Novo ubistvo novinara u Meksiku

Novinar Fransisko Romero Dijas ubijen je na karipskoj obali Meksika, saopštile su lokalne vlasti. On je peti novinar koji je u Meksiku ubijen tokom ove godine. Novinar koji je bio pod zaštitom države i radio za lokalne medije, pronađen je jučer u gradu Plaja del Karmen. “Žrtva je 12. aprila prijavila prijetnje”, navodi se u […]

Novo ubistvo novinara u Meksiku
Foto: RSE

Novinar Fransisko Romero Dijas ubijen je na karipskoj obali Meksika, saopštile su lokalne vlasti. On je peti novinar koji je u Meksiku ubijen tokom ove godine.

Novinar koji je bio pod zaštitom države i radio za lokalne medije, pronađen je jučer u gradu Plaja del Karmen. “Žrtva je 12. aprila prijavila prijetnje”, navodi se u saopštenju.

Dijas je bio nezavisni novinar koji je radio za dnevni list Kintana Ro oj i koji je “od 2018. bio u programu zaštite novinara”, saopšteno je iz Reportera bez granica (RSF).

Meksiko se nalazi na 147. od 180 mjesta na rang listi slobode medija Reportera bez granica. Prema toj organizaciji, Meksiko je među najopasnijim mjestima za novinare u svijetu, u nivou s Afganistanom, Jemenom i Sirijom.

Tokom 2018. u Meksiku je ubijeno 10 novinara, a najveći dio slučajeva nije riješen.

Meksička vlada je krajem marta objavila da želi da dodatno ojača mehanizam za zaštitu novinara.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

About The Author