Novinari Washington Posta planiraju 24-satni štrajk

Poručili su da vrijede više nego što im šefovi nude

Novinari Washington Posta planiraju 24-satni štrajk
Foto: sigmund-AQTA5E6mCNU-unsplash

Sindikalno organizirani novinari The Washington Posta rekli su da će organizirati 24-satni štrajk u četvrtak u znak protesta protiv ukidanja radnih mjesta i onoga što nazivaju neuspjehom uprave da pregovara o ugovorima s rokom trajanja od 18 mjeseci.

Planirani jednodnevni štrajk označio bi prvu opću obustavu rada u Postu od 20-sedmičnog štrajka novinara 1975.-76. godine, kada je Katharine Graham bila izdavač.

Najnoviji radnički sukob dolazi nešto više od mjesec dana nakon što je William Lewis, bivši izdavač The Wall Street Journala, imenovan izvršnim direktorom i izdavačem Posta dok su ugledne washingtonske dnevne novine imale gubitak na kraju godine od 100 miliona dolara. Lewis bi trebao preuzeti dužnost 2. januara.

Post je jedna od mnogih novinskih kuća koje se bore osmisliti održivi poslovni model u desetljećima otkako je internet preokrenuo ekonomiju novinarstva, a stope digitalnog oglašavanja pale.

Rukovoditelji Posta, koji je u vlasništvu milijardera, osnivača Amazona Jeffa Bezosa, rekli su u vrijeme Lewisove objave da nude dobrovoljni otkup cijele kompanije u pokušaju smanjenja broja zaposlenika za oko 10 posto i smanjenja redakcije na oko 940 novinara.

Washington-Baltimore News Guild, koji predstavlja više od 1.000 uredničkog, reklamnog i drugog osoblja koje nije povezano s vijestima u Postu, rekao je da je loše upravljanje prethodnog izdavača dovelo do gotovo 40 otkaza prošle godine, polovica iz redakcije, a kompanija sada planira ukinuti još 240 radnih mjesta.

– To znači manje zaposlenika Posta koji stvaraju kritičko novinarstvo koje informira naše zajednice i drži naše javne dužnosnike odgovornima – naveli su.

Štaviše, nakon 18 mjeseci pregovora o ugovorima, “kompanija nam odbija platiti koliko vrijedimo ili se cjenkati u dobroj namjeri”, rekao je sindikat na platformi društvenih medija X, ranije poznatoj kao Twitter. “Dakle, 7. decembra odlazimo s posla na 24 sata”.

Online video prikazuje brojne novinare Posta, uključujući glavnu dopisnicu iz Ukrajine Siobhan O’Grady, koji najavljuju štrajk i pozivaju čitatelje da “poštuju proteste izbjegavajući novinarstvo Washington Posta”.

Video završava riječima “jer mi vrijedimo više, vrijedimo više nego što naši šefovi nude.”

Od više od 1.000 zaposlenika Posta obuhvaćenih ugovorom News Guilda, više od 700 su članovi sindikata koji plaćaju članarinu, dok se gotovo 750 zaposlenika obavezalo pratiti štrajk. Protestom žele poslati poruka da “rezanje radnih mjesta nije put do uspjeha”.

Izvor: Reuters

About The Author