Novinarima nikad nije bilo teže pratiti šta se ne dešava u zgradi PSBiH

Iako se sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) ne zakazuju, tročlani Kolegij Doma redovno zasjeda, uz posebnu napomenu da su sjednice zatvorene za javnost. No to ni danas, kao ni nikada prije, nije spriječilo veliki broj medijskih ekipa da dođu pred zgradu državnog parlamenta. – Kako može neki događaj da bude zatvoren […]

Novinarima nikad nije bilo teže pratiti šta se ne dešava u zgradi PSBiH
Foto: N1

Iako se sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) ne zakazuju, tročlani Kolegij Doma redovno zasjeda, uz posebnu napomenu da su sjednice zatvorene za javnost. No to ni danas, kao ni nikada prije, nije spriječilo veliki broj medijskih ekipa da dođu pred zgradu državnog parlamenta.

– Kako može neki događaj da bude zatvoren za javnost, je li to neka tajna služba? Razumjela bih da je to neka policijska agencija i da se raspravlja o nekim tajnim informacijama, ali da li je ono o čemu raspravlja Kolegij tajno? Nije za javnost? O čemu onda oni raspravljaju – upitala je novinarka BNTV-a Slađana Jašarević.

Novinar HAYAT televizije Emerin Ahmetašević podsjeća da se još jednom prije čekalo na formiranje državne vlasti više od godinu dana, ali nikada se nije desio ovakav pristup gdje se novinarima nije dozvoljavalo da uđu i da profesionalno rade svoj posao.

– Nama nikada nije bilo teže raditi i pratiti ono što se ne dešava ovdje – kaže novinarka ATV-a Sonja Danojlić.

Novinarski pritisak ovaj put urodio je plodom, uz obećanje predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića.

– Ako postoji neka moja nadležnost u tome, ako postoji bilo koji akt koji ja kao predsjedavajući ili Vijeća ministara ili Predstavničkog doma mogu napisati i imam ovlaštenje za to, ja ću to uraditi danas – obećao je Zvizdić.

Sutra se navršava jedanaest mjeseci od konstituiranja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Od tada do danas parlamentarci su se okupili samo dva puta i to oba puta na hitnim sjednicama, koje su završene bezuspješno.

Izvor: N1

About The Author