‘Nisam tražila’ Facebook grupa na kojoj žrtve seksualnog nasilja mogu anonimno podijeliti iskustva

Beogradski reditelj i učitelj glume Miroslav Mika Aleksić negirao je optužbe za silovanje i zlostavljanje za koje su ga optužile glumica Milena Radulović i druge učenice

‘Nisam tražila’ Facebook grupa na kojoj žrtve seksualnog nasilja mogu anonimno podijeliti iskustva

Nakon što je u regionalnim medijima objavljena ispovijest srbijanske glumice Milene Radulović o tome kako ju je silovao scenarista i učitelj glume u Beogradu Miroslav Aleksić, što je izazvalo brojne reakcije u regionalnoj javnosti, osnovana je i Facebook grupa „Nisam tražila“ na kojoj žrtve mogu podijeliti svoja iskustva.

Cilj je stvoriti prostor u kojem glumice koje su žrtve seksualnog uznemiravanja anonimno mogu podijeliti svoja iskustva s javnošću, a do sada je prikupljeno više od 20 ispovijesti i glumicama su u komentarima na objavama podršku pružili regionalni reditelji, glumci i glumice

Radulović je prozvana “licem hrabrosti”, a mnoge javne ličnosti istakle su kako se nadaju da je ovo samo početak, odnosno da će Milenin potez ohrabriti i druge žrtve seksualnog zlostavljanja da istupe i ispričaju svoja iskustva.

– Tad već nisam bila studentica, već mlada kolegica, kada mi je jedan bivši profesor u kafani pričao o tome kako je izbačen s prošlog fakulteta na kojem je predavao jer ga je studentica optužila za seksualno uznemiravanje, pri tome mi se vrlo neumjesno upucavajući, iako je znatno stariji od mene i ima porodicu. Godinama je taj isti profesor skidao studentice do gola na prijemnom ispitu, sve dok za to nisu saznali i drugi profesori. Od tada je ta praksa prestala. A spomenuti profesor, ni heroj ni zločinac, sada je kažnjen funkcijom prodekana na istom tom fakultetu – navedeno je u jednoj od ispovijesti.

Beogradski reditelj i učitelj glume Miroslav Mika Aleksić negirao je optužbe za silovanje i zlostavljanje za koje su ga optužile glumica Milena Radulović i druge učenice. Nakon saslušanja mu je određen pritvor.

Aleksić je saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu nakon što je uhapšen, a tereti se za 15 krivičnih djela. Kako prenose srbijanski mediji, Aleksić je kazao da “optužbe nisu tačne i da ne zna zašto su to rekle”.

Na prijedlog tužioca određen mu je pritvor do 30 dana, a Viši sud u Beogradu donio je takvu odluku zbog straha od utjecaja na svjedoke, ali i zbog uznemirenja javnosti.

Ranije je Blic objavio ispovijest Milene Radulović koja je kazala da ju je Aleksić nekoliko puta silovao kada je imala 17 godina. Ona i nekoliko djevojaka, među kojima ima i maloljetnica, prijavile su Aleksića za silovanje i seksualno uznemiravanje.

Milenina priča šokirala je cijeli region, a brojne osobe iz javnog života dale su joj podršku. Nakon hapšenja Aleksića isplivali su brojni detalji o njegovom odnosu prema učenicima, a javile su se i druge djevojke koje su pohađale njegovu školu, navodeći svoja iskustva.

Izvor: Klix

About The Author