Moskva oštro osudila SAD nakon što su ruskim novinarima odbijene vize

RIA Novosti pozivaju se na diplomatski izvor koji kaže da će nakon incidenta američki novinari doživjeti neugodnosti

Moskva oštro osudila SAD nakon što su ruskim novinarima odbijene vize
FOto: RTRS

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva “neće oprostiti” Washingtonu uskraćivanje američkih viza ruskim novinarima koji su trebali biti s njim u posjetu sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku.

– Nećemo zaboraviti, nećemo to oprostiti – rekao je Lavrov, koji će predsjedavati nekoliko sastanaka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Rusija je u aprilu preuzela predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a unatoč ofenzivi na Ukrajinu, a Lavrov je osudio propust Sjedinjenih Američkih Država da daju vize ruskim novinarima.

– Zemlja koja sebe naziva najjačom, najpametnijom, najslobodnijom i najpoštenijom, prestrašena – rekao je Lavrov, dodajući da je to pokazalo vrijednost njihovih svečanih garancija o slobodi govora.

Moskva je od početka ofenzive jako pooštrila uvjete za dobivanje akreditacija potrebnih za dobivanje novinarskih viza u Rusiji.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov upozorio je na nove mjere odmazde, najavljujući da će se pronaći formati da na to odgovore kako bi Amerikanci dugo zapamtili da se takve stvari ne smiju raditi.

RIA Novosti također se poziva na diplomatski izvor koji kaže da će nakon incidenta “američki novinari doživjeti neugodnosti”.

Diplomatski izvor na koji se poziva RIA Novosti rekao je da incident oko viza dokazuje “imaginarnu zabrinutost” Washingtona za Gershkovicha, jer „u suprotnom se ne bi ovako ponašali prema ruskim novinarima”.

Prošlog mjeseca američki novinar Evan Gershkovich uhapšen je u Rusiji pod optužbom za špijunažu. Američki novinar, njegova publikacija i dužnosnici oštro su odbacili optužbe. Gershkovich, koji je također radio za AFP, prvi je strani novinar uhapšen pod optužbama za špijuniranje od raspada Sovjetskog Saveza.

Američki State Department nije odmah komentirao tvrdnju o odbijanju vize, rekavši da ne može govoriti o određenim zahtjevima za vizu zbog pravila o privatnosti.

– Sjedinjene Države ozbiljno shvaćaju svoje obaveze kao zemlje domaćina UN-a prema Sporazumu o sjedištu UN-a, uključujući u pogledu izdavanja viza – rekao je glasnogovornik State Departmenta u izjavi.

Izvor: AFP/MoscowTimes

About The Author