FTV I BHT1: Gdje je nestala opozicija na Federalnoj?

PLUS SEDMICE

FTV
Fascinira lakoća kojom Zerina Ćosić Vrabac osvjetljava različite teme približavajući ih gledateljima na razgovjetan i lako razumljiv način (nedjelja, prilog o studentskim razmjenama).
BHT1
Tematski pristup sirijskoj krizi i SDP-ovom izbornom programu. Iscrpno i višestrano.

MINUS SEDMICE

FTV
Tehničke poteškoće koje su zasjenile sav ostali sadržaj.
BHT1
Iako je ovo bila sedmica u kojoj je BHT1 popravio mnogo stvari, i dalje, naprimjer, nedostaju slobodniji politički prilozi koji bi oštrije propitivali političke odnose.

FTV I BHT1: Gdje je nestala opozicija na Federalnoj?

Izborni program SDP-a na Federalnoj je televiziji ispraćen jednim šturim prilogom. BHT1 je ovu informaciju shvatila mnogo ozbiljnije

 

FTV: U sjeni tehničkih nevolja

10. – 16. april 2018.

IZUZETAK KOJI NE SMIJE POSTATI PRAVILO: Petak 13. nije bio baš najsretniji dan za FTV (uređivao Darjan Babić). Nakon otvaranja o hitnoj sjednici Savjeta bezbjednosti uslijedile su tehničke smetnje koje su pratile cijelu emisiju. Prvo je puštena muzika iz najavne špice koju je pratio kadar prezenterke koja nervozno iščekuje kraj smetnji, a zatim su u jednom dahu, brzo i isforsirano, iščitane vijesti bez priloga. Onda je puštena pauza nakon koje je emitovano nekoliko priloga. Voditeljka Edina Šečerović se više puta ispričala gledateljima zamolivši nas sve za razumijevanje.

Dnevnik 2 je centralna emisija u programu javne televizije i koliko god su moguće neočekivane prepreke, razočaravajuće je da uredništvo nije bolje pripremljeno za neželjene situacije. Dva prekida, čitanje vijesti “na suvo”, pa ponovni povratak u studio, to je sve bilo odviše amaterski. Federalna televizija se znala izdvojiti dobrim dnevnicima i izdanjima, uz sve kritike i zamjerke, a čak i kad se nismo slagali s uredničkim odlukama i politikama, prezentacija je redovito bila decentna. Iskreno se nadamo da je ovo bio samo propust koji je izuzetak, a nikako ne pravilo. I koji se zato može oprostiti. Posebno kad znamo da se zbio na petak koji prati neslavni broj.

SIRIJSKA KRIZA: Ovo definitivno nije bila sedmica Federalne. Čak je i u subotu, kada nisu imali tehničkih nevolja, njihovo pokrivanje sirijske krize pod uredničkom palicom Antonije Avram bilo neubjedljivo u usporedbi s onim na BHT1. Pohvalno je što je jedna spoljnopolitička vijest danima bila udarna, i što su se urednici i novinari trudili predočiti nam šta se to dešava na Bliskom istoku.

IZDVOJENO:

FTV, za razliku od BHT1, nije dao naročitu pažnju obznanjenom izbornom programu najveće oporbene stranke. Njihova priprema svela se na izjavu lidera SDP-a, ali to je bilo nedovoljno. Dakle, socijaldemokrati su u subotu predstavili čime će pokušati pridobiti građane na predstojećim izborima, koje će politike i oblasti biti u njihovom fokusu i sl. Umjesto podužeg političkog osvrta koji bi dao oporbi  veći prostor, praveći poređenje s ranijim izbornim najavama socijaldemokrata, vijest je prošla posve neopaženo. Opozicioni prvaci trebali bi reagirati na to jer se time minorizuje njihov značaj. Kada je nedavno SDA imala sjednicu Predsjedništva ili susret svojih dužnosnika, Dnevnik 2 se otvarao njihovim pogledima, tumačenjima i impresijama.

OCJENA: 4

BHT1: Pristojna obrada sirijske krize

10. – 16. april 2018.

KONAČNO NA PRAVI NAČIN O BORCIMA: Urednik Seid Masnica je u četvrtak ispravio grešku iz prošle sedmice na koju smo više puta ukazali, te se BHT1 napokon odužio borcima poštenom obradom. Vijest o povećanju boračkih naknada pratili su komentari prosvjednika koji i dalje nisu zadovoljni, a naglašeno je i koji to zahtjevi nisu ispunjeni. To je ono što je uporno nedostajalo u ranijim pripremama i što je s pravom ljutilo boračku populaciju.

OTVARANJE NOVIH TEMA: U četvrtak i petak su otvorene dvije bitne teme, tj. izdvojili su se prilozi o nedostatnim poticajima poljoprivrednicima, kao i priča nastala iz podatka da sve manje studenata studira na našim sveučilištima (urednica Blažica Krišto). Druga priča je možda mogla biti spretnije i opširnije obrađena, ali dobra stvar je da državna televizija otkriva tzv. životne teme koje se neposredno tiču građana.

VIŠESTRANO O SIRIJI: Savezničko bombardovanje Sirije dobilo je skoro petnaest minuta u subotnjem izdanju. S obzirom koliko se igrača upetljalo u sukob koji cijeli svijet prati sa strahom, bila je to ispravna urednička odluka. Urednica Svjetlana Topalić nije nam dala samo agencijski presjek posljednjih dešavanja, već su se tu našle i reakcije iz drugih zemalja, kao i mišljenja više diplomata, analitičara i publicista. Ukratko, više nego pristojna obrada.

SDP U FOKUSU: BHT1 nije sebi dopustio propust s izbornim programom najveće opozicione stranke, pa je nakon priloga o jednom segmentu njihovog programa (prava radnika i rasterećenje poslodavaca), uslijedio razgovor Seida Masnice s visokim stranačkim dužnosnikom (urednica Svjetlana Topalić). Damir Mašić je dobio priliku prezentovati politike svoje stranke, baš kako to i treba biti na javnoj televiziji, a Masnica je razgovor vodio znalački i samouvjereno. Prilog Azire Hrustemović možda se trebao fokusirati više na političke aspekte SDP-ove agende, a ne samo na njen jedan tematski aspekt.

IZDVOJENO:

U petak smo saznali i da je otvoreno prvo vanjskotrgovinsko predstavništvo u Turskoj, ali nejasno je zašto se vijest nije upotpunila, recimo, grafičkim prikazom robne razmjenu između naše dvije zemlje. Ili što se nisu barem koristili uočeni trendovi i brojke iz priloga koji je pratio nedavnu posjetu turskoj premijera Sarajevu. Na taj način se gradi priča i obogaćuje vijest. U suprotnom, javna televizija ostaje na razini prosječnog portala.

OCJENA: 8

 

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Obje televizije su s punom pažnjom pratile šta se dešava u Siriji, mada je BHT1 izgledao uvjerljivije. No, nešto drugo je upadalo u oko ove sedmice. Tamo gdje je FTV i dalje pravio propuste, BHT1 nije, ili je pravio značajne korekcije, kao pri izvještavanju o borcima. I gdje je to nestala politika u Dnevniku 2 FTV-a? Ili, tačnije, gdje je nestala opozicija? OK, sve bi se moglo nazvati politikom ili političkim pitanjem, ali gdje je nestala ona, dosadna, naporna dnevna politika od koje tobož imamo glavobolju. Dok vlada zatišje među našim političarima koji se već neko vrijeme ne razračunavaju populističkom ili samo oštrijom retorikom, ispostavlja se da mnogi urednici zapravo najmanje znaju ili vole pripremati punokrvne političke priloge. One u kojima bi se spekuliralo o kadrovskim rješenjima ili u kojima bi se prikazale ili pokušale dekonstruirati stranačke politike. Kao što je, primjerice, SDP-ova. I što je FTV odbio učiniti. Promocija izbornog programa socijaldemokrata bila je povod za dužu političku priču, onako kako je to priredila urednica BHT1 Svjetlana Topalić. Izgleda da se mnogi drugi vode time kako je gledateljima mnogo lakše objasniti neki geg Dodika ili Izetbegovića nego najavljen program najveće opozicione stranke.

About The Author