. Nije li nas iskustvo Sarajeva i Republike Srpske naučilo da je zarazu nemoguće obuzdati bez tvrdog lockdowna i zatvaranja ugostiteljskih objekata? Koje su mjere na snazi u Mostaru? Ko je odgovoran za zloglasne korona-žurke u tom gradu? Jesu li baš za sve krivi neodgovorni pojedinci? Koje političke snage vladaju u zapadnoj Hercegovini? BHT1 se nije upuštao u to, već je lakonski zaključio da mjere postoje i da je na građanima da ih poštuju. Kada je epidemija divljala u Kantonu Sarajevo, govorilo se o vuhanskom i italijanskom scenariju i političkom haosu. Sada kada se isto zbiva u Mostaru, sve ostaje ispod tepiha.

KRATKA CRTA: Urednik Milan Đurović je vijest o optužnici protiv ministra policije RS-a Dragana Lukača ispratio kratkom crtom. Vijest nije iskorišćena da se TV publiku podsjeti na nasilničko ponašanje ministra, ili da se za mišljenje priupitaju mnogobrojni Lukačevi kritičari koji odavno ukazuju na njegove ispade i gafove. Vijest se nije širila dalje pitanjem otkud to da se ministra baš sada krivično goni?

STATISTIKA UMJESTO PROZIVKI: Za razliku od FTV-a, BHT1 je trakavicu o vakcinama pratio sa pola snage i bez većeg interesovanja. Skupštinske prepirke su ispraćene naslovom „Rasprave o nenabavljanju vakcina“, a u prvi plan nisu izdvojeni odgovorni funkcioneri, koji imaju ime i prezime. Umjesto toga, sve je bilo razvučeno, negledljivo i zamorno. BHT1 uporno otvara špicu Dnevnika 2 korona-statistikom o broju zaraženih i umrlih. To, naravno, mogu biti udarne vijesti, ali one moraju biti praćene i drugim sadržajem, jer zdravstvenu krizu ne čine samo brojke. Nju čine prije svega političari koji su je stvorili. Epidemija više nije nepogoda koja nas je iznenadila, već je sve više kriza koju različite zemlje manje ili više uspješno kontrolišu.

OCJENA: 2

KOMPARATIVNA ANALIZA: Zdravstvena i ekonomska kriza izazvana epidemijom Covida-19 nije više u prvoj godini pa da se o njoj može pisati kao o nepogodi koja nas je zadesila. Odavno je na vidjelo izašlo pitanje političke odgovornosti, a i nisu više sve zemlje jednako pogođene. U velikoj mjeri razmjere epidemije i krize zavise od političara i njihovih postupaka. Koliko je pitanje političke odgovornosti na agendi pak zavisi i od (javnih) medija? BHT1 je, za razliku od FTV-a, u protekloj sedmici izgledao pospano i nezainteresovano. Uredničke pripreme su izostale, dnevnici nisu bili obojeni oštrijim tonom prema odgovornima, korona-kriza se isporučivala kao dnevni bilans zaraženih i umrlih, lica i imena odgovornih izgubila su se u gomilanju sadržaja… S druge strane, FTV je donosio oštre i atraktivne naslove, ne štedeći političare. Jedino su kiksali u intervjuu sa Bakirom Izetbegovićem, prema kojem nisu bili dovoljno oštri zapostavljajući političku težinu koju nose njegova stranka i on.

 

 

Plus sedmice

BHT1

Nije ga bilo.

FTV

Atraktivne uredničke pripreme najavnih špica. Upečatljivi naslovi.

 

Minus sedmice

BHT1

Zdravstvena kriza se ne obrađuje kao politička kriza za koju su odgovorni pojedinci sa imenom i prezimenom.

FTV

Razgovor s Bakirom Izetbegovićem, kao političkim liderom koji snosi odgovornost za zdravstvenu krizu, morao je biti oštriji.

About The Author