Časopis Time identificira 10 ‘najhitnijih’ slučajeva koji su prijetnja slobodi medija

Koalicija za slobodne medije koja okuplja gotovo 40 novinskih organizacija, uključujući TIME,  objavljuje mjesečne popise najozbiljnijih prijetnji slobodi medija širom svijeta, a decembarski tretira slučajeve povezane s Covidom-19, uključujući novinare kažnjene zbog izvještavanja o pandemiji ili su suočeni s rizikom od zaraze jer su zatvoreni. Odbor za zaštitu novinara globalno je dokumentirao 207 povreda slobode […]

Časopis Time identificira 10 ‘najhitnijih’ slučajeva koji su prijetnja slobodi medija

Koalicija za slobodne medije koja okuplja gotovo 40 novinskih organizacija, uključujući TIME,  objavljuje mjesečne popise najozbiljnijih prijetnji slobodi medija širom svijeta, a decembarski tretira slučajeve povezane s Covidom-19, uključujući novinare kažnjene zbog izvještavanja o pandemiji ili su suočeni s rizikom od zaraze jer su zatvoreni.

Odbor za zaštitu novinara globalno je dokumentirao 207 povreda slobode medija povezanih s pandemijom – sve od zatvaranja do fizičkih napada i uznemiravanja. Hiljade pojedinaca i grupa pozvali su Ujedinjene nacije da puste zatvorene novinare zbog trajne zdravstvene krize.

Ahmet Altan ima 70 godina i nalazi se iza rešetaka u Turskoj, a prijeti mu i zaraza Covidom-19. Bivši urednik danas ugašenog dnevnog turskog lista pod nazivom Taraf u zatvoru je od septembra 2016. godine. Tužitelji su njegovu ulogu u Tarafu shvatili kao “dokaz da je bio dio gülenističke mreže” i “sljedbenik prognanog Fethullaha Gülena”, prema Odboru za zaštitu novinara.

U Iranu su tweetovi novinara Mohammada Mosaeda koji kritiziraju vladu, uključujući i neodlučan odgovor na pandemiju, doveli do hapšenja. Mosaed je optužen za “širenje propagande protiv sistema”, a također će mu biti zabranjeno baviti se novinarstvom dvije godine.

U Kini je novinarka Zhang Zhan već u februaru izvještavala o pandemiji iz Wuhana. Njeni izvještaji kritizirali su vladin odgovor na pandemiju. Uhapšena je u maju zbog “izazivanja svađa i problema”, prema sigurnosnim službenicima, a BBC izvještava da joj prijeti zatvorska kazna do pet godina.

Ovog mjeseca napunit će se četiri godine od kako je egipatski novinar Mahmoud Hussein Gomaa iza rešetaka što je najduži istražni zatvor bilo kojeg egipatskog novinara koji trenutno čeka ročište.

Gomaa je sarađivao s Al-Jazeerom, uključujući doprinos u dokumentarnom filmu o regrutiranju u Egiptu. Vladini službenici uhapsili su ga 2016. godine i nazvali njegovo izvještavanje lažnim s ciljem “širenja haosa”. Trebao je biti pušten na privremenu slobodu sredinom 2019. godine, ali mu je pritvor više puta produžen.

Egipatska novinarka Solafa Magdy pretrpjela je medicinsku zanemarenost i nehumane zatvorske uvjete što je povećalo rizik od zaraze Covidom-19. Magdy je uhapšena u novembru 2019. godine zbog pokrivanja imigracije i ljudskih prava u Kairu. Državno tužilaštvo podiglo je dodatnu prijavu protiv Magdy za radnje koje je navodno počinila dok je bila u istražnom zatvoru.

Novinarka Wan Noor Hayati Wan Alias iz Malezije suočena je s pravnim progonom zbog tri komentara koja je objavila na Facebooku u vezi s izbijanjem Covida-19 u januaru. Malezijska vlada određuje maksimalnu kaznu od dvije godine zatvora za svako pojedino radno mjesto.

Nagrađivani novinar Hopewell Chin’ono uhapšen je uoči nacionalnog antikorupcijskog protesta i optužen za njegovo poticanje, nakon što je izvijestio o prevari tokom javnih nabavki povezanih s Covidom-19 u Ministarstvu zdravstva Zimbabvea koja je dovela do hapšenja i smjene ministra zdravstva.

Nakon 45 dana istražnog zatvora, Chin’ono je pušten uz u septembru, a zatim je u novembru ponovno uhapšen u svom domu zbog nepoštivanja suda, ali kasnije je optužen za ometanje pravde zbog tweeta o Državnom tužilaštvu (NPA).

Grupa od oko devet neidentificiranih muškaraca i žena maltretirala je i prijetila brazilskoj novinarki 2. novembra Bárbari Barbosa, snimatelju Renatu Soderu i zaposlenicima NSC TV-a u južnom gradu Florianópolisu dok su pripremali izvještaj o nepridržavanju zaključavanja zbog pandemije.

Barbosa je rekla da je na Instagramu dobila neprijateljske poruke nakon što su lokalni mediji izvijestili o incidentu. Izvještaj je utvrdio da je Ured gradonačelnika Rio de Janeira javnim sredstvima platio grupe općinskih zaposlenika za praćenje i ometanje novinara koji izvještavaju o pandemiji.

Ruski novinar Aleksandr Pichugin proglašen je krivim 11. novembra za “širenje lažnih podataka koji predstavljaju prijetnju životu i zdravlju građana” i naloženo mu je plaćanje kazne od 3.920 dolara. Slučaj proizlazi iz članka o njegovom političkom komentaru i satiri od 12. aprila.

Pichugin je rekao da je taj članak kritizirao Rusku pravoslavnu crkvu zbog toga što nije poduzela sigurnosne mjere kako bi zaštitila zajednicu od Covida-19. Agenti Federalne službe sigurnosti pritvorili su Pichugina na jednu noć, a mjesec dana zadržali su njegov mobilni telefon.

Aktivist za ljudska prava i kolumnist na web stranici vijesti Newsclick, Gautam Navlakha iz Indije u zatvoru je od aprila i suočava se s optužbama zbog navodnih veza s maoističkim militantima i učestvovanja u uroti za atentat na premijera Narendru Modija.

Često je pisao o pitanjima vezanim uz Kašmir i maoistički separatizam. Navlakha, koji ima 60 godina, tvrdi da je nevin, ali i da je zabrinut zbog pravednog i brzog suđenja te izloženosti virusu Covid-19. Vjerojatno neće biti pušten uz kauciju zbog prirode optužbi protiv njega.

Također, najmanje dvoje novinara – David Romero iz Hondurasa i Mohamed Monir iz Egipta – umrli su nakon što su zaraženi virusom dok su bili u pritvoru.

Izvor: Time

About The Author