Evropska komisija osudila napade slovenskog premijera Janše na novinare

Ne postoji obaveza da nam se sviđa ono što je napisano u medijima, ali postoji obveza poštivanja slobode medija

Evropska komisija osudila napade slovenskog premijera Janše na novinare
Foto: Mladina

Evropska komisija osudila je napade slovenskog premijera Janeza Janše na novinare, ističući da bi zaštita novinara trebala biti prioritet svake zemlje.

Na Twitteru je ove sedmice desničarski premijer napao POLITICO Europe i jednog od njegovih novinara zbog članka koji je dokumentirao njegovu otvorenu javnu kampanju protiv više medija i novinara. Janša je ciljao i na druge novinare koji su branili reportera i priču.

– Nećemo prihvatiti i osuđujemo uvredljive komentare prema novinarima, uključujući i ovaj slučaj – kazao je glavni glasnogovornik Komisije Eric Mamer na dnevnom brifingu.

U članku POLITICO navodi se da su napadi Janeša na novinare i zaštitnike prava pojačali javnu mržnju prema novinarima i imali toksični učinak na slobodu medija u toj zemlji jugoistočne Evrope.

Članak je izazvao pomutnju djelomično zbog Janšine reakcije na Twitteru, u kojoj je lažno tvrdio da je izvjestitelj “upućen da ne govori istinu” i optužio POLITICO za neistine.

Kao odgovor, glavni urednik POLITICO Europe Stephen Brown naglasio je da njihovo nezavisno i nepristrano novinarstvo govori samo za sebe i da organizacija stoji uz ovu priču i njihovog novinara.

Odgovarajući na pitanja o tom slučaju na brifingu za novinare u četvrtak, drugi glasnogovornik Komisije citirao je komentare potpredsjednice Komisije Věre Jourová o napadima na novinare u Sloveniji prošle godine.

– Slobodni i nezavisni mediji ključni su za demokratiju i vrijednosti EU-a. Njihov posao je držati nas političare odgovornima. Zaštita novinara trebala bi biti prioritet svake zemlje. Nema mržnje, nema prijetnji, nema ličnih napada – kazala je tada.

– Te riječi ostaju na snazi i danas – naglasio je glasnogovornik Christian Wigand uime Komisije o pitanjima vladavine zakona.

Mamer je napomenula da predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u potpunosti podržava ovaj odgovor. Izvršni potpredsjednik komisije Frans Timmermans također se izjasnio protiv Janšinog postupka.

– Ne postoji obaveza da nam se sviđa ono što je napisano u medijima. Međutim, postoji obveza poštivanja slobode medija. Klevetanje, prijetnja ili napad na novinare direktni je napad na slobodne medije. Zbog toga novinari poput Lili Bayer [autorica članka POLITICO] zaslužuju našu podršku – napisao je Timmermans u tweetu.

Evropska komisija saopćila je da će nastaviti pratiti slobodu medija u Sloveniji kroz svoje godišnje izvještaje o vladavini zakona i pokretati to pitanje pred slovenskim vlastima.

– Najnoviji izvještaj o vladavini zakona za Sloveniju napominje da su internetsko uznemiravanje ili prijetnje novinarima česte i često nesankcionirane. Kasnije ove godine predložit ćemo konkretne preporuke o sigurnosti novinara – dodao je Wigand.

Izvor: POLITICO

About The Author