HND TRAŽI HITNU REAKCIJU ZBOG NAPADA NA UREDNICU “LABIRINTA” JAGODU BASTALIĆ

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) reagiralo je na seriju napada na urednicu i voditeljicu „Labirinta“ magazina unutarnje politike HTV-a Jagodu Bastalić te od nadležnih institucija zatražilo reakciju. Reakciju prenosimo u cjelosti. Više portala poznatih po širenju mržnje objavilo je pismo koje potpisuje stanoviti „natporučnik HV-a Dubravko Jošić“ a u kojemu je kolegica Bastalić najgrublje oklevetana. Isti sadržaj […]

HND TRAŽI HITNU REAKCIJU ZBOG NAPADA NA UREDNICU “LABIRINTA” JAGODU BASTALIĆ

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) reagiralo je na seriju napada na urednicu i voditeljicu „Labirinta“ magazina unutarnje politike HTV-a Jagodu Bastalić te od nadležnih institucija zatražilo reakciju.

Reakciju prenosimo u cjelosti.

Više portala poznatih po širenju mržnje objavilo je pismo koje potpisuje stanoviti „natporučnik HV-a Dubravko Jošić“ a u kojemu je kolegica Bastalić najgrublje oklevetana. Isti sadržaj elektroničkom poštom poslan je na brojne adrese unutar i izvan HRT-a. U tom pismu su navedene monstruozne laži, očito samo s jednim ciljem – diskreditacije njezina poslovnog i privatnog života.

Niti jedna od tvrdnji u pismu nije istinita. Naime, kolegica Bastalić nema oca koji je bio zapovjednik JNA, nema brata i nikada nije živjela u Okučanima a kamoli radila na Radiju Okučani tzv. srpske krajine u vrijeme okupacije toga dijela Hrvatske.

Nizom notornih laži o izmišljenoj obitelji i izmišljenom životu, kolegici Bastalić i njezinoj obitelji ugrožena je i sigurnost. Autora klevetničkog pisma, ali i prijeteće SMS poruke koje je zaprimila nakon što je pismo objavljeno, kolegica Bastalić jučer je prijavila policiji, a pravdu će potražiti i na sudu.

No, zbog težine i načina izrečenih laži u kojoj se direktno proziva i HRT koji je zaposlio „takvu osobu“ nanesena je ogromna šteta ugledu, profesionalizmu i vjerodostojnosti ne samo Jagode Bastalić, već i HRT-a pa očekujemo i očitovanje vodstva HRT-a.

Pozivamo na reakciju i Hrvatsku vojsku te braniteljske udruge jer ovo nije prvi puta da se oni koji vrijeđaju novinare, prijete im i huškaju na njih predstavljaju kao branitelji i  hvale navodnim vojnim činovima.

Ujedno još jednom podsjećamo na brojne dosadašnje prijetnje i napade na novinare te javna huškanja koja su najčešće neizravni, ali vrlo jasni a ponekad i izravni pozivi na linč.

Izostane li promptna reakcija nadležnih i odgovornih institucija te vodećih hrvatskih dužnosnika i političkih stranaka na javne klevetničke optužbe protiv kolegice Bastalić kao i na ostale napade na novinarke i novinare, smatrat ćemo ih odgovornim za sve moguće posljedice.

Sanja Mikleušević Pavić, predsjednica Ogranka HND-a na HTV-u

Saša Leković, predsjednik HND-a

About The Author