Facebook će platiti britanskim medijima milione za distribuciju vijesti

Facebook će glavnim britanskim vijestima plaćati milione funti godišnje za licenciranje njihovih članaka, jer se društvena mreža suočava s prijetnjom vladinog prodora nad dominacijom internetskog oglašavanja. Većina britanskih novinskih grupa prijavila se za program pod kojim će se njihovi članci pojavljivati u posebnom odjeljku vijesti na web mjestu koje bi trebalo biti pokrenuto u januaru. […]

Facebook će platiti britanskim medijima milione za distribuciju vijesti

Facebook će glavnim britanskim vijestima plaćati milione funti godišnje za licenciranje njihovih članaka, jer se društvena mreža suočava s prijetnjom vladinog prodora nad dominacijom internetskog oglašavanja.

Većina britanskih novinskih grupa prijavila se za program pod kojim će se njihovi članci pojavljivati u posebnom odjeljku vijesti na web mjestu koje bi trebalo biti pokrenuto u januaru.

Iako se većina vijesti na Facebooku trenutno vrši putem veza koje se dijele na glavnom feedu vijesti korisnika, zaposlenici društvenih mreža na namjenskom odjeljku za vijesti birat će ono što smatraju glavnim pričama dana, a zauzvrat izdavačima su obećani značajni novčani iznosi i osiguranje novih čitatelja.

Facebook je odbio komentirati količinu novca koju ulaže u tu shemu, ali neki izdavači privatno očekuju zaradu od milion funti godišnje od višegodišnjih ugovora koje su potpisali s društvenom mrežom.

Kao rezultat toga, izvori novinske industrije procijenili su da će ukupni godišnji račun za Facebook vjerojatno iznositi desetke miliona samo u Velikoj Britaniji, što će značajno utjecati na finansiranje medijskih outleta.

– U pitanju je izuzetno veliko ulaganje i to je nešto na čemu radimo već nekoliko godina – kazala je Facebookova voditeljica novinskih partnerstava u sjevernoj Evropi Sarah Brown.

Odjeljak Facebook vijesti sadržavat će kombinaciju najboljih vijesti koje su odabrali zaposleni u službi za prikupljanje vijesti Upday, zajedno s ostalim vijestima odabranim algoritamski kako bi odražavale interese korisnika.

Ovaj program uključuje Guardian, Daily Mirror, Independent, sve glavne britanske izdavače vijesti i časopise kao što je Economist, a Facebook je izrazio nadu da će se programu priključiti još izdavača.

Ostale web stranice s vijestima koje se nisu dogovorile s Facebookom, uključujući lokalne web stranice, mogu se i dalje pojavljivati ako zadovoljavaju određene standarde.

Ovakva odluka dolazi u trenutku kada se društvena mreža suočava s prijetnjom značajne vladine intervencije novog regulatora zbog dominacije na tržištu internetskog oglašavanja. Vladini izvori jasno su rekli da žele da Google i Facebook učine više kako bi podržali finansije izdavača vijesti.

Izvor: The Guardian

About The Author