BH novinari uputili javni protest Vukanoviću zbog napada na novinarku Kovačević

Postupak Vukanovića predstavlja brutalan pokušaj ograničavanja prava na slobodu izražavanja i uređivanja medijskih sadržaja

BH novinari uputili javni protest Vukanoviću zbog napada na novinarku Kovačević

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputilo je javni protest poslaniku Narodne skupštine Republike Srpske Nebojši Vukanoviću zbog brutalnog napada na novinarku Milanku Kovačević i portal “Direkt” iz Trebinja.

Napad na Kovačević se desio nakon javne rasprave o kriminalizaciji klevete održanoj u Trebinju i legitimne odluke uredništva portala “Direkt” da ne objavljuju izjave političara koji su prisustvovali raspravi.

– Vukanović je na svom blogu izvrijeđao Kovačević i iznio javno dostupne podatke o načinu finansiranja medija za koji ona radi dovodeći to u vezu sa sumnjivim stranim uticajem čime je preuzeo narativ vladajućih struktura u Republici Srpskoj – navodi Udruženje u saopćenju.

Upravni odbor smatra neprimjerenim miješanje bilo kojeg političara, uključujući i one iz opozicionih partija, u uredničku politiku medija, a naročito je neprihvatljivo da se kroz način finansiranja medija pokušava novinare i urednike tretirati kao neprijatelje i strane plaćenike.

Napadom na novinarku Kovačević poslanik Vukanović je još jednom potvrdio da borba novinara u Republici Srpskoj i cijeloj Bosni i Hercegovini protiv kriminalizacije klevete postaje sve teža, jer i pojedini opozicioni političari povremeno preuzimaju način komunikacije svojstven vladajućem Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

– Postupak Vukanovića predstavlja brutalan pokušaj ograničavanja prava na slobodu izražavanja i uređivanja medijskih sadržaja portala “Direkt”, te lični obračun sa novinarkom Milankom Kovačević, koji prevazilazi norme pristojnog i demokratskog komuniciranja u javnom prostoru – stava su u Udruženju.

Naglasili su da je ovo ujedno i pokušaj rušenja profesionalnog integriteta novinarke Kovačević sa elementima verbalnog nasilja prema njoj zato što je žena, zbog čega su najavili da će obavijestiti međunarodne organizacije za zaštitu izražavanja i slobode medija o ovom napadu i tražiti i njihove reakcije.

About The Author