Protesti ispred zgrade Vlade Malte zbog ubistva novinarke

Hitan sastanak u Vladi, nakon hapšenja i puštanja milijardera osumnjičenog u istrazi, bjesni sinovi ubijene novinarke izašli među učesnike protesta

Protesti ispred zgrade Vlade Malte zbog ubistva novinarke
Foto: EU-OCS

Ne smiruju su se protesti na Malti. Nakon dvogodišnjeg zastoja velikom brzinom raspliće se istraga o ubistvu novinarke Daphne Caruana Galizia koja je krenula putem dokumenata iz Paname i došla do korupcije u vrhu vlasti na Malti.

Učesnici protesta jajima su gađali premijera nakon što je privedeni milijarder Jorgen Fenek, hotelijer, direktor i suvlasnik “Elektrogasa”, energetske kompanije Malte kojoj je 2013. država dodijelila izgradnju elektrane na gas u vrijednosti od nekoliko miliona eura, osumnjičen u istrazi zatražio imunitet u zamjenu za informaciju o slučaju.

Ministri u Vladi hitno su pozvani na sastanak, istraga je stigla do vrha vlasti, a nedavno su ostavke dali šef Kabineta premijera Keith Schembri i ministar turizma koji je ranije bio ministar energetike.

U tri ujutro premijer Malte Joseph Muscat stao je pred kamere kada je potvrdio da imuniteta nema, dodajući da se radi o slučaju vezanom za nacionalnu sigurnost.

– Kao što je slučaj sa svim premijerima vlada, vjerujem da trebam biti informiran o pitanjima nacionalne sigurnosti. Za nas ovo nije bilo samo ubistvo, u pitanju je najvažniji slučaj koji je poljuljao našu demokratiju – dodao je.

Porodica novinarke ne predaje se te uz pomoć međunarodne javnosti i novinarskih udruženja ne odustaje kako bi stvari dotjerali do kraja. U noći hitnog zasjedanja Vlade, bjesni sinovi novinarke izašli su među učesnike protesta.

– Mi ne znamo ništa. Moja porodica ne zna ništa. Novinari ne znaju ništa. Ljudi ne znaju ništa. Zato smo ovdje. Potpuno je apsurdno da je policija na Facebooku napisala jednu jedinu rečenicu da su istraživali Keith Schembrija, nisu našli dokaze i pustili su ga. Žele da vjerujemo u to – kazao je sin novinarke.

Naguravanje s policijom trajalo je do jutra.

Ubistvo koje šokiralo Evropu i pokrenulo pitanje vladavine prava na Malti paradigmatski je slučaj, javlja N1.

Usamljena jahačica, blogerica, ozbiljna istraživačka novinarka koja je pisala o korupciji na Malti, poroznom evropskom raju te povezanosti vlasti i kriminala raznesena je autobombom.

Takozvani dokumenti iz Paname globalni novinarski istraživački pothvat bili su odnosom njezina rada kao i kasnije ubijenog slovačkog novinara Jana Kuciaka.

Vladavina prava i sloboda medija temelji su Evropske unije, kišobrana koji grli Maltu i Slovačku.

Razotkrivanje korupcije u vlasti bila je njezina misija.

Izvor: N1

About The Author