RSF pozvao na prekid uznemiravanja i zastrašivanja novinara u Izraelu

Napadi su posebno usmjereni na arapske i palestinske novinare, ali i izvjestitelje stranih medija

RSF pozvao na prekid uznemiravanja i zastrašivanja novinara u Izraelu

Reporteri bez granica (RSF) pozivali su na prekid uznemiravanja i zastrašivanja kojima je najmanje 15 novinara u Izraelu bilo izloženo od strane pripadnika izraelskih snaga sigurnosti i građana od početka rata.

Otkako je Hamas napao Izrael 7. oktobra, rastu prijetnje i nasilje protiv novinara koji prate rat iz Izraela, posebno arapskih i palestinskih novinara, ali i izvjestitelja stranih medija i novina koje javnost smatra kritičnima prema ratu, kao npr. ljevičarski izraelski dnevnik Haaretz.

– Osuđujemo nasilje i uznemiravanje kojima su izloženi novinari koji pokrivaju rat između Izraela i Hamasa. Ova neprihvatljiva ograničenja prava na vijesti i informacije, što je još važnije u ratnim vremenima, moraju odmah prestati. Pozivamo izraelske vlasti da stanu s ovim ozbiljnim napadima i provedu istrage kako bi se odgovorni priveli pravdi – kazao je Bureau Moyen-Orient iz RSF-a.

Među žrtvama je Ahmed Darousha, reporter katarskog TV kanala Al Arabi, koji je 15. oktobra emitirao uživo iz sjevernog grada Nazareta kada se iznenada pojavio agent osiguranja, stao između njega i kamere i povikao: “ Šta to govoriš? Nadam se da govoriš dobre stvari, jer ako ne kažeš istinu, jao tebi”.

Napasnik se potom okrenuo prema kameri i povikao: “Ubice, ubice. Gaza se mora pretvoriti u prah”.

Dva dana ranije, 13. oktobra, izraelska policija u Tel Avivu zaustavila je, napala i držala na nišanu arapske novinare BBC-ja Muhannada Tutunjija i Haitham Abudiaba i njihovu ekipu.

Policija je kasnije tvrdila da je intervenirala jer je vozilo ekipe BBC-ja bilo sumnjivo, iako je bilo označeno slovima “TV”, a novinari su bili opremljeni pancirnim prslucima i kacigama na kojima je pisalo “press”.

U incidentu 25. oktobra izraelski državljanin napao je grupu od pet fotografa – Eyala Margolina iz dnevnika Israel Hayom, Atefa Safadija, čelnika European Press Agency (EPA), foto agencije u Izraelu, Jalaa Mareya iz Agence France -Presse, Fadi Amun iz Haaretza i Sergey Ponomarev iz New York Timesa – blizu libanonske granice.

Novinari su fotografirali kako izraelska vojska puca na Libanon kada im je Izraelac prišao, zaprijetio im, a potom i fizički nasrnuo na Margolina, slomivši mu ruku. Napadač je prvo uhapšen, ali je pušten nekoliko sati kasnije.

Najmanje šest drugih novinara – s katarskog TV kanala Al-Jazeera, palestinskog TV kanala Mousawat i izraelskih medija uključujući Channel 12, Haaretz i Israel Broadcast Corporation – bili su izloženi uznemiravanju ili napadima od strane članova javnosti i vlasti.

Haaretz je izvijestio da su deseci ekstremno desnih aktivista 15. oktobra prijetili freelanceru Israelu Freyu jer je izrazio zabrinutost zbog broja ubijenih civila u Gazi.

Od početka rata ubijeno je više od 40 novinara – 36 u Gazi, jedan u Libanonu i četiri u Izraelu – od kojih je 12 ubijeno dok su obavljali svoj posao.

Izvor: RSF

About The Author