“Fabrika masovnih atentata”: Izrael koristi umjetnu inteligenciju za generiranje ciljeva u Gazi, povećavajući broj civilnih žrtava

Kada je dijete ubijeno u Gazi, to je zato što je neko donio odluku da je vrijedilo

“Fabrika masovnih atentata”: Izrael koristi umjetnu inteligenciju za generiranje ciljeva u Gazi, povećavajući broj civilnih žrtava

Novi izvještaj otkriva kako Izrael koristi umjetnu inteligenciju za iscrtavanje ciljeva u svom vojnom napadu na Gazu. Autor izvještaja, novinar Yuval Abraham, otkrio je da je IDF-ova sve veća upotreba umjetne inteligencije djelimično odgovor na prethodne operacije u Gazi kada je Izrael brzo ostao bez vojnih ciljeva, zbog čega je popuštao svoja ograničenja za napade koji bi mogli ubiti civile.

Drugim riječima, “civilna devastacija koja se trenutno događa u Gazi” rezultat je “ratne politike koja ima vrlo labavo tumačenje onoga što je vojni cilj”. Ovo ciljanje privatnih kuća i rezidencija radi ubijanja navodnih boraca znači da “kada je dijete ubijeno u Gazi, to je zato što je neko donio odluku da je vrijedilo”.

To je pretvorilo izraelsku vojsku u “fabriku masovnih atentata”, uz “potpuno zanemarivanje palestinskog građanskog života”, nastavlja Abraham, koji također napominje da je, kao izraelski novinar, njegovo izvještavanje i dalje podložno vojnoj cenzuri.

Izvor: https://www.democracynow.org/2023/12/1/israel_gaza_war_gospel_artificial_intelligence

About The Author