Određen jednomjesečni pritvor hraniteljki pasa koji su usmrtili novinara

Stručnjaci ističu da je potrebna prevencija i edukacija kako bi se ovakvi slučajevi spriječili

Određen jednomjesečni pritvor hraniteljki pasa koji su usmrtili novinara
Foto: Telegraf.rs

Osnovni sud u Mladenovcu odredio je pritvor do 30 dana V. M. koja se tereti da 4. januara u Velikoj Ivanči nije osigurala kavez s psima koji su kasnije tog dana nasmrt izujedali novinara Vladana Radosavljevića (62). Pritvor joj je određen kako ne bi uticala na svjedoke.

Više javno tužilaštvo u Beogradu prethodno je saopćilo da je u Osnovnom javnom tužilaštvu u Mladenovcu saslušana V. M. (50). Tom prilikom izjavila je da ne priznaje krivično djelo.

Poslije toga tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Osnovnog suda u Mladenovcu da osumnjičenoj odredi pritvor da ne bi uticala na svjedoke i zbog uznemirenja javnosti.

Prema navodima optužnice, osumnjičenoj se na teret stavlja teško krivično djela protiv opće sigurnosti izvršeno iz nehata, a za koje je zaprijećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Prema navodima krivične prijave, V. M. je bila zadužena da u Velikoj Ivanči u dvorištu kuće M. S, koja je na privremenom radu u inostranstvu, obilazi i hrani tri psa.

Sumnja se da je 4. januara oko 9.30 nahranila pse, ali ih nije zatvorila u metalni boks koji je predviđen za njihov smještaj, već ih je ostavila da slobodno šetaju po dvorištu.

Kako su bili bez nadzora, psi su izašli na ulicu Meljansko brdo bb i oko 12.30 napali novinara Vladana Radosavljevića i izujedali ga po donjim ekstremitetima, usljed čega je preminuo na licu mjesta.

Poslije toga psi su izujedali i njegovu suprugu O. R. koja je zadobila lake tjelesne povrede nakon čega je smještena u Urgentni centar.

Potom se na licu mjesta pojavila i V. M. umirila pse i zatvorila ih u metalni boks. Kasnije u prisustvu policije preuzela ih je služba zoohigijene. Utvrđeno je da psi nisu bili propisno obilježeni, ali su nosili ogrlice s brojevima mobilinih telefona M. S. i njene kćerke.

Inače, protiv M. S. je već u toku krivični postupak pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Mladenovcu zbog sumnje da je izvršila krivično djelo izazivanje opće opasnosti, jer su isti psi napali djevojčicu i nanijeli joj lake tjelesne povrede 1. novembra 2022. godine u selu Nemenikuće u Sopotu.

M. je zadržana u četvrtak po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje je odmah naložilo Osnovnom javnom tužilaštvu u Mladenovcu da istraži sve okolnosti događaja, kao i da se obavi obdukcija pokojnog Radosavljevića.

Psi koji su izujedali novinara Vladana Radosavljevića smješteni u karantin “Veterine Beograd” gdje će mjesec dana biti na opservaciji nakon čega će, prema riječima direktora te ustanove Budimira Grbića, sud donijeti odluku da li se radi o prirodno agresivnim psima.

Kako stručnjaci ističu, da bi spriječili ovakvi slučajevi potrebna je prevencija i edukacija. Poručuju da se ne treba plašiti pasa, već neodgovornih vlasnika.

Izvor: RTS

About The Author