POKRENUTA STRANICA ZA PRAĆENJE NAPADA NA NOVINARE U SAD-U

U.S. Press Freedom Tracker je stranica na kojoj se bilježe napadi, prijetnje, uhićenja i ostala kršenja medijskih sloboda u SAD-u, a osnovalo ju je više od 20 organizacija koje se bave slobodom medija. Posljednjih su mjeseci američki novinari bili optuživani zbog praćenja prosvjeda u Washingtonu i Sjevernoj Dakoti, zaustavljani na granici i podvrgavani raznim oblicima pretraživanja. […]

POKRENUTA STRANICA ZA PRAĆENJE NAPADA NA NOVINARE U SAD-U

U.S. Press Freedom Tracker je stranica na kojoj se bilježe napadi, prijetnje, uhićenja i ostala kršenja medijskih sloboda u SAD-u, a osnovalo ju je više od 20 organizacija koje se bave slobodom medija.

Posljednjih su mjeseci američki novinari bili optuživani zbog praćenja prosvjeda u Washingtonu i Sjevernoj Dakoti, zaustavljani na granici i podvrgavani raznim oblicima pretraživanja. Bili su i fizički napadani – i to čak i od kandidata za Kongres.

Podaci sakupljeni na stranici govore o 19 uhićenih novinara ove godine zbog obavljanja svog posla, a najmanje još 10 reportera očekuje optužbe. Prema podacima sa stranice, ove je godine najmanje 4 novinara zaustavljeno na granici, a 11 ih je doživjelo fizički napad. Ti će se podaci mijenjati kao rezultat novih informacija.

Stranica U.S. Press Freedom Tracker sakuplja podatke temeljene na izvještajima koje dojavljuju novinari, njihove profesionalne organizacije i medijski kolektivi.

Stranica služi kao središnji izvor podataka u vrijeme kad se novinari u Sjedinjenim Američkim Državama suočavaju s povećanim neprijateljstvom prema svom poslu.

hnd.hr

About The Author