BH novinari: Medijskim kućama koje izvještavaju o migrantima omogućiti neometan rad

Udruženje BH novinari odlučno traži da se ukine zabrana rada novinarskim ekipama u kampu Lipa te da im se omogući prikladno mjesto za snimanje izjava

BH novinari: Medijskim kućama koje izvještavaju o migrantima omogućiti neometan rad

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine, Službi za poslove sa strancima i Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona zahtjev da omoguće slobodan i neometan rad svim novinarima i medijskim profesionalcima koji izvještavaju o migrantima na području USK.

Linija za pomoć novinarima je dobila pet prijava novinara o kršenjima njihovih prava i medijskih sloboda, ograničenju kretanja novinarskim ekipama, posebno u kampu Lipa, kao i o više nasilnih pokušaja policije i policijskih inspektora da oduzmu mobitele i snimljeni materijal.

– Naročito su teški uvjeti rada novinara u kampu Lipa, nakon formiranja novog kampa uz posredovanje Oružanih snaga BiH, gdje nije označena zona kampa, gdje nema posebnog mjesta za novinare na kojem bi mogli uzimati izjave od migranata ili posjetitelja kampa, te gdje se ne poštuju minimalne potrebe snimatelja – napominju iz Udruženja.

Kako su naveli, posebno zabrinjava činjenica da medijskim ekipama nije dozvoljeno približavanje novom kampu Lipa, a pojedini policajci i inspektori su, po svojoj slobodnoj volji, određivali šta novinari mogu i smiju snimati.

– Uz zloupotrebu policijskih ovlasti, pojedini policijski službenici su šikanirali novinare, pokušavali oteti snimljeni materijal ili su ih, uz pogrdne riječi, tjerali što dalje od kampa Lipa – navodi se u pismu BH novinara nadležnim institucijama.

Iz Udruženja podsjećaju da su ovakvi postupci vlasti u suprotnosti s pravima novinara na slobodan i siguran rad, te da predstavljaju eksplicitna kršenja domaćih zakonskih propisa, međunarodnih konvencija i OSCE smjernica za postupanje policije u kontaktu s medijima.

Od predstavnika nadležnih institucija i službenika u kampovima zatražili su da odmah osiguraju nesmetan rad svim medijskim ekipama koje izvještavaju o migrantima i migrantskoj krizi na cijelom području Kantona, te da zaustave uznemiravanje, šikaniranje, isljeđivanje i nezakonito pretresanje novinara i snimatelja.

Očekuju, navode, da odmah pozovu na odgovornost sve policajce i inspektore koji su nasilno pokušavali oteti mobitele i uništiti novinarski materijal, a čija su imena poznata Liniji za pomoć novinarima.

Također su zatražili da osiguraju posebno mjesto za novinare u kampu Lipa, na kojem će novinarske ekipe moći snimati, razgovarati s migrantima i svim drugim osobama koje rade na saniranju posljedica migrantske krize u USK.

O ovim zahtjevima, najavili su, obavijestit će Delegaciju Evropske unije u BiH, Misiju OSCE i Ured Vijeća Evrope, te zatražiti njihovu intervenciju ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni, a novinarima onemogućeno obavljanje novinarskih zadataka.

About The Author