Novinari u južnom Libanonu bili meta izraelskih napada

Šef libanonskog ureda Al Jazeere optužio je Izrael da je “direktno ciljao” grupu novinara

Novinari u južnom Libanonu bili meta izraelskih napada

Novinari u južnom Libanonu rekli su da su bili meta izraelskih napada, za koje je mreža Al Jazeera rekla da je lakše ranjen njihov fotograf.

Lokalni gradonačelnik i libanonski državni mediji potvrdili su izvještaj novinara o prekograničnom incidentu, koji se dogodio tačno mjesec dana nakon što su smrtonosni udari za koje je kriv Izrael pogodili novinare u blizini Alma al-Shaaba u južnom Libanonu.

Desetak novinara iz nekoliko medijskih kuća bilo je u obilasku kako bi pregledali štetu od izraelskog bombardiranja i izvještavali su iz pograničnog grada Yaruna kada su udari pogodili.

Al Jazeera je objavila da je njen fotograf Issam Mawasi “lakše ranjen kao posljedica izraelskog bombardiranja”.

– Vozilo za emitiranje Al Jazeere također je oštećeno tokom napada. Do udara je došlo dok je grupa novinara obilazila područje – stoji u izvještaju na web stranici katarske televizijske kuće.

Šef libanonskog ureda Al Jazeere Mazen Ibrahim optužio je Izrael da je “direktno ciljao” grupu, dodajući da su novinari bili na otvorenom.

– Izraelske okupacijske snage ne oklijevaju direktno gađajući novinare – naveo je.

Prije mjesec dana 13. oktobra Reutersov novinar Issam Abdallah je ubijen, a šest drugih novinara AFP-a, Al Jazeere i Reutersa je ranjeno dok su izvještavali o prekograničnim borbama u južnom Libanonu.

Libanonske vlasti optužile su Izrael da stoji iza napada. Izraelska vojska rekla je da ispituje okolnosti kobnog udara.

Gradonačelnik Yaruna Ali Qassem Tahfah rekao je da su dva uzastopna izraelska napada u ponedjeljak “ciljala grupu novinara”, pogodivši nekoliko metara od vozila timova i uzrokujući štetu.

Službena libanonska Nacionalna novinska agencija također je objavila da su dva izraelska napada “ciljala medijski tim” koji je radio u Yarunu.

Lokalna televizijska kuća Al Jadeed objavila je video na X, nekadašnjem Twitteru, koji prikazuje jednog od svojih dopisnika, u zaštitnom prsluku i kacigi s oznakom press, kako prenosi uživo kada je došlo do jednog udara i požara koji je uslijedio u blizini.

Druge video snimke pokazale su civilna vozila, uključujući najmanje jedno s oznakom “press” na cesti u blizini požara.

– Bili smo u obilasku kako bismo pregledali oštećene kuće. Otprilike 15 minuta nakon što smo bili u blizini oštećene kuće, prvi udar pogodio je zid bombardirane kuće, a drugi je pogodio cestu – rekla je novinarka Amal Khalil iz lokalnih novina Al-Akhbar za AFP.

Izraelski nadzorni dronovi nadlijetali su grad u vrijeme napada, dodala je.

Od Hamasovog napada na Izrael iz Pojasa Gaze 7. oktobra, na južnoj granici Libanona došlo je do intenziviranja razmjene vatre, uglavnom između Izraela i Hezbollaha, saveznika palestinske grupe, što je raspirilo strahove od šireg sukoba.

Odbor za zaštitu novinara rekao je da je najmanje 40 novinara i medijskih djelatnika ubijeno tokom sukoba Izraela i Hamasa – 35 Palestinaca, četiri Izraelca i jedan Libanonac.

Izvor: AFP

About The Author