Sudije Suda BiH: Novinari učestalo kritiziraju rad Suda BiH!

Kod jednog dijela medija u BiH kontinuirano se objavljuju medijski napisi koji ne predstavljaju objektivnu kritiku, niti sadrže osnovane pravne stavove, niti prikazuju ispravnu sliku stvarnog stanja, stava su sudije

Sudije Suda BiH: Novinari učestalo kritiziraju rad Suda BiH!

Povodom sve učestalijih medijskih izvještavanja o Sudu Bosne i Hercegovine, u kojima se iznose neosnovani, netačni i tendenciozni navodi, a radi ispravljanja krive slike u javnosti, sudije Suda BiH uputili su javnosti i medijima saopćenje u kojem upozoravaju da pritisci na sudije mogu dolaziti i od medija.

Kažu da Sud Bosne i Hercegovine od osnivanja ne prestaje biti u fokusu medija, udruženja, političara i opće javnosti, kako zbog svojih nadležnosti i predmeta koji se vode, tako i zbog visoke društvene odgovornosti ove državne institucije.

– Nažalost, naspram objektivnog izvještavanja, svjedočimo i svakodnevnom medijskom izvještavanju koje obiluje neosnovanim tvrdnjama, netačnim navodima i tendencioznim konstrukcijama – navodi se u saopćenju.

Nadalje se ističe da u demokratiji sve institucije vlasti, a pravosuđe na prvom mjestu, trebaju biti otvorene u svom radu prema javnosti, te biti podložne javnoj, osnovanoj i argumentiranoj kritici.

– Nasuprot tome, kod jednog dijela medija u Bosni i Hercegovini kontinuirano se objavljuju medijski natpisi koji ne predstavljaju objektivnu kritiku, niti sadrže osnovane pravne stavove, niti prikazuju ispravnu sliku stvarnog stanja – stava su sudije.

Kažu i da se pojedini nosioci izvršne i zakonodavne vlasti i političari uvuku u te medijske kampanje pa daju nepromišljene izjave, zbog čega tvrde da se odavno prepoznaju obrisi kontinuirane orkestrirane tendencije da se Sud Bosne i Hercegovine ponovo izložiti pritisku.

– Nedolično je i suprotno slobodi govora iznositi navode koji ne služe očuvanju nezavisnosti i autoritetu suda, te predstavlja grubu zloupotrebu medija, te iznositi neprovjerene i netačne navode, kojima se gradi krivo javno mnijenje – upozoravaju nadalje.

Podvlače da medijski natpisi s proizvoljnim i selektivnim pravnim tumačenjem izvrću teze, pa Sud prikazuju podložnim rukovodiocu institucije, samo su blijedi pokušaj zamagljivanja stvarnog stanja – sudska organizacija i funkcioniranje sudova bitno su drugačiji od organizacije i rada tužilaštava.

– Cijeneći ozbiljnost trenutka, uzrokovanog sve učestalijim i frekventnijim natpisima ovakve vrste određenih i uvijek istih medija, ovo saopćenje ćemo uputiti i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, te misijama stranih organizacija i zemalja zaduženim za vladavinu prava i provedbu mira, uz ponovni poziv da ostvare uvid i izvrše monitoring i ekspertizu u sve sudske postupke, u skladu sa zakonom – zaključuje se u saopćenju koje potpisuje predsjednik i sudije Suda BiH.

About The Author