Istraga RSF-a ukazuje da je ukrajinski novinar Maks Levin pogubljen

Analiza fotografija mjesta zločina, zapažanja na licu mjesta i pronađenih materijalnih dokaza jasno upućuju na smaknuće

Istraga RSF-a ukazuje da je ukrajinski novinar Maks Levin pogubljen

Nakon posjete Ukrajini od 24. maja do 3. juna radi istrage o smrti ukrajinskog fotoreportera Maksa Levina, Reporteri bez granica (RSF) objavili su izvještaj s informacijama i dokazima koji ukazuju da su Levina i njegovog prijatelja i tjelohranitelja pogubili ruski vojnici u šumi u blizini Kijeva 13. marta, vjerojatno nakon ispitivanja, pa čak i mučenja.

U šumi u blizini sela Moshchunu, 20 kilometara sjeverno od Kijeva, 1. aprila pronađena su tijela Levina i njegovog prijatelja, vojnika Oleksija Černišova. Dvojica muškaraca ubijena su 13. marta.

RSF je poslao dva istražitelja da prikupljaju dokaze i traže tragove: Arnauda Frogera, šefa istražnog odjela RSF-a, i Patricka Chauvela, francuskog ratnog fotoreportera koji je radio s Levinom u Donbasu krajem februara.

Zaključili su da su Levin i Černišov hladnokrvno pogubljeni. Dokazi protiv ruskih snaga su ogromni. To je detaljno opisano u objavljenom izvještaju pod naslovom „Kako su ruske snage pogubile ukrajinskog novinara Maksa Levina“. Na temelju informacija i dokaza koje su prikupili, istražitelji RSF-a uspjeli su rekonstruirati što se dogodilo.

Levin (40) je bio iskusan freelancer koji je često sarađivao s LB.ua, uglednim ukrajinskim portalom za vijesti, i s novinskom agencijom Reuters. Kada je Rusija započela invaziju na Ukrajinu 24. februara, kontaktirao je grupu vojnika koje je poznavao od kada je izvještavao o sukobu u Donbasu 2014. godine kako bi izvještavao o ratu.

On je 10. marta izgubio svoj dron u šumi blizu Moshchuna dok je pokušavao dobiti snimke ruske vojne invazije na tom području. Kad se tri dana kasnije vratio u ove šume, Rusi su već okupirali dio šume. Teren je bio neprijateljski, ali Levin je bio odlučan da pod svaku cijenu povrati svoj dron jer je bio uvjeren da su posljednje slike koje je napravio vrlo važne, ali nije uspio.

Kada je RSF 24. maja stigao u Ukrajinu kako bi započeo istragu, Rusija je povukla svoje trupe iz regije na nekoliko sedmica, ali područje je i dalje bilo opasno jer su Rusi ostavili zamke i eksplozivne naprave.

U pratnji pripadnika snaga sigurnosti, RSF je uspio locirati mjesto zločina. Levinov pougljeni Ford Maverick još je bio tamo. RSF je na mjestu događaja pronašao nekoliko metaka, zajedno s identifikacijskim dokumentima Černišova, vojnika koji je bio s Levinom, te identificirao 14 metaka u njegovom automobilu.

RSF je također identificirao nekoliko predmeta s mogućim tragovima DNK koji svjedoče o prisutnosti ruskih vojnika vrlo blizu mjesta gdje su ubijeni Levin i Černišov, a neki od njih su i odnijeti. U završnoj fazi pretraživanja koju je pokrenuo RSF, detektori metala locirali su metak koji je vjerojatno pogodio Levina.

Preliminarni nalazi izvješća RSF-a opisuju informacije, fotografije, iskaze i materijalne dokaze dobivene tokom istrage. RSF nije uspio odgovoriti na sva pitanja koja su u ovoj fazi još uvijek brojna, ali je na temelju svih ovih elemenata razvio dvije hipoteze.

Detaljno u izvještaju, ova dva scenarija nude moguće načine za rekonstrukciju slijeda događaja i utvrđivanje što se tačno dogodilo, a izražena je nada da će jednog dana dovesti do identifikacije počinitelja ovog dvostrukog ubistva.

– Analiza fotografija mjesta zločina, zapažanja na licu mjesta i pronađenih materijalnih dokaza jasno upućuju na smaknuće kojem je možda prethodilo ispitivanje ili čak mučenje. U kontekstu rata snažno obilježenog propagandom i cenzurom Kremlja, Maks Levin i njegov prijatelj platili su životom svoju borbu za pouzdane informacije. Dugujemo im istinu. A mi ćemo se boriti da identificiramo i pronađemo one koji su ih pogubili – kazao je generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire.

Tokom posjete RSF je primio zamjenik glavnog državnog tužitelja Ukrajine, šef odjela za istraživanje zločina protiv medija i šef ureda regionalnog tužiteljstva u Kijevu. Kao rezultat ovih sastanaka, Arnaud Froger iz RSF-a službeno je intervjuiran kao svjedok u ukrajinskoj istrazi o Levinovu ubistvu.

Ovaj intervju, koji su dali pripadnici Službe sigurnosti Ukrajine (SBU), održan je u Kijevu 1. juna. Tokom intervjua RSF je predao devet dokaza prikupljenih na terenu i USB flash disk s nekoliko desetaka fotografija mjesta zločina koje je snimio Patrick Chauvel.

Maks Levin jedan je od osam novinara koji su ubijeni od početka rata u Ukrajini. Najnovija medijska žrtva je Frédéric Leclerc-Imhoff, francuski videoreporter koji radi za francuski TV kanal BFM TV, koji je ubijen od gelera granate koju su ispalile ruske snage 30. maja.

Izvor: RSF

About The Author