Uvredljiv i klevetnički napad na novinarku Milanku Kovačević

Portal Direkt nije želio prenositi izjave opozicionih narodnih poslanika koji su prisustvovali javnoj raspravi, a onda je reagirao Nebojša Vukanović

Uvredljiv i klevetnički napad na novinarku Milanku Kovačević

Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih nezavisnih medija, osudilo je sramotan i nedopustiv verbalni napad poslanika Narodne skupštine Republike Srpske Nebojše Vukanovića na novinarku i urednicu Direkt portala Milanku Kovačević, te su zatražili njegovo javno izvinjenje.

Izjave Nebojše Vukanovića da je kolegica Kovačević „gatačko oštro pero na dolare i baterije“, „Milanka Partizanka Puritanka“, „lažni mediokritet“, „čistunac i puritanac“, „umišljena veličina“ predstavljaju uvredljiv, klevetnički pritisak, ali i direktno ugrožavaju sigurnost i stavljaju metu na čelo jednoj od najuglednijih novinarki u istočnoj Hercegovini.

Ovakve neprihvatljive izjave i kvalifikacije Nebojše Vukanovića su došle nakon održane javne rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koja je jučer održana u Trebinju. Inače Direkt portal nije želio prenositi izjave opozicionih narodnih poslanika koji su prisustvovali javnoj raspravi, bez obzira što se zakon odnosi na sve građane, naveli su.

Kovačević se obratila uime dijela novinarske zajednice i istraživačkih medija/novinara okupljenih oko Udruženja „Umbrella“, te još jednom ponovila da je ovaj Nacrt zakona neprihvatljiv za novinarsku zajednicu, te da novinari napuštaju javnu raspravu jer smatraju da se radi o farsi, s obzirom da već postoje najave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će zakon biti usvojen u prvobitnom obliku, bez obzira na komentare, prijedloge, amandmane i sugestije predate tokom četiri održane javne rasprave.

– Podsjećamo javnost, ali i Nebojšu Vukanovića da su prisutni opozicioni političari zloupotrijebili momenat izlaska grupe novinara s javne rasprave, te izašli s njima i odmah stali pred televizijske kamere da daju izjave, a da prije toga nisu ni jedan jedini argument protiv kriminalizacije javne riječi uputili prema Ministarstvu pravde na održanoj javnoj raspravi – navode iz udruženja.

Etično i profesionalno je da novinari/mediji okupljeni oko Udruženja „Umbrella“ nisu željeli da daju izjave i da stanu pored političara, koji trebaju tokom skupštinskih rasprava da iskoriste sve dostupne mehanizme i podnesu amandmane na Nacrt zakona, a ne da na ovakav način politiziraju javne rasprave kako bi dobili jeftine političke poene.

Posebno je porazno što ovakve izjave prema kolegici Kovačević dolaze od bivšeg kolege novinara, danas narodnog poslanika Vukanovića, koji se bori protiv „progona istine“, dok istovremeno koristi iste narative kao i oni protiv kojih se bori, klevetničke izjave i kvalifikacije, te svoju poziciju kako bi ušutkao slobodne glasove i nezavisne novinare.

Udruženje Umbrella najavljuje da će Milanki Kovačević pružiti svu pravnu i moralnu podršku, te su pozvali i ostale kolege da pruže solidarnu podršku unutar novinarske/medijske zajednice, jer je to imperativ koji se ne smije zaboraviti.

Nebojša Vukanović napisao je da je Milanka kao učesnica na javnoj raspravi o progonu istine koji se pokušava nametnuti pod izgovorom kriminalizacije klevete, te je nakon obraćanja ministru (ne)pravde Milošu Bukejloviću ostavila amandmane ispred svog tek osnovanog Udruženja novinara „kišobran“.

Kaže da mu ne treba podrška Direkta niti prenošenje izjava, jer ima mediji i blog koji je mnogo čitaniji i uticajniji, ali „treba posvirati i za pas zataknuti jer mi je puna kapa mudreša koji pametuju, drže slovo pridike o moralu, glume čistunce, tiskajući hrpe dolara u džep, i gledaju da nama koji se iskreno borimo i stradamo sapletu noge, tvrde sramno „da su svi isti“, i da je veći problem u nama koji se borimo da se ne usvoji zakon, da Igor Crnadak da neku izjavu na konferenciji za novinare koju je zakazao, nego u poslanicima režima koji nisu došli na javnu raspravu, koji ćute i podržavaju zlo i izmjene zakona“, stava je Vukanović.

– Umišljeni novinari koji za par napisanih tekstova znaju dobiti i 15.000 dolara, te kamere, opremu, obuku i sinekure, iako im tekstove pročita stotinjak pratilaca, trebaju imati bar malo poštovanja prema onima koji pišu iz strasti, bez bilo čijeg finansiranja, sinekura i motivacije, jer toliko sam afera i priča otkrio i pokrenuo, od Nikole Tesla, Batagona do Alumine, da sam zaslužio bar malo poštovanja – kaže on na svom portalu.

About The Author