Odbor za zaštitu novinara objavo listu zemalja u kojima je cenzura najizraženija

Represivne vlade koriste sofisticiranu digitalnu cenzuru i nadzor te tradicionalne metode kako bi ušutkale nezavisne medije, pokazao je poseban izvještaj Odbora za zaštitu novinara (CPJ). Eritreja je država s najviše cenzure na svijetu, prema popisu koji je sastavio Odbor za zaštitu novinara. Popis se temelji na istraživanju CPJ-a o upotrebi taktika od zatvaranja novinara do […]

Odbor za zaštitu novinara objavo listu zemalja u kojima je cenzura najizraženija

Represivne vlade koriste sofisticiranu digitalnu cenzuru i nadzor te tradicionalne metode kako bi ušutkale nezavisne medije, pokazao je poseban izvještaj Odbora za zaštitu novinara (CPJ).

Eritreja je država s najviše cenzure na svijetu, prema popisu koji je sastavio Odbor za zaštitu novinara. Popis se temelji na istraživanju CPJ-a o upotrebi taktika od zatvaranja novinara do donošenja represivnih zakona i nadzora novinara te ograničenja pristupa internetu i društvenim mrežama.

Poslije Eritreje, sijede Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Saudijska Arabija, Kina, Vijetnam, Iran, Ekvatorijalna Gvineja, Bjelorusija i Kuba.

Prema Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, svako ima pravo tražiti i primati vijesti i izražavati mišljenja, a ovih 10 zemalja krši međunarodne standarde zabranom ili strogim ograničavanjem nezavisnih medija i zastrašivanjem novinara zatvorom, digitalnim i fizičkim nadzorom i drugim oblicima uznemiravanja dok je i samocenzura raširena.

U tri države (Eritreja, Sjeverna Koreja i Turkmenistan) mediji služe kao glasnici države, a svako se nezavisni novinari pišu o tim državama iz izganstva. Nekoliko stranih novinara kojima je dozvoljen ulazak pomno se nadgleda.

Druge zemlje s popisa koriste kombinaciju otvorenih taktika poput uznemiravanja i samovoljnog pritvora, kao i sofisticiranog nadzora i ciljanog hakiranja kako bi ušutkali nezavins emedije.

Saudijska Arabija, Kina, Vijetnam i Iran posebno su vješti u provođenju dva oblika cenzure: zatvaranje i uznemiravanju novinara i njihovih obitelji, istovremeno učestvujući u praćenju i cenzuri interneta i društvenih medija.

Popis država odnosi se samo na zemlje u kojima vlada strogo kontrolira medije, ali uvjeti za rad novinara i sloboda medija u državama poput Sirije, Jemena i Somalije također su izuzetno teški, no oni se ne moraju nužno pripisati isključivo vladinoj cenzuri.

Izvor: Committee to Protect Journalists (CPJ)

About The Author