SDA vodi osmišljenu hajku protiv slobodnog novinarstva

Čuvanje principa profesionalizma, objektivnosti, argumentiranog izvještavanja i novinarske etike najbolji su načini borbe protiv političkih utjecaja na medije i govora mržnje

SDA vodi osmišljenu hajku protiv slobodnog novinarstva
Foto: safejournalist.net

Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije je osudio govor mržnje i političke pritiske usmjerene prema Face televiziji i njenom osnivaču i uredniku Senadu Hadžifejzoviću.

Politički pritisci SDA i ključnih ljudi iz ove stranke na Face TV i Senada Hadžifejzovića lično, koji traju već sedmicama, predstavljaju nedozvoljeno uplitanje u uređivačku politiku tog medija i organiziranu hajku s ciljem targetiranja Hadžifejzovića i njegovog medija kao „neprijateljskog“, tvrde.

– Kritičko izvještavanje Face televizije o SDA i čelnim ljudima te stranke nastoji se prezentirati kao lažno i plod Hadžifejzovićeve „povrijeđene sujete, ljutnje ili nekih drugih motiva“, kako je to nedavno saopćeno iz Gradskog odbora SDA Mostar – podsjećaju u saopćenju.

Upravni odbor BH novinara ovakve napade i pritiske smatra brutalnim ugrožavanjem slobode govora i rada medija u Bosni i Hercegovini, te osmišljenim konceptom kojim se nastoji ušutkati sve one koji kritiziraju Stranku demokratske akcije, odluke i izjave njenih zvaničnika.

Online kampanje protiv novinara i nezavisnih medija u BiH koji su u posljednjih godinu dana razotkrili brojne afere u javnim nabavkama, zdravstvenom sistemu, lažnim diplomama, stranačkim zapošljavanjima…, zastrašujuće su i predstavljaju otvorene pokušaje bh. političkih čelnika da uguše slobodno novinarstvo.

S druge strane, Upravni odbor BH novinara želi skrenuti pažnju Face TV i svim drugim medijima na potrebu poštivanja novinarske etike i profesionalnih standarda, posebno na principe tačnog, poštenog, pristojnog i balansiranog izvještavanja o vodećim ljudima bilo koje stranke, uključujući i SDA.

– Neprimjeren vokabular dovode do toga da pojedini mediji i novinari sami urušavaju svoj profesionalni integritet, obezvrjeđujući na taj način legitimnu kritiku javnih zvaničnika i njihovog rada, a posebno vrijednosti djelovanja nezavisnih medija kao korektiva društvene stvarnosti – stava su.

No, upozoravaju, sve to ne opravdava bilo kakvu vrstu političkih pritisaka na rad bilo kojeg medija ili novinara, ali je čuvanje principa profesionalizma, objektivnosti, argumentiranog izvještavanja i novinarske etike najbolji način borbe protiv političkih utjecaja na medije i govora mržnje.

About The Author