Predsjednik Meksika će tražiti od Bidena da razmotri slučaj Assangea

Assangea je nazvao najboljim novinarem ovog vremena na svijetu kazavši da su prema njemu postupali gore nego prema kriminalcima

Predsjednik Meksika će tražiti od Bidena da razmotri slučaj Assangea

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da će zamoliti predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena da se pozabavi slučajem osnivača WikiLeaksa Julian Assangea.

Britanska ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je izručenje osnivača WikiLeaksa SAD-u gdje bi se trebao suočiti sa optužbama.

– Zamolit ću predsjednika Bidena da se pozabavi ovim pitanjem… humanizam mora prevladati – rekao je Lopez Obrador na redovnoj konferenciji za novinare.

Meksiko bi mogao da “otvori svoja vrata Assangeu” ako bude oslobođen, dodao je on.

Meksički predsjednik trebalo bi da se sastane sa svojim američkim kolegom u julu nakon što je preskočio nedavni Samit Amerika u Los Angelesu u znak protesta što je Bijela kuća isključila vlade Kube, Venecuele i Nikaragve s tog događaja.

Američke vlasti traže Assangea po optužnici od 18 tačaka, uključujući optužbe za špijuniranje, koje se odnose na objavljivanje ogromnih količina povjerljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša za koje je Washington rekao da su doveli živote u opasnost.

Njegove pristalice kažu da je on heroj protiv establišmenta koji je žrtvovan zato što je razotkrio zločine SAD u sukobima u Afganistanu i Iraku, i da je njegovo krivično gonjenje politički motiviran napad na novinarstvo i slobodu govora.

– On je najbolji novinar našeg vremena na svijetu i prema njemu su postupali veoma nepravedno, gore od kriminalca. Ovo je sramota za svijet – rekao je Lopez Obrador.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

About The Author