NUNS raspisao konkurs za regionalnu novinarsku nagradu ‘Gordana Suša’

Novinarska nagrada osnovana je sa ciljem da sačuva i održi sjećanje na jednu od najboljih srbijanskih i jugoslovenskih televizijskih novinarki

NUNS raspisao konkurs za regionalnu novinarsku nagradu ‘Gordana Suša’

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) raspisalo je konkurs za Regionalnu novinarsku nagradu ‘Gordana Suša’ za televizijsko novinarstvo za 2022. godinu koju u saradnji s partnerskim organizacijama iz regiona, dodjeljuje novinarima sa prostora bivše Jugoslavije.

Nagrada se dodjeljuje za izuzetna dostignuća u televizijskom novinarstvu, nezavisno, profesionalno i odgovorno novinarstvo, u skladu sa univerzalnim etičkim novinarskim kodeksom, i u službi javnog interesa i slobode medija, novinarstvo koje predstavlja i uvažava interese i posebnosti svih građana, bez obzira na njihov etnički, vjerski ili rodni identitet te razumijevanje, saradnju, uzajamno poštovanje i solidarnost između novinara, medija i medijskih asocijacija na prostoru bivše Jugoslavije.

Pojedinci, redakcije, udruženja i neformalne grupe, kao i članovi žirija Nagrade ‘Gordana Suša’ mogu nominirati novinare za nagradu, a novinarke i novinari ne mogu se direktno prijaviti na konkurs.

Prijava podrazumijeva obrazloženje nominacije (do 4.000 karaktera), linkove na video priloge koji ilustriraju rad nominiranog novinara ili prijenosne video baze (CD, flashdrive i slično) na kojima se nalazi video sadržaj. Video sadržaj koji prati nominaciju ne može da bude stariji od godinu dana od dana objavljivanja konkursa.

Rok za nominaciju je 10. januar 2023. godine, a odluku o dodjeli Nagrade ‘Gordana Suša’ donijet će stručni žiri koji čine novinari i medijski stručnjaci iz regiona.

Prijava se može poslati putem prijavnog formulara koji se nalazi na ovom linku https://forms.gle/1yVccowhnaAELc6e7  ili na imejl adresu: [email protected] (u naslovu imejla obavezno napisati: ‘Nagrada Gordana Suša 2022’).

Pošto je u pitanju regionalni konkurs prilog kandidata se dostavlja na maternjem jeziku.

Regionalna novinarska nagrada za televizijsko novinarstvo ‘Gordana Suša’ za 2022. godinu bit će dodijeljena 2. februara 2023. godine.

Novinarska nagrada ‘Gordana Suša’ osnovana je sa ciljem da sačuva i održi sjećanje na jednu od najboljih srbijanskih i jugoslovenskih televizijskih novinarki i da podrži ideje za koje se Gordana Suša beskompromisno borila tokom cijele karijere: bezuvjetni profesionalni i fer odnos u izviještavanju, borba za medijske slobode i ljudska prava, tolerancija među svim nacionalnim i društvenim grupama, antiratni aktivizam, kao i borba za profesionalne standarde i sigurnost novinara.

Gordana Suša novinarsku karijeru započela je tokom studija, na Drugom programu Radio Beograda, u emisiji „Ko se duri u kulturi“, i u tom mediju provela punu deceniju, radeći najviše u informativnoj redakciji, prvo kao reporterka, potom autorica i na kraju kao urednica.

Univerzalnost njenog profesionalnog angažmana ogledala se u svim televizijskim formatima od reporterskog i uredničkog rada u centralnim informativnim emisijama do autorskih emisija.

Zbog profesionalnih standarda u koje je vjerovala i kojih se dosljedno pridržavala, uključujući i borbu protiv ratnohuškačke propagande i govora mržnje krajem osamdesetih, sklonjena je sa ekrana silom narastajućih nacionalističkih trendova.

Gordana Suša bila je i među osnivačima Nezavisnog udruženja novinara Srbije, 1994. godine u Beogradu, a potom i predsjednica NUNS-a od 1999. do 2002. godine, u periodu najveće represije režima prema medijima u Srbiji. Vodila je udruženje savjesno i hrabro tokom posljednje dvije godine Miloševićeve vladavine, kada su novinari ušutkivani, proganjani i ubijani.

Bila je istrajna i hrabra novinarka – radila je svoj posao bez ustupaka i povijanja,  pomjerala je granice slobode i hrabro se borila protiv propagande i govora mržnje. Istovremeno je beskompromisno štitila svoje kolegice i kolege, njihov kredibilitet i sigurnost. Preminula je 22. juna 2021. godine u Beogradu.

Izvor: NUNS

About The Author