RTRS I BNTV: Hoće li Dodik slomiti Stanivukovića?

SNSD i stranke oko njega već sada vode bespoštednu kampanju za izbore 2022. RTRS se svim kapacitetima uključio u propagandne aktivnosti, a BNTV pravi mnogo profesionalnije dnevnike

RTRS I BNTV: Hoće li Dodik slomiti Stanivukovića?

RTRS: Jeftini obračuni Milorada Dodika

  1. mart – 4. april 2021.

STROGO ENTITETSKE INFORMACIJE: Čak i najveće pošasti, a pandemija koronavirusa svakako je najteži problem s kojim se, kao i cijeli svijet, suočava i BiH, nisu dovoljan razlog da se u dnevnicima javnog servisa RS-a građanima prezentuju podaci o stanju za cijelu državu. Umjesto toga, izričito se insistira na entitetskoj podjeli. Pri tome i nije sporno da se gledateljima daje više informacija iz gradova i opština u Republici Srpskoj, ali zbog cirkulacije građana na dnevnom nivou, trebalo bi dati dovoljno podataka i o zarazi u Federaciji BiH.

POLITIČKA IZRUGIVANJA: I kao da građanima nisu dovoljni uznemirujući podaci o broju preminulih i zaraženih, Milorad Dodik ionako teško stanje koristi za jeftine političke obračune s vlastima Federacije BiH. I upravo izrugivanjima kojima ih izlaže zbog nenabavke cjepiva, lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH najviše govori o sebi, poručujući da u njegovom prostačkom viđenju politike čak ni životi i zdravlje građana ništa ne znače.

A VIJEĆE MINISTARA? I dok se izruguje vlastima u Federaciji BiH, lider SNSD-a i većina okupljena oko te stranke u državnom parlamentu odbacuju bilo kakvu odgovornost Vijeća ministara za situaciju u kojoj se BiH našla kada je u pitanju nabavka cjepiva mimo COVAX mehanizma. Kada bi država funkcionirala s manje opstrukcija, jer je vode interesne nacionalne skupine, kada  bi predsjedavajući Predsjedništva radio za, a ne protiv interesa države, možda ne bi bilo potrebe potezati pitanje ko je odgovoran što je Bosna i Hercegovina osma u svijetu po broju preminulih. Ali kako je zbilja u kojoj živimo sasvim drugačija, onda za stanje u kojem se nalazimo u vlasti nema nevinih.

A da je RTRS medij koji radi u interesu građana koji ga finansiraju, onda bi i izvještaji čija je tema navedena problematika bili drugačiji.

NAJPRIZEMNIJA PROPAGANDA: Spajanje funkcija predsjednika RS-a i srpskog člana Predsjedništva BiH prijedlog je Milorada Dodika za izmjene Ustava BiH, dok, kako je naveo, „postoji ta BiH za koju se nadam da neće dugo“. Sasvim je izvjesno da se pomenuta ideja neće realizirati, kao što je sasvim jasno da je jedini Dodikov cilj svjesno podizanje tenzija konstantnim zazivanjem „mirnog razlaza BiH“.

U državi koja se suočava s ozbiljnim zdravstvenim i ekonomsko-socijalnim problemima, žalosno je da javni servis, kršeći sve odredbe zakona na kojem je utemeljen, jedino što radi jest najprizemnija politička propaganda koju na dnevnoj osnovi provodi u ime i za račun Milorada Dodika.

PRIJETNJE I BLOKADE: „Bitka“ za budžet Banjaluke, potpuno je izvjesno, potvrda je prijetnji lidera SNSD-a da će blokirati sve odluke Draška Stanivukovića, izrečenih nakon što je njegov kandidat izgubio u utrci za gradonačelnika.

Skupštinska većina u Gradu Banjaluci predvođena SNSD-om uložila je niz amandmana na budžet kojima se predlaže izdvajanje miliona maraka za socijalnu pomoć penzionerima, ugostiteljima, porodiljama, zdravstvenom sektoru. Sve to, radi razumijevanja ukupne situacije, nisu nadležnosti lokalnih zajednica i nikada se nije isplaćivalo iz gradskog budžeta. A u proteklih 20 godina gradonačelnici Banjaluke su svakako bili kadrovi SNSD-a, a ne opozicije, i takvih milionskih izdvajanja nije bilo.

Bez ikakve analize koliko bi gradske službe, ustanove u njenoj nadležnosti te komunalne djelatnosti bile zakinute za neophodna sredstva te kako bi se to odrazilo na normalno funkcionisanje grada, u izvještajima koji su predočeni u dnevnicima koristi se klasična manipulacija. U najavama se ističe uskraćivanje pomoći „trudnicama, penzionerima, zdravstvenim radnicima“, a sve to sa samo jednim ciljem: da se gradonačelnik Banjaluke diskredituje u očima građana.

Istovjetan scenarij skupštinska većina predvođena SNSD-om provodi i u Bijeljini. Mimo dijaloga s gradonačelnikom, koji je također iz reda opozicije, usvojen je gradski budžet. U kojem se predviđa obilato izdvajanje za humanitarne svrhe, a što u gradskoj kasi neće biti novca ni za krpanje rupa na ulicama, druga je priča.

DAN POLICIJE: Gledatelji su u dnevnicima drugog i trećeg aprila podrobno informisani o obilježavanju Dana policije RS. Dijelila je policija sama sebi odlikovanja i priznanja te iznosila samohvale na „svoju ulogu u odbrambeno-otadžbinskom ratu“. U svim tim izvještajima izostavljena je samo jedna bitna stvar: da je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka upravo drugog aprila na potvrđivanje banjalučkom Osnovnom sudu dostavilo optužnicu protiv ministra policije Dragana Lukača. Koji se tereti za prijetnje i fizički napad na tadašnjeg narodnog poslanika PDP-a Draška Stanivukovića u decembru 2019. godine tokom skupštinskog zasjedanja.

Ocjena: 1

BNTV: Izbalansirano izvještavanje

  1. mart – 4. april 2021.

KRIZA BUDŽETA: Narodna skupština Republike Srpske po hitnoj je proceduri usvojila izmjene Zakona o dugu i zaduženju ovog bh. entiteta. Tako je vladajuća većina razvlastila parlament od bilo kakvog odlučivanja o tome koliko će i gdje Vlada zadužiti RS. Sa samo jednim ciljem: da se tekuća likvidnost budžeta održi po svaku cijenu i preduprijedi i najmanja mogućnost eskalacije socijalnog nezadovoljstva građana.

A koliko je stanje s budžetom kritično, posredno su gledatelji mogli svjedočiti i iz odluke Štaba za djelovanje u vanrednim situacijama, koji je, iako se epidemiološka situacija u RS-u ne poboljšava, donio odluku o ponovnom otvaranju ugostiteljskih objekata i tržnih centara od petog aprila. Prije toga, nakon samo sedmodnevnog lockdowna, rad je dozvoljen kozmetičkim i frizerskim salonima.

STRUKA PROTIV POPUŠTANJA: Iz izvještaja koji se svakodnevno emituju a odnose se na stanje izazvano pandemijom koronavirusa u BiH, jasno se vidi da se medicinska struka ne slaže s popuštanjem protuepidemijskih mjera, no njih se ništa ne pita. Iz sasvim jasnog razloga: para za plaćanje onih poslovnih subjekata kojima je rad zabranjen, u budžetu nema.

I uredništvo BNTV-a je u fokus političkih događaja stavilo sukobe između gradonačelnika Banjaluke i Bijeljine te skupštinskih većina oko usvajanja budžeta za 2021. godinu.

BEZ PREŠUĆIVANJA: Sve što je uredništvo Dnevnika RTRS-a prešutjelo a tiče se nadležnosti grada i entiteta, razloge zbog kojih gradonačelnik Banjaluke amandmane za pružanje socijalne pomoći smatra neprihvatljivim, kao i njihovo protustatutarno ulaganje, predočeno je gledateljima BNTV-a. Uz krajnje izbalansirano izvještavanje u kojem je jednak prostor pružen i predstavnicima skupštinske većine. Identičan način izvještavanja zabilježili smo i u slučaju Bijeljine.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Prijetnje Milorada Dodika da će svaka odluka novog gradonačelnika Banjaluke biti blokirana su se obistinile, i kako stvari stoje, kolateralna šteta bit će niko drugi nego građani. A zbog neprihvatanja poraza kandidata njegove stranke za gradonačelnika Bijeljine, u istoj se situaciji nalazi i taj grad. Evidentno je da SNSD i stranke oko njega već sada vode bespoštednu kampanju za opšte izbore 2022. godine i da neće birati sredstva kako da očuvaju vlast. RTRS se svim kapacitetima uključio u propagandne aktivnosti, stajući uz vladajuću većinu i grubo manipulišući javnošću.

Na drugoj strani, BNTV kao komercijalni medij koji nikada i nije krio naklonost prema opoziciji u RS-u, tokom nedjelje iza nas ipak je krajnje profesionalno izvještavao o aktuelnoj političkoj situaciji, ostavljajući mogućnost građanima da sami donesu sud.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Profesionalno izvještavanje o sukobu koji potresa Banjaluku i Bijeljinu a odnosi se na usvajanje budžeta ova dva grada za 2021. godinu.

 

Minus sedmice

RTRS

Izvještaji koji su se bavili temom sukoba gradonačelnika Banjaluke i skupštinske većine oko usvajanja gradskog budžeta. Obilovali su nizom manipulacija o nadležnostima lokalne zajednice sa samo jednim ciljem, a to je da se Draško Stanivuković diskredituje u očima svojih sugrađana.

BNTV

Nijedan izvještaj.

 

About The Author