Uticaji umjetne inteligencije na slobodu izražavanja

Umjetna inteligencija ima brojne prednosti, ali istovremeno može ugroziti temeljne slobode i pluralizam medija

Uticaji umjetne inteligencije na slobodu izražavanja
Foto: OSCE

Predstavnik Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) za slobodu medija Harlem Désir organizirao je u Beču prvi stručni skup o uticaju umjetne inteligencije (AI) na slobodu izražavanja kako bi se razgovaralo o novim izazovima u tom smislu.

Predstavnici država članica OSCE-a i stručnjaci iz te oblasti razgovarali su o uticaju koji algoritmi i umjetna inteligencija imaju na oblikovanje informacija u online sferi te o mogućim kršenjima slobode govora.

Désir je naglasio važnost razumijevanja potencijala umjetne inteligencije te njegovog uticaja na budućnost ljudskih prava, posebno slobode izražavanja i slobode medija.

– Umjetna inteligencija može imati koristi za društva na različite pozitivne načine, ali postoji istinski rizik da takve tehnologije štetno utiču na temeljne slobode i pluralizam medija – istaknuo je Désir.

Stručnjaci su na skupu razmatrali nacrt dokumenta koji nudi osnovne karakteristike umjetne inteligencije, govori o izazovima za pluralizam i raznolikost medija te uticaj nadzora na slobodu izražavanja.

Nacrt će poslužiti kao osnova za raspravu o izradi strateškog dokumenta i budućim preporukama za države članice i ostale relevantne zainteresirane strane.

– Od izuzetnog je značaja razumjeti politike i prakse koje tehnološke kompanije koriste pri razvoju i korištenju umjetne inteligencije. Istovremeno, moramo pomoći vladama i zakonodavcima u razvoju jasnih politika prilagođenih ljudskim pravima, uključujući transparentnost i odgovornost u korištenju tih tehnologija – naglasio je Désir.

Skup u Beču bit će osnova za buduće aktivnosti OSCE-a o uticaju umjetne inteligencije i slobode izražavanja, uključujući i konferenciju o toj temi koja je planirana za kraj ove godine.

Izvor: OSCE

About The Author