Održana regionalna konferencija o sigurnosti i zaštiti novinara

“Konstantni pritisci i napadi na novinare pokazuju nesposobnost i odsustvo volje vlasti da obezbjede uslove za slobodu medija koja je nužna za provođenje reformi u demokratskom društvu”, poručili su predstavnici  novinarskih udruženja i sindikata iz BiH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Makedonije na regionalnoj konferenciji “Sigurnost i zaštita novinara u zemljama Zapadnog Balkana” u Sarajevu. […]

Održana regionalna konferencija o sigurnosti i zaštiti novinara

“Konstantni pritisci i napadi na novinare pokazuju nesposobnost i odsustvo volje vlasti da obezbjede uslove za slobodu medija koja je nužna za provođenje reformi u demokratskom društvu”, poručili su predstavnici  novinarskih udruženja i sindikata iz BiH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Makedonije na regionalnoj konferenciji “Sigurnost i zaštita novinara u zemljama Zapadnog Balkana” u Sarajevu.

Konferencija je održana u organizaciji Civil Rights Defenders i Udruženja/udruge BH novinari. Zaključci regionalne konferencije su razvijanje kapaciteta lokalnih organizacija te veći angažman međunarodne zajednice i stvaranje zajedničke regionalne platforme novinarskih udruženja u regiji,  kao neophodni koraci kako bi se zaustavili sve izraženiji pritisci i ugrožavanje sigurnosti novinara u regiji. Također su ukazali na ključne probleme bezbjednosti medijskih radnika i predstavili najekstremnije slučajeve fizičkog i drugih oblika nasilja nad novinarima.

Prema podacima novinarskih udruženja u zadnjih deset godina desilo se na  stotine raznih vrsta napada, prijetnji  i pritisaka, na novinare u cijeloj regiji.

Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić,  kazala je kako je ovo udruženje od 2004. godine do danas zabilježilo 400 različitih oblika kršenja prava na slobodu izražavanja, a od 2006. godine do septembra 2014. godine registrirano je 40 fizičkih napada na novinare i 17 prijetnji smrću. “Istražujemo dokle se došlo i jesu li adekvatno reagirale institucije i agencije nadležne za istrage krivičnih djela. Nažalost, prema dosadašnjim podacima samo tri slučaja su pravosnažno okončana kroz pravosudni sustav BiH, što govori o tome kako ne postoji volja da se napadi na novinare procesuiraju u skladu sa zakonima u BiH i međunarodnim konvencijama”, rekla je ona.

Više čitajte na bhnovinari.ba

About The Author