SKANDAL S FACEBOOKOM MOŽE DOVESTI DO STROŽIH PRAVILA EU O ONLINE GOVORU MRŽNJE

Gubitak povjerenja u Facebook u svjetlu afere Cambridge Analytica mogao bi potaknuti EU da ukine dobrovoljne kodekse ponašanja na uklanjanju govora mržnje u korist zakona i teških sankcija, naveli su iz EK. Izvršno tijelo EU ispituje kako brzo ukloniti sadržaj koji sadrži mržnju putem platformi društvenih medija, sa teškim zakonodavstvom kao jedinom opcijom koja će […]

SKANDAL S FACEBOOKOM MOŽE DOVESTI DO STROŽIH PRAVILA EU O ONLINE GOVORU MRŽNJE

Gubitak povjerenja u Facebook u svjetlu afere Cambridge Analytica mogao bi potaknuti EU da ukine dobrovoljne kodekse ponašanja na uklanjanju govora mržnje u korist zakona i teških sankcija, naveli su iz EK.

Izvršno tijelo EU ispituje kako brzo ukloniti sadržaj koji sadrži mržnju putem platformi društvenih medija, sa teškim zakonodavstvom kao jedinom opcijom koja će ukloniti sadašnji sistem.

U pojavljivanju ispred dvaju američkih odbora u utorak, Zuckerberg je rekao da je otklanjanje govora mržnje bilo teško i izvan kapaciteta umjetne inteligencije. Rekao je da će krajem 2018. godine tvrtka imati 20.000 zaposlenih koji će se posvetiti sigurnosti i pregledavanju sadržaja.

Facebook je optužen od strane odvjetnika za ljudska prava iz Myanmara da nisu učinili dovoljno kako bi ukolnili poruke mržnje.

Argumenti slobodnog govora koje su napravile platforme društvenih mreža koje se protive zakonodavstvu već su “pale na gluhe uši” u nekim zemljama EU. U Njemačkoj se tvrtke suočavaju s kaznama od 50 milijuna funti ukoliko ustrajno ne uklanjaju ilegalni sadržaj.

Věra Jourová EU povjerenica za potrošače i pravosuđe je kazala da sistem koji je sada na snazi prema kojem Facebook i drugi uklanjaju materijal i izvještavaju o njihovoj izvedbi, oslonjen na povjerenju, koji je ona predložila, udaljavaju se u svjetlu zlouporabe osobnih podataka. Kazala je da “još uvijek radimo na mogućim zakonskim prijedlozima. Još uvijek stojim pri tome da bi terorizam, ekstremizam i slike zlostavljane djece trebali imati pouzdani okvir koji bi mogao donijeti sankcije zbog neusklađenosti…no linija između zabrane govora mržnje i cenzure je vrlo tanka”.

theguardian.com

About The Author