Talibani naredili da sve televizijske voditeljice moraju pokrivati lica

Talibani još nisu izdali javno saopćenje vezano uz tu naredbu, koja je uslijedila ubrzo nakon što su uveli pravilo da žene moraju pokrivati lice u javnosti

Talibani naredili da sve televizijske voditeljice moraju pokrivati lica

Talibani su naredili novinarkama u svim afganistanskim medijima da moraju pokrivati lica kada se pojavljuju na televiziji, objavili su lokalni mediji.

Velika afganistanska medijska kuća TOLOnews objavila je tu vijest na svom zvaničnom profilu na Twitteru, a vijest je za DPA potvrdilo nekoliko novinara i producenata iz Kabula.

Talibani su obavijestili sve televizijske stanice da je nova naredba konačna i da “nije za raspravu”, prenose mediji, a društvenim mrežama šire se fotografije voditeljica prekrivenih lica.

Jedan od tamošnjih TV producenata rekao je da po novoj naredbi, lica voditeljica moraju biti pokrivena “tako da im se vide jedino oči”.

Talibani još nisu izdali javno saopćenje vezano uz tu naredbu, koja je uslijedila ubrzo nakon što su uveli pravilo da žene moraju da pokriju lice u javnosti.

Otkako su se vratili na vlast, talibani sistemski krše ljudska prava u zemlji i nameću ozbiljna ograničenja medijima.

Više je slučajeva premlaćivanja i pritvaranja novinara jer su radili svoj posao, a djevojkama i ženama oduzeta su brojna prava, uključujući pravo na obrazovanje, rad i kretanje.

Izvor: N1

 

 

About The Author