Nakon mjesec dana Sud BiH prestaje s online prijenosom suđenja

Sud je započeo s ovom praksom s namjerom poboljšanja platforme Suda za efikasnije informiranje javnosti o suđenjima u krivičnim predmetima

Nakon mjesec dana Sud BiH prestaje s online prijenosom suđenja

Sud Bosne i Hercegovine obustavlja online prijenos suđenja u krivičnim predmetima zbog stare i dotrajale opreme, kao i preopterećenosti sistema, mjesec dana od uspostavljanja tog sistema, saopćeno je iz te institucije.

Kako je saopćeno iz Državnog suda, ova usluga se, između ostalog, obustavlja zbog tehničkih razloga i softverske greške koja zahtijeva poseban angažman.

– Sud Bosne i Hercegovine obustavlja pružanje audio-vizuelnog prijenosa suđenja iz tehničkih razloga  –  stara i dotrajala oprema, preopterećenost sistema, softverske greške koje zahtijevaju obiman angažman prilikom svakog prijenosa. Blagovremeno ćemo informirati o promjenama – naveli su iz Suda BiH u saopćenju.

Prvi prijenos online suđenja obavljen je 24. februara u predmetu “Respiratori”, u kome se sudi premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i ostalima, te je održano nekoliko ovakvih prijenosa u ovom predmetu.

Optužnicom se osim Novalića terete suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, pravno lice “F.H. Srebrena malina” Srebrenica i direktor ove firme Fikret Hodžić, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima “zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje”, dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

Prijenos se vršio preko kanala YouTube, odnosno preko posebno kreiranog i zaštićenog naloga, a do sada se prijenos suđenja vršio iz jedne sudnice.

Prema ranijem saopćenju, Sud je započeo s ovom praksom s namjerom poboljšanja platforme Suda za efikasnije informiranje javnosti o suđenjima u krivičnim predmetima, u cilju unapređenja saradnje sa zajednicom i jačanja transparentnosti rada, te imajući u vidu okolnosti izazvane globalnom pandemijom koronavirusa.

Kako je ranije navedeno, korisnici naloga Suda su bili novinari kojima se odobri prijava za korištenje naloga, službene osobe u institucijama i organizacijama s kojima Sud ima sporazum o saradnji, kao i službene osobe koje vrše monitoring suđenja, te drugi uz obrazložen zahtjev, pri čemu su novinari koji prate suđenja imali prioritet u obradi prijava za korištenje naloga Suda.

Izvor: Detektor

About The Author