NOVINARKE MIJENJAJU PRISTUP PRIČAMA ZBOG RIZIKA OD NAPADA

Desetine novinarki u intervjuima objašnjavaju sa kakvim se kritikama i online napadima suočavaju zbog toga što su žene. Mnoge novinarke su promijenile način na koji pristupaju pričama kako bi minimizirale navalu negativnih komentara nakon što ih objave, kaže novi izvještaj Centra za medijski angažman koji je nastao na osnovu intervjua sa 75 novinarki iz Njemačke, Indije, Tajvana, […]

NOVINARKE MIJENJAJU PRISTUP PRIČAMA ZBOG RIZIKA OD NAPADA

Desetine novinarki u intervjuima objašnjavaju sa kakvim se kritikama i online napadima suočavaju zbog toga što su žene.

Mnoge novinarke su promijenile način na koji pristupaju pričama kako bi minimizirale navalu negativnih komentara nakon što ih objave, kaže novi izvještaj Centra za medijski angažman koji je nastao na osnovu intervjua sa 75 novinarki iz Njemačke, Indije, Tajvana, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Intervjui su imali za cilj da doprinesu boljem razumijevanju načina na koje su novinarke izložene online napadima zbog svog rada. Mnoge ispitanice su rekle kako su primile negativne komentare koji nadilaze samo kritikovanje i da su online napadi često vezani za njihov spol ili seksualnost.

Izvještaj naglašava i nedostatak treninga i smjernica iz samih medijskih organizacija o tome kako se suočiti sa online napadima, a mnoge ispitanice su rekle i da nemaju dovoljno podrške od menadžmenta medija u kojem rade.

Cijeli izvještaj na engleskom jeziku dostupan je ovdje.

media.ba

About The Author