Vijeće EU poziva na veće finansiranje nezavisnog novinarstva

Prema izvještaju Vijeća Evrope broj upozorenja na ozbiljne prijetnje po sigurnost novinara i medijske slobode u Evropi gotovo je udvostručen od 2016. godine

Vijeće EU poziva na veće finansiranje nezavisnog novinarstva
Foto: Medtecheurope.org

U svjetlu rastućih prijetnji novinarima, i time prepreka za slobodu izražavanja i slobodu informiranja, Vijeće Evropske unije usvojio je zaključke o zaštiti i sigurnosti novinara i medijskih profesionalaca.

Članice EU pozvale su Evropsku komisiju da pojača finansiranje nezavisnog i istraživačkog novinarstva i vodi računa o online sigurnosti i slobodi govora novinara i drugih medijskih profesionalaca u svim relevantnim inicijativama koje slijede digitalnu strategiju EU.

Vijeće EU priznaje, navodi se u saopćenju, da mnogi novinari i drugi medijski profesionalci ne mogu uvijek raditi slobodno i nezavisno.

Prema izvještaju Vijeća Evrope, broj upozorenja na ozbiljne prijetnje po sigurnost novinara i medijske slobode u Evropi gotovo je udvostručen od 2016. godine. U 2021. godini su bila 282 takva upozorenja.

Uz prijetnje po njihovu sigurnost, ekonomska situacija novinara i drugih medijskih profesionalaca postaje sve teža. Digitalna transformacija, zatvaranje medija i posljedice pandemije dovele su do pogoršanja ekonomske nesigurnosti novinara, navodi se.

Vijeće u zaključcima poziva članice i Komisiju da, pored ostalog, podstiču cjeloživotno učenje menadžera u redakcijama, organa za provođenje zakona, sudija i drugih zainteresiranih strana o zaštiti novinara i medijskih profesionalaca.

Dalje ih pozivaju da budu posvećeni radu na zaštiti novinara i drugih medijskih profesionalaca širom svijeta u relevantnim multilateralnim forumima, bilateralnim odnosima i međunarodnim inicijativama.

Također se Komisija i članice pozivaju da podrže (npr. kroz profesionalnu, finansijsku, socijalnu i pravnu pomoć) nezavisne i novinare koji su izbjegli iz svoje zemlje, posebno iz zemalja poput Ukrajine, Bjelorusije i Ruske Federacije.

Izvor: N1

About The Author